O proporţie de 98% din cantitatea de apă minerală consumată pe piaţa noastră provine din producţia internă, restul de 2% fiind apă minerală importată, potrivit Patronatului din domeniu.
Adrian Feru, director cercetare-dezvoltare în cadrul Patronatului Apei Minerale (APEMIN), a precizat că, dacă în 1990 erau îmbuteliaţi 200 de milioane de litri de apă minerală pe piaţa noastră, în acest an îmbuteliem 1,1 miliarde litri de apă minerală.
Potrivit domniei sale, consumul nostru mediu anual pe cap de locuitor se ridică la circa 60 de litri de apă minerală.
Cele mai semnificative branduri de apă minerală existente la noi reprezintă 85% din producţia totală de apă minerală de pe piaţa noastră.
APEMIN a lansat, ieri, Ghidul apelor minerale naturale, care are ca obiectiv o înţelegere mai bună de către consumatori a domeniului apelor minerale.
"Am iniţiat şi susţinut acest proiect, deoarece este vorba despre un domeniu care a fascinat omenirea încă de la descoperirea virtuţilor terapeutice ale apelor minerale. Datorită efectelor terapeutice ale apelor minerale naturale au apărut şi s-au dezvoltat oraşe în întreaga Europă, oraşe-spa care susţin întreaga comunitate doar prin turismul determinat de utilizarea apelor minerale ca tratament. Pot să amintesc doar câteva: Bath în Marea Britanie, Baden-Baden în Germania, Karlovy Vary în Cehia, Dax în Franţa, Recoaro în Italia, Bad Gastein în Austria", a spus Mihail Ianăş, directorul executiv al APEMIN.