ANUL TRECUT, Piaţa de leasing a crescut cu 7%, la 1,32 miliarde euro

Alexandru Costea
Companii #Auto / 26 februarie 2015

Piaţa de leasing financiar a înregistrat anul trecut un avans de 7% faţă de 2013, la 1,32 miliarde euro, susţinută de avansul segmentului auto cu 14%, la un miliard de euro, în timp ce leasingul de echipamente a avut o scădere de 11%, la 282 milioane euro, potrivit unui comunicat ALB România.

"Avansul pieţei din acest an trebuie privit în ansamblul anilor de criză. Putem vorbi astfel, despre o stabilizare şi consolidare a pieţei, adaptată contextului economic existent şi impredictibilităţii măsurilor fiscale şi legislative ale ultimilor ani. Începând cu 2009, aşa cum am observat, volumele finanţate s-au stabilizat în jurul unei valori medii anuale de 1.300 milioane euro. Piaţă are în continuare teren de recuperat şi vom vedea, cel mai probabil, continuarea dinamicii de creştere şi în 2015 deoarece potenţial există, prin nevoia de investiţii actuală, de la nivelul economiei", a declarat preşedintele Asociaţiei Societăţilor Financiare ALB România, Felix Daniliuc.

El a arătat că cifrele pieţei de leasing trebuie interpretate în contextul evoluţiei economiei, întrucât activele finanţate prin leasing se regăsesc în diverse ramuri ale economiei.

La nivel de volume noi finanţate, vehiculele au înregistrat o creştere de 14% iar ca şi pondere în totalul finanţărilor se remarcă de asemenea o creştere de 5%, faţă de aceeaşi perioadă a anului precendent.

Din punctul de vedere al finanţării pe categorii de vehicule se evidenţiază o creştere de 7% în finanţarea vehiculelor comerciale grele, în detrimentul finanţării vehiculelor comerciale uşoare, în scădere cu 2% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2013. Autoturismele reprezintă, încă, o pondere majoritară de 51% din totalul volumului nou finanţat în domeniul vehiculelor.

În comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2013, la finalul anului 2014 s-a înregistrat o creştere a finanţării echipamentelor agricole de la 23% la 26%, în tendinţă similară cu finanţarea echipamentelor destinate industriei de prelucrare a lemnului (creştere de la 4% la 5%), cu finanţarea echipamentelor medicale (de la 5% la 6%) şi cu industria alimentară (de la 5% la 7%).

Ponderea finanţării echipamentelor destinate altor industrii este în scădere după cum urmează: sectorul construcţiilor de la 17% la 14%, finanţarea tehnologiei din domeniul energiei de la 14% la 3% şi industria service-urilor auto (de la 3% la 1%).

Finanţarea celorlalte sectoare ale economiei păstrează o pondere relativ constantă. Sectorul imobiliar, menţine minimul istoric din 2012 şi 2013 fiind, în concordanţa cu contextul general al pieţei imobiliare din România, mai arată sursa citată.

Durata de finanţare cel mai des întâlnită este de 4-5 ani (31%), urmată de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (18%), 5-7 ani (12%), 1-2 ani (8%), 1 an (4%) şi 7-15 ani (4%). Această ultimă perioadă este caracteristică finanţării sectorului imobiliar.

Cea mai mare cotă de piaţă este înregistrată de firmele de leasing financiar subsidiare băncilor, cu 75% din total, urmat de cele captive producătorilor cu 20% şi de companiile de leasing financiar independente, cu 5%.

ALB reprezintă 89% din piaţa de leasing financiar din România.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb