ANTREPRENORIAT SOCIAL Cosmina Pandele vrea să înfiinţeze primul magazin de economie socială

ANCUŢA STANCIU
Ziarul BURSA #Companii / 9 noiembrie 2015

Cosmina Pandele vrea să înfiinţeze primul magazin de economie socială

Interviu cu doamna Cosmina Pandele, preşedintele Asociaţiei Second Chance

Antreprenoriatul social dezvoltă întreprinderi care realizează venituri pentru a putea susţine o cauză socială, este determinat de identificarea unei nevoi sociale şi încurajează incluziunea în societate a persoanelor cu dizabilităţi, realizarea de pieţe pentru nevoile neacoperite, ocuparea forţei de muncă şi utilizarea resurselor alternative.

Cosmina Pandele este preşedintele Asociaţia Second Chance, vrea să dezvolte cele 5 sate ale comunei Berceni din Prahova (n.r. Berceni, Corlătesti, Cătunu, Dâmbu, Moara Nouă), din toate punctele de vedere, prin susţinerea educaţiei copiilor care locuiesc în mediul rural, a familiilor defavorizate, crearea de locuri de muncă în mediul rural, revitalizarea meşteşugurilor şi educarea prin sport.

Reporter: Cum v-a venit ideea înfiinţării Asociaţiei Second Chance?

Cosmina Pandele: În preajma Crăciunului, acum 14 ani, am dorit să susţin o familie pe care apropiaţii mei obişnuiau să o ajute. M-am gândit să nu ofer cadouri celor din familia mea, în schimb să ofer alimente şi cadouri familiei respective, care locuia în satul meu natal. Am împărtăşit ideea celor din jur şi imediat a devenit un mic proiect care a fost extrem de bine primit şi susţinut de prieteni şi familie.

Anul acela am vizitat 30 familii cărora le-am oferit un Crăciun mai frumos, cu bucate pe masă şi cadouri pentru copii. După vizită am decis să încerc să fac mai mult pentru cei pe care i-am găsit în mijlocul iernii la lumina lumânărilor, fără căldură sau speranţă...

Reporter: Cum apreciaţi activitatea Asociaţiei de la lansare şi până în prezent? Care sunt principalele activităţi?

Cosmina Pandele: Activitatea "Second Chance" a început simplu, dar cu paşi mici şi siguri. Cu răbdare, consecvenţă, dragoste şi dăruire a devenit un exemplu de bună practică cunoscut şi apreciat de multă lume. Activitatea a vizat dezvoltarea celor 5 sate ale comunei Berceni din Prahova, din toate punctele de vedere.

În principal, susţinem educaţia copiilor care locuiesc în mediul rural (au fost renovate şcoli şi grădiniţe şi dotate cu echipamente moderne, înfiinţate laboratoare de informatică, construite locuri de joacă etc), susţinem familiile defavorizate (aproximativ 1000 persoane anual primesc suport prin oferirea de alimente, îmbrăcăminte, materiale şcolare etc), creăm locuri de muncă în mediul rural şi încercăm revitalizarea meşteşugurilor - atelierul asociaţiei instruieşte şi oferă locuri de muncă oamenilor care locuiesc în mediul rural ( www.romania-handmade.ro), educăm prin sport (am înfiinţat singurul club sportiv din ţară din mediul rural cu activitate badminton afiliat la federaţia de specialitate -www.csberceni.ro) şi multe altele .

Anul acesta, după şapte ani de campanii de strângeri de fonduri am reuşit de asemenea, finalizarea construcţiei Centrului Comunitar - o clădire modernă dotată cu spaţii de instruire, bibliotecă, bucătărie, sală multifuncţională etc.

Aici, deja 75 persoane au finalizat cursuri de calificare profesională, 120 copii au avut parte de activităţi educaţionale gratuite pe perioada verii (şcoala de vară).

În curând vor începe şi cursurile din cadrul proiectului "'Şcoală după şcoală'', adresat copiilor cu vârste cuprinse între 7-10 ani.

Reporter: Care a fost valoarea investiţiilor realizate de Asociaţia Second Chance? Care a fost sursă de finanţare a investiţiilor?

Cosmina Pandele: În cei 14 ani s-au investit peste 1.000.000 euro. Toate finanţările au fost private, iar în 2014 am primit o finanţare europeană pentru un proiect POSDRU.

Reporter: Care a fost valoarea fondurilor europene pe care le-aţi accesat până acum?

Cosmina Pandele: 200.000 euro.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre dezvoltarea antreprenoriatului social în România comparativ cu alte state?

Cosmina Pandele: Acesta este un subiect despre care putem vorbi mult...

În ţara noastră acest domeniu este încă la început, conceptul nu este foarte cunoscut, iar autorităţile nu au ca prioritate susţinerea şi dezvoltarea afacerilor sociale. Dacă în multe ţări se oferă facilităţi pentru cei care aleg să ofere şanse egale celor mai puţin norocoşi, la noi poate fi considerată una dintre cele mai grele misiuni pe care nu multă lume are curajul sau energia necesară să şi le asume. Consider că vor trece foarte mulţi ani grei pentru cei implicaţi pentru ca acest sector să înceapă să se dezvolte.

Reporter: Ce ne puteţi spune despre reintegrarea în societate a persoanelor defavorizate?

Cosmina Pandele: Este cea mai mare provocare, persoanele pe care le reintegrăm au nevoie de multă răbdare, înţelegere şi soluţii inedite pentru a putea ajunge la rezultate. Procesul este lung şi plin de greutăţi atât pentru beneficiari, cât şi pentru antreprenori. Dacă însă treci de momentele grele, când mulţi abandonează, rezultatele care apar sunt incredibile - oamenii se schimbă cu adevărat, devin responsabili, sunt activi şi reuşesc să-i activeze şi pe cei care le sunt în jur. La noi, puterea exemplului a fost unul din secretele reuşitei.

Reporter: Intenţionaţi să mai accesaţi şi alte fonduri? În ce domenii?

Cosmina Pandele: Bineînţeles! Economie socială, sport, sprijinirea meşteşugarilor şi revitalizarea economiei în mediul rural.

Reporter: Câţi angajaţi aveţi în prezent?

Cosmina Pandele: 15 angajaţi.

Reporter: Care sunt problemele pe care le întâmpinaţi în activitate?

Cosmina Pandele: Multă birocraţie, fonduri prea puţine pentru cei care îşi doresc dezvoltarea unor afaceri, lipsa susţinerii autorităţilor pentru dezvolatrea şi promovarea afacerilor sociale.

Reporter: Care sunt proiectele de viitor?

Cosmina Pandele: Înfiinţarea primului magazin de economie socială: România -Concept Store. În acest magazin urmează să promovăm produsele realizate în ateliere sociale precum şi cele realizate de artişti autentici, producătorii locali, tineri designeri etc. Va fi locul unde vom putea prezenta o Românie diferită, frumoasă şi demnă - toate produsele vor fi atent selecţionate de o comisie de experţi şi prezentate spre vânzare tuturor celor interesaţi să susţină direct dezvoltarea economiei româneşti.

În 2016 vom continua strângerea de fonduri necesare construirii primei săli de sport din satele pe care le sprijinim. În acest moment copiii merg la 3 km la sala de sport închiriată de asociaţie. Ne dorim să le putem oferi bucuria de a face sport tuturor copiilor care îşi doresc acest lucru, dar care acum nu îşi permit.

Reporter: Vă mulţumesc!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb