APIA: Eliminarea Timbrului de mediu va contribui la o mai mare deteriorare a siguranţei rutiere

Andrei Stan
Companii #Auto / 2 noiembrie 2016

Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) din ţara noastră susţine, într-un comunicat trimis redacţiei, că eliminarea Timbrului de mediu va genera serioase probleme de siguranţă în trafic, ca urmare a creşterii numărului de autovehicule vechi, aflate departe de nivelul de conformitate cu normativele constructorului.

Potrivit APIA, afirmaţia de mai sus este confirmată de o serie de statistici. Una dintre acestea, publicată de Registrul Auto Român (RAR), arată că, la nivelul anului 2015, în urma controalelor efectuate în trafic pe 81.702 vehicule, 5,55% din total (4.535) au prezentat un pericol iminent de accident.

Mai mult, procentajul de respingere în funcţie de vechime arată că 63,1% dintre vehiculele mai vechi de 15 ani au prezentat diferite neconformităţi, iar 93% dintre acestea cauzate de o serie de deficienţe legate de siguranţa rutieră, faţă de 48% dintre cele cu vârsta cuprinsa între 6 şi 8 ani, sau 28,5% la cele mai noi de 3 ani.

APIA precizează: "Se demonstrează, astfel, legătura directă între vârsta autovehiculelor şi riscul crescut pe care acestea îl reprezintă pentru ceilalţi participanţi la trafic, aceasta fiind destul de elocventă şi dacă analizăm teritorialitatea numărului de accidente cu urmări fatale, comparativ cu vechimea parcului auto din respectivele judeţe. În plus, trebuie avut în vedere faptul că autovehiculele, cu cât sunt mai noi, au elemente de siguranţă activă şi pasivă mai numeroase şi mai eficiente, comparativ cu cele fabricate în urmă cu mai mulţi ani (...) scăderea nivelului de siguranţă în trafic nu este o noţiune abstractă. Aceasta se traduce, în primul rând, prin pierderi de vieţi omeneşti. Din acest punct de vedere, semnalul de alarmă pe care dorim să-l punctăm, este acela că, deja, România ocupă un nedorit loc doi în rândul statelor membre UE în ceea ce priveşte numărul de accidente grave, soldate cu decese (indicatorul măsurat este numărul de decese la 1.000.000 locuitori), în ţara noastră înregistrându-se dublul mediei UE, respectiv 91 decese, comparativ cu 51, cât este media pe ansamblul UE".

Scăderea nivelului de siguranţă rutieră are impact negativ inclusiv asupra bugetului de stat, în Strategia Naţională de Siguranţă Rutieră fiind stipulate şi costurile aferente accidentelor rutiere ce au loc în România, se mai arată în comunicat.

De asemenea, un alt aspect sesizat de către APIA vizează menţinerea siguranţei active şi pasive a autovehiculelor pe toată durata de viaţă a acestora.

"Aceasta se poate realiza atât prin controale rutiere, cât şi prin reconsiderarea/consolidarea inspecţiei tehnice periodice, care, conform Directivei 2014/45/EU (privind inspecţia tehnica periodica a autovehiculelor), se poate introduce la intervale mai scurte de timp, în următoarele situaţii: a) după un accident care a afectat principalele elemente de siguranţa ale vehiculului, b) când sistemele şi componentele de siguranţă şi cele legate de protecţia mediului ale vehiculului au fost transformate sau modificate, c) când vehiculul a ajuns la un kilometraj de 160.000 de km. O astfel de abordare va descuraja conducerea pe drumurile publice a unor vehicule neconforme cu standardele în baza cărora acestea au fost omologate, mai ales dacă şi penalizările administrative sau financiare pentru nerespectarea lor vor fi semnificative", mai arată APIA.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 26 octombrie, proiectul de lege iniţiat de liderul PSD, Liviu Dragnea, care prevede eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv şi timbrul de mediu.

Comanda carte
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5521
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2944
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9517
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.9182

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
rommedica.ro
hipo.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb