APMR: Industria mobilei din România, ameninţată cu dispariţia de exporturile masive de materie primă autohtonă

Elena Deacu
Companii / 3 mai 2015

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) îşi exprimă profunda îngrijorare faţă de agravarea dificultăţilor legate de procurarea de către producătorii de mobilă din fondul forestier proprietate publică a masei lemnoase necesare producţiei proprii şi face apel la Consiliul Concurenţei şi la toate forurile competente, pentru intervenţie imediată în vederea reglementării acestei situaţii.

APMR transmite că primeşte numeroase semnale de alarmă din teritoriu de la producătorii de mobilă, membri ai APMR, care denunţă creşterea exagerată la licitaţiile şi achiziţiile de masă lemnoasă a preţului oferit de firma Holzindustrie Schweighofer de la Sebeş. Materia primă lemnoasă autohtonă, utilizată şi transformată de firma Holzindustrie Schweighofer în cherestea este exportată ca atare în Japonia, Egipt, China, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită etc., îngreunând şi blocând posibilitatea de aprovizionare a producătorilor de mobilă şi alte produse finite din lemn de pe piaţa autohtonă.

Cea mai mare parte a industriei mobilei din UE este formată din IMM-uri, iar sectorul mobilei din România nu face excepţie, însă ponderea mare a IMM-urilor înseamnă o forţă de licitare a resurselor mult mai mică decât cea a unui operator din industria lemnului de talia firmei Holzindustrie Schweighofer, transmite APMR. Potrivit asociaţiei, lipsa unor reglementări care să protejeze industria autohtonă a mobilei a propulsat firma Holzindustrie Schweighofer într-o poziţie în care îşi permite să ofere preţuri exagerate firmelor care exploatează masa lemnoasă pentru a avea asigurat necesarul de material lemnos. Fenomenul a luat amploare în ultima perioadă ca urmare a măsurilor luate de forul legislativ (Rada Supremă) din Ucraina, care a adoptat recent o interdicţie pe o perioadă de 10 ani pentru exportul de lemn neprelucrat. Documentul legislativ în cauză (nr. 1362) prevede o interdicţie temporară, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2016, la exporturile de lemn neprelucrat din toate speciile, excepţie făcând buştenii neprelucraţi de pin, pentru care interdicţia va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2017, explică APMR.

Bulgaria, deşi ţară membră a Uniunii Europene, a luat măsura interzicerii temporare - pe o perioadă de 3 luni - a exportului de buşteni începând cu data de 10 martie a.c., având ca obiectiv stoparea exploatării forestiere ilegale şi sprijinirea producătorilor care creează produse cu valoare adăugată, iar pentru viitor se au în vedere şi alte măsuri pentru restricţionarea exporturilor de materii prime, cum ar fi schimbări în legea TVA-ului.

Deşi valorifică superior resursa lemnoasă, adăugând cu până la de zece ori mai multă valoare adăugată şi este recunoscută ca o industrie competitivă la nivel naţional, având un aport de 1.444 mil. Euro la balanţa comercială a ţării, industria mobilei din România riscă să ajungă în situaţia de a rămâne în scurt timp fără materia primă necesară realizării producţiei şi respectării contractelor interne şi de export, avertizează APMR. Producătorii de mobilă din lemn masiv de răşinoase şi case prefabricate din lemn, aflaţi la limita rentabilităţii datorită presiunilor pe preţul de achiziţie al materiei prime, sunt obligaţi să renunţe la activitate şi să-şi închidă porţile, disponibilizând forţa de muncă pregătită profesional ani de-a rândul.

APMR precizează că la dezbaterea publică "Legea Junglei sau Cod Silvic?", desfăşurată în data de 1 aprilie a.c., reprezentanţii firmei Holzindustrie Schweighofer au prezentat planul companiei de a aproviziona parţial noua fabrică de cherestea de la Reci cu lemn din Ucraina, lucru care nu mai este posibil în lumina noilor reglementări privind masa lemnoasă din ţara vecină.

Acest lucru va intensifica şi mai mult presiunea asupra masei lemnoase din ţara noastră, ceea ce, foarte probabil, va conduce la creşterea numărului de tăieri ilegale, potrivit APMR.

Asociaţia arată că un alt aspect negativ, care contribuie la agravarea dificultăţilor economice cu care se confruntă producătorii de mobilă este posibilitatea de schimbare cu uşurinţă pe parcursul de la sursă la destinaţie, a structurii sortimentale a masei lemnoase achiziţionate în funcţie de calitate şi dimensiuni pe specii, urmare a vânzării acesteia pe picior, adică prin apreciere, fără a se măsura şi a se cântări riguros masa lemnoasă la momentul achiziţiei.

APMR trage un semnal de alarmă Consiliului Concurenţei şi tuturor forurilor chemate să asigure bunul mers al economiei şi un mediu concurenţial real pentru a demara cercetările ce se impun şi a se lua de urgenţă măsuri de reglementare a situaţiei semnalate, pentru a evita dispariţia industriei mobilei şi grava afectare a tuturor industriilor furnizoare ale acesteia.

Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România (APMR) este o organizaţie patronală înfiinţată în 1992 care susţine şi apără interesele industriei de mobilă din România. APMR are o largă reprezentativitate la nivel de ramură, cuprinzând peste 450 de societăţi comerciale membre - cu peste 30.000 de salariaţi - care realizează cca. 60% din producţia de mobilă din România, din care cca. 65% se exportă. APMR este organizaţie membră a Uniunii Europene a Mobilei din anul 1995 si a Confederaţiei Mondiale a Mobilei din 2007.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb