Sindicaliştii de la Loteria Română au anunţat acţiuni de protest, începând de astăzi, declarându-şi nemulţumirile faţă de nivelul de salarizare.
Potrivit unui comunicat de presă, Sindicatul Naţional Loteria Română (SNLR) organizează o serie de acţiuni de protest la Ministerul Finanţelor Publice, pe fondul nemulţumirilor faţă de refuzul de a introduce în proiectul de buget al companiei solicitările sindicatului reprezentativ la nivel de companie, referitoare la salarizarea personalului.
Comunicatul SNLR, citat de Agerpres, arată că sindicaliştii vor protesta în zilele de 28, 29 şi 30 martie, în intervalul orar 11:00 - 13:00 şi în perioada 3-6 aprilie, în acelaşi interval orar: "Având în vedere că, prin legea bugetului de stat, au fost eliminate constrângerile pentru companiile care înregistrează profit şi nu au arierate, practic există premisele unei negocieri reale, în vederea unei decomprimări a grilelor de salarizare la nivel de companie". 84% dintre salariaţi (2.088 de angajaţi din toate categoriile) sunt plătiţi la nivelul salariului minim pe economie, deşi Loteria Română înregistrează un profit substanţial, conform sursei citate, care menţionează: "Mărirea fondului de salarii este posibilă, necesară şi morală, ţinând cont de faptul că CNLR înregistrează în fiecare an profit, iar de opt ani de zile nu s-a făcut nicio mărire în afara creşterii salariului minim pe economie, care a condus la suprapunerea salariilor".
Sindicatul Naţional Loteria Română solicită Ministerului Finanţelor Publice destituirea Consiliului de Administraţie al companiei, pe motiv că blochează orice fel de dialog cu sindicatul reprezentativ.
Compania Naţională Loteria Română (CNLR) a fost transferată din nou de la Ministerul Economiei la Ministerul Finanţelor, după ce societatea de stat s-a aflat inclusiv sub coordonarea Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc (ONJN).
Sorin Constantinescu, preşedintele Asociaţiei Organizatorilor de Cazinouri din România (AOCR), consideră că la Loterie "totul este un haos", explicând: "Loteria este ca un cartof fierbinte pe care nu vrea să-l ţină nimeni în mână. Când am fost eu consilier în cadrul acestei companii, am pus pe masa ministerului un plan de afaceri care nu presupunea niciun fel de investiţii din partea Loteriei. Veneam cu investiţii private, cu scrisori de garanţie şi aduceam profit - nu venit, profit - anual de 200 de milioane de euro. Nici măcar nu m-au băgat în seamă. Acel plan de afaceri există şi se poate pune în aplicare de mâine. Peste tot, loteriile naţionale fac o mulţime de bani. Loteria engleză câştigă câteva miliarde de euro pe an, spaniolii la fel, iar aceşti bani sunt investiţi pentru sinistraţi, spitale etc, pentru că acesta este rolul loteriilor - umanitar. Dar la noi s-a mers doar pe furt şi şpăgi, a fost o bătaie de joc toată colaborarea cu grecii, iar acum, din cauză că au fost atâtea scandaluri şi o grămadă de arestări, nici nu mai au curaj să fure şi nici nu mai fac nimic, totul este mort. Acolo este nevoie de un management privat urgent".
Potrivit domnului Constantinescu, au fost două tentative de aplicare a Ordonanţei privind guvernanţa corporativă în cadrul CNLR, dar din cauză că au fost presiuni foarte mari din partea politică pentru ca să fie puse la conducere anumite persoane, cele două încercări nu au reuşit: "Problema cea mai mare a Loteriei este că, atâta vreme cât aceasta este guvernată de Ministerul de Finanţe, existând un Consiliu de Administraţie şi o Adunare Generală a Acţionarilor, cu oameni trimişi acolo fără să priceapă fenomenul jocurilor de noroc, compania o să fie cu un picior în groapă".
Ceea ce este aberant este că Ministerul Finanţelor controlează Loteria şi tot el trimite inspectori în control ca să verifice activitatea companiei, conchide Sorin Constantinescu.
Domnia sa aminteşte că Loteria are dosare la DNA, în urma sesizărilor făcute de Curtea de Conturi.
În cazul contractului încheiat de Loterie cu firmele greceşti în care păcănelele au fost considerate VLT-uri ca să nu se plătească taxe, există un dosar penal care a fost mutat de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), ne-a precizat şeful AOCR, menţionând: "Au fost deja chemaţi la audieri directorii Loteriei, începând cu Liliana Mincă, iar dosarul este în lucru. Doar pe contractul acesta, prejudiciul este de circa 300 de milioane de euro. La DNA mai sunt dosare cu Loteria, în care s-a sesizat Curtea de Conturi".
Loteria Română are produse "expirate şi foarte obosite" care, în Europa, nu mai funcţionează de zeci de ani, susţine domnul Constantinescu, apreciind că situaţia nu se schimbă pentru că nu există management priceput, nu sunt oameni care să cunoască domeniul.
Preşedintele AOCR ne-a precizat, recent, că Loteria a încasat, anul trecut, mai puţin de 10 milioane de euro, în condiţiile în care ungurii înregistrează 200 de milioane de euro pe an, în condiţiile în care Ungaria are 10 milioane de locuitori, nu are jucători şi nici măcar păcănele, doar pe produsele loteristice încasându-se 200 de milioane de euro. Sorin Constantinescu ne-a mai spus că Loteria Română a aprobat, anul trecut, în Consiliul de Administraţie, un buget de circa 10 milioane de euro ca să găsească o firmă care să implementeze sistemul 6 din 49.