30 de proiecte din domeniul economiei sociale, din regiunile Nord-Est şi Sud-Est, vor fi finanţate în perioada 2020-2023, printr-un program implementat de Consiliul Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR). Este vorba despre proiectul Social Entrepreneurs Network, finanţat din fonduri europene prin Programul Operaţional Capital Uman.
Grupul ţintă al proiectului este format din 120 de persoane care doresc să iniţieze o activitate în domeniul economiei sociale, cu domiciliul sau reşedinţa în judeţele din regiunile Nord-Est şi Sud-Est, persoane care vor participa la cursuri dedicate dezvoltării competenţelor antreprenoriale în acest domeniu, la cursuri de management strategic şi la cursuri de marketing digital/online. Economia socială înseamnă reîntoarcerea profitului realizat în scopul susţinerii comunităţilor locale sau în scopuri sociale.
Cele mai bune 30 de planuri de afaceri vor beneficia de o finanţare situată între 55.000 Euro şi 100.000 Euro (echivalent în lei), în funcţie de numărul de locuri de muncă asumate, după cum urmează:
- Ajutor de minimis de 55.000 euro - minimum 2 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis de minimum 55.000 euro şi maximum 70.000 euro - minimum 3 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis de minimum 70.000 euro şi maximum 85.000 euro - minimum 4 locuri de muncă create;
- Ajutor de minimis de minimum 85.000 euro şi maximum 100.000 euro - minimum 5 locuri de muncă create.
În afara acestui proiect, CNIPMMR doreşte modificarea legislaţiei pentru ca întreprinderile protejate sau sociale să primească diferite scutiri fiscale.
Florin Jianu, preşedintele CNIPMMR a declarat: "Prin acea pseudo-revoluţie fiscală făcută de guvernele anterioare, s-a renunţat la scutirile fiscale acordate întreprinderilor protejate sau sociale şi la valoarea adăugată adusă de aceşti agenţi economici. Fac un apel la parlamentari pentru a repune pe tapet acest lucru, deoarece sunt foarte multe persoane cu dizabilităţi, care au nevoie de respectivele scutiri fiscale pentru a derula o afacere".
În privinţa proiectului derulat din fondurile europene, selectarea grupului ţintă şi formarea antreprenorială specifică economiei sociale se vor finaliza în septembrie 2020.
Selectarea planurilor de afaceri ce vor fi finanţate în cadrul proiectului va avea loc până în ianuarie 2021, iar primele întreprinderi ar urma să fie înfiinţate în februarie 2021.