Compania hotelieră Aro Palace a declarat că apelul făcut de societatea braşoveană şi de ministerele Economiei şi Comerţului şi cel al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice împotriva deciziei prin care Cetatea Braşovului a fost retrocedată municipiului Braşov se va judeca pe 23 martie.
Pe 3 octombrie 2016, magistraţii Tribunalului Braşov au comunicat public verdictul în procesul intentat de Primăria Braşov pentru revendicarea Cetăţuiei de pe Dealul Straja, deţinută de Aro Palace SA.
Astfel, instanţa a constatat la acea vreme că imobilul denumit generic "Complex Cetate" (înscris, în prezent, în cartea funciară nr. 130755 Braşov, provenită din conversia pe hârtie a cărţii funciare nr. 31236 Braşov, sub numărul topografic 2068/1/2, în suprafaţă de 5.002 mp) constituie obiectul dreptului de proprietate publică al intervenientului Statul Român, fiind un monument de interes public naţional.
De asemenea, magistraţii Tribunalului Braşov au obligat pârâta Aro Palace SA să lase intervenientului Statul Român în deplină proprietate şi posesie imobilul mai sus identificat. În schimb, aceştia au respins pretenţiile din cererea principală de chemare în judecată ce viza constatarea dreptului de proprietate publică al reclamantului, respectiv Municipiul Braşov asupra Cetăţuiei.
Compania Aro Palace a ajuns proprietar al cetăţii fără să plătească pe ea nici un leu. Cetatea a fost în patrimoniul ONT (companie de stat) din 1982. În 1990 societatea s-a privatizat, iar din ea au rezultat două companii: Postăvarul SA şi Poiana SA. Compania Postăvarul a intrat în posesia cetăţii alături de alte active, iar din 2000 şi-a schimbat numele în Aro Palace.
Primăria Braşov a vrut chiar să o cumpere cu 3,3 milioane de euro. A oferit la schimb terenuri şi bani, dar tranzacţia nu s-a mai finalizat. Pe fir au intrat şi procurorii DNA care au cerut toate actele pentru a verifica legalitatea viitoarei tranzacţii. Pentru că nu s-a ajuns la o înţelegere Primăria a deschis acţiune în instanţă pentru obţinerea cetăţii şi a mizat pe faptul că Aro Palace nu a plătit nimic pe obiectivul turistic.
Cetatea de pe Dealul Straja stă cu lacătul pe uşă de aproape doi ani. Este unul dintre simbolurile oraşului şi o mare atracţie pentru turişti. Iniţial, pe dealul Schlossberg, cel pe care azi se află cetatea, s-a ridicat, în anul 1524, un turn de veghe, din piatră şi cărămidă, în formă de potcoavă. Acesta avea trei niveluri, dotate cu ambrazuri la nivelurile inferioare şi guri de păcură la nivelul superior. Nucleul a fost completat în perioada următoare cu un bastion ce avea patru turnuri din lemn. În 1773 a funcţionat ca şi închisoare pentru prizonierii turci şi francezi, iar în timpul epidemiei de ciumă aici era o secţie pentru cei cu simptomele bolii.