Asociaţia Pro Consumatori (APC) a identificat 722 de notificări de alertă ale ţărilor din Uniunea Europeană pentru oxidul de etilenă în urma interogării Sistemului european de alertă rapidă pentru alimente şi furaje - RASFF, pentru perioada 9 septembrie 2020 - 1 decembrie 2021, conform unui comunicat.
Oxidul de etilenă este utilizat în ţările din afara Uniunii Europene ca pesticid şi ca bactericid în aditivii alimentari pentru a elimina contaminarea bacteriană cu Salmonella a alimentelor. În Uniunea Europeană oxidul de etilenă a fost interzis ca pesticid în anul 1991, iar din anul 2011 nu mai este permisă în nicio cantitate prezenţa acestuia în furaje şi alimente. În Uniunea Europeană este permisă folosirea oxidului de etilenă doar ca substanţă de sterilizare a echipamentelor medicale, fiind cunoscut ca un puternic bactericid şi virucid.
Oxidul de etilenă este clasificat de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice (European Chemicals Agency - ECHA) ca mutagen (produce modificări în structura genetică), cancerigen (cauzează limfom, leucemie, cancer de stomac şi cancer de sân) şi toxic pentru funcţia de reproducere.
În perioada 9 septembrie 2020 - 1 decembrie 2021 România figurează pe platforma RASFF cu 16 notificări pentru oxidul de etilenă transmise în baza informaţiilor provenite de la unele societăţi comerciale care au făcut analize pentru depistarea oxidului de etilenă în cadrul programului de autocontrol. Din cele 14 notificări transmise de România prin Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), 8 notificări sunt pentru îngheţata fabricată în Franţa şi Germania, 6 notificări sunt pentru seminţe de susan din India, o notificare este pentru drojdie lichidă din Ungaria şi o notificare este pentru aditivul gumă de xantan din China comercializat în Uniunea Europeană de o societate comercială din Austria. În 8 decembrie 2020 într-un produs alimentar fabricat în România pe bază de seminţe de susan din India cantitatea de oxid de etilenă a fost de 1200 de ori mai mare decât limita detectabilă a acestei substanţe, respectiv 0,05 mg/kg.
De exemplu, în alte ţări ale Uniunii Europene oxidul de etilenă a fost identificat nu numai de societăţile comerciale prin analize în cadrul programului anual de autocontrol, dar şi prin controale realizate la frontieră de către instituţiile statelor responsabile cu siguranţa alimentară: cafea verde organică din India, seminţe de susan din China, Uganda, India, seminţe de in organice din India, pudră de ghimbir organic din India, pulbere organică de aşaganda din India, curcumă organică din Maroc, pastă condimente din Singapore, pudră organică de turmeric din India, piper negru din India, tăiţei uscaţi din Vietnam, gumă guar/xantan din Turcia în îngheţata fabricată în Franţa, Germania, suplimente alimentare din India, SUA, extract de bambus din India, extract din seminţe de muştar din Germania, condimente din India, pastă de susan din Grecia, susan caramelizat din Franţa, biscuiţi din orez din China, granule de ceapă din India, ulei de susan din Franţa, pudră din 5 condimente din China, pudră de spirulină organică din China şi nuci caramelizate cu seminţe de susan fabricate în Grecia cu seminţe de susan din Nigeria.
"Producătorii/distribuitorii de produse alimentare/ingrediente din afara Uniunii Europene cunosc faptul că Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţă Alimentară nu realizează în punctele vamale analize de laborator pentru identificarea oxidului de etilenă în produsele alimentare/ingredientele alimentare importate din ţări în care este permis folosirea acestei substanţe cancerigene, fapt care pune în pericol viaţa şi sănătatea consumatorilor din România. Acest lucru reiese foarte clar din analiza notificărilor transmise de ANSVSA pe platforma europeană RAFSS, unde se poate observa că la baza tuturor notificărilor se află analizele realizate de unele societăţi comerciale în cadrul programului intern de autocontrol. Asociaţia Pro Consumatori solicită domnului Nicolae Ciucă, Primul-ministru al României să dispună de urgenţă realizarea de către ANSVSA a unui plan naţional de control al produselor alimentare/ingredientelor alimentare importate din ţări situate în afara Uniunii Europene care să conţină analize de laborator referitoare la identificarea oxidului de etilenă, ANSVSA fiind în coordonarea primului ministru", a declarat Conf. univ. dr. Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.