APC: ''Adaos comercial de 100-150% la carnea de miel''

G.U.
Miscellanea #Protecţia consumatorilor / 11 aprilie 2022

Sursă foto: APC

Sursă foto: APC

Asociaţia Pro Consumatori (APC) solicită, într-o scrisoare deschisă adresată premierului Nicolae Ciucă, emiterea unui ordin de către preşedintele A.N.S.V.S.A. privind sacrificarea mieilor şi în puncte volante, sub strict control al medicilor veterinari, mieii putând fi apoi vânduţi în spaţii special amenajate din pieţele agroalimentare.

Redăm integral scrisoarea deschisă a APC:

''Stimate Doamne/Stimaţi Domni,

Subsemnatul, conf. univ. dr. Costel Stanciu, în calitate de preşedinte al Asociaţiei Pro Consumatori, organizaţie de utilitate publică, cu activitate în domeniul apărării drepturilor şi intereselor economice ale consumatorilor de peste 32 de ani, având în vedere preţurile piperate la carnea de miel din marile lanţuri de magazine, între 49 de lei/kg şi 50 de lei/kg la carcasa de miel, între 59 de lei/kg şi 60 de lei/kg la pulpa de miel, între 59 de lei/kg şi 63 de lei/kg la cotletul de miel cu os, între 53 de lei/kg şi 58 de lei/kg la organele de miel, prin prezenta scrisoare deschisă, vă rog ca în calitatea Dvs de prim ministru al Guvernului României şi având în vedere faptul că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (A.N.S.V.S.A.) se află în coordonarea prim-ministrului României, să dispuneţi de îndată ca preşedintele A.N.S.V.S.A. să emită un ordin privind sacrificarea mieilor şi în puncte volante, sub strict control al medicilor veterinari, mieii putând fi apoi vânduţi în spaţii special amenajate din pieţele agroalimentare.

În susţinerea propunerii de mai sus aduc următoarele argumente:

1. Preţul piperat al cărnii de miel din marile lanţuri de magazine se explică prin adaosul comercial de la 100% la 150% practicat de acestea.

2. În gospodăriile ţărăneşti mieii se vând cu 20 de lei kilogramul în viu, ceea ce înseamnă un preţ de 30-33 lei/kg al carcasei de miel, având în vedere randamentul mieilor după sacrificare, care variază între 55% şi 60%.

3. România este pe locul 3 în Uniunea Europeană la creşterea ovinelor şi caprinelor, cu un efectiv de 12 milioane de animale.

4. În obiceiurile de consum a milioane de români în Sfânta zi de Paşte se obişnuieşte să se consume preparate din carne de miel. Preţul cărnii de miel este influenţat de raportul dintre cerere şi ofertă. În aceste zile asistăm la o ofertă controlată a cărnii de miel de către marile lanţuri de magazine, fapt care explică preţurile piperate la sortimentele de carne de miel ce sunt mai mari ca anul trecut, în funcţie de sortiment, cu 38% şi 43% (a se vedea studiul APC din 27 aprilie 2021 Preţul cărnii de miel în marile lanţuri de magazine alimentare! (apc-romania.ro). În România, în urmă cu 3-4 ani, cu ocazia sărbătorii pascale se sacrificau în jur de 2 milioane de miei. Aşa cum am arătat mai sus, România deţine efective suficiente de miei care să ducă la formarea unui preţ corect pentru participanţii la piaţa cărnii de miel, crescătorii de ovine şi consumatorii de carne de miel. Acest lucru se poate întâmpla numai dacă vor fi deschise suficiente puncte volante pentru sacrificarea mieilor în toate judeţele ţării, în funcţie de efectivul de ovine şi caprine din fiecare judeţ, care va duce la crearea acelui echilibru dintre cerere şi ofertă care face ca preţul să fie unul corect pentru toţi participanţii la piaţa cărnii de miel.

5. Totodată, în România rurală, în săptămâna Patimilor există obiceiul strămoşesc ca românii să le cumpere hăinuţe noi copiilor, bineînţeles dacă obţin banii necesari din vânzarea mieilor.

Domnule Prim-ministru, decizia Dvs cu privire la înfiinţarea de puncte volante pentru sacrificarea mieilor, însoţită de implicarea prefecţilor ca reprezentanţi ai Guvernului României în teritoriu pentru punerea în aplicare a acesteia, le va oferi milioanelor de consumatori de carne de miel o carne accesibilă ca preţ, iar copiilor din mediul rural le va aduce bucuria generată de hainuţele noi cumpărate de părinţii lor din banii încasaţi din vânzarea mieilor.''

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb