Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) solicită autorităţilor să ia măsuri urgente de interzicere a intrărilor de animale, carne şi produse alimentare din Moldova şi Ucraina şi de control eficient în punctele de frontieră sau reducerea numărului acestora, de control a vânătorilor din cauza pestei porcine africane, potrivit unui comunicat al APCPR, remis redacţiei.
"Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România solicită autorităţilor statutului să ia măsuri urgente de interzicere a intrărilor de animale, carne şi produse alimentare din Moldova şi Ucraina şi de control eficient în punctele de frontieră sau reducerea numărului acestora, de control a vânătorilor indiferent de forma de funcţionare şi de pregătire pentru intervenţii în caz de urgenţă. Solicităm să se publice măsurile de prevenţie împotriva apariţiei pestei porcine africane (PPA) pe teritoriul României şi autorităţile responsabile de intervenţii în caz de urgenţă cu datele de contact, să se folosească mesajele de «Interes Public» ale televiziunii naţionale pentru informarea populaţiei şi să se restricţioneze comerţul cu Moldova şi Ucraina", conform sursei citate.
Potrivit comunicatului, exploataţiile comerciale de creştere a porcilor din Asociaţia Producătorilor de Carne de Porc din România urmăresc cu îngrijorare ultimele ştiri sosite din Republica Moldova, unde au fost confirmate două noi focare de pestă porcină africană în ferme ţărăneşti amplasate la circa 40 de kilometri de graniţa cu România.
"Lituania, Letonia, Estonia, Polonia şi Ucraina s-au confruntat cu apariţia PPA şi au aplicat toate procedurile necesare distrugerii efectivelor afectate şi protecţiei împotriva extinderii bolii. Costurile necesare pentru distrugerea efectivelor afectate şi împiedicarea migrării virusului se ridică la milioane de EU. Prevenirea evoluţiei bolii în România presupune o campanie susţinută de informare a populaţiei, a celor circa 1,2 milioane de deţinători de exploataţii non profesionale de creştere a porcilor, de mobilizare a autorităţilor centrale şi locale în stoparea traficului cu alimente la frontiera de N-E, controlul circulaţiei porcilor şi respectarea tuturor reglementărilor sanitare veterinare din sectorul de creştere a porcilor, responsabilizarea vânătorilor în valorificarea corectă a porcilor mistreţi împuşcaţi etc.", menţionează sursa citată.