APMR: A crescut producţia de mobilă cu 12%

A.G.R.
Ziarul BURSA #Companii #Comerţ / 3 septembrie 2008

APMR: A crescut producţia de mobilă cu 12%

Producţia mobilei a crescut cu 12% în prima jumătate a acestui an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut şi s-a cifrat la peste un miliard de euro, trendul ascendent urmând să se menţină în al doilea semestru din 2008 la acelaşi nivel, a declarat, ieri, la o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România, Aurel Rizea.

"Exportul de mobilă produsă în România a crescut tot cu 12% în primul semestru din 2008 faţă de prima jumătate a anului 2007, iar importul a crescut cu 3%. Creşterea de 12% a producţiei de mobilă din primul semestru al acestui an se va menţine şi în a doua jumătate a anului, conform estimărilor APMR, în urma informaţiilor furnizare de Institutul Naţional de Statistică", a afirmat Rizea.

Valoarea exporturilor de mobilă s-a ridicat la 600 milioane euro în primul semestru din 2008, iar cea a importurilor a atins valoarea de 250 milioane euro.

Piaţa internă a absorbit cu 19% mai mult mobilier în prima jumătate a acestui an comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit APMR, iar forţa de muncă din primul semestru a scăzut cu 6,3 la sută. Peste 60% din producţia de mobilă din România se exportă, au precizat reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Mobilă.

"Principalele probleme cu care se confruntă producătorii români de mobilă sunt creşterea aberantă a preţurilor materiei prime, creşterea costurilor pentru utilităţi şi lipsa personalului calificat. De asemenea, absorbţia fondurilor europene în domeniu este scăzută, iar metodologia pentru accesarea fondurilor este anevoioasă", a afirmat Aurel Rizea.

Vrem să pătrundem pe pieţele fostelor ţări URSS

Potrivit reprezentanţilor producătorilor de mobilă din România, aceştia vor încerca să pătrundă, în viitor, mai puternic pe pieţele ţărilor foste membre URSS.

În anul 2007, cele mai mari exporturi de mobilă românească s-au îndreptat către Franţa - 214.600 euro, Germania - peste 203.000 euro şi Italia - peste 135.000 euro. Valoarea totală exporturilor s-a ridicat la 1,13 miliarde euro.

În ceea ce priveşte importurile României de mobilă, valoarea acestora a atins 436.000 euro, în 2007. România a importat din Italia mobilier în valoare de 101.700 euro, din Polonia - 90.000 euro şi din China - 46.000 euro.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb