APRIL propune schimbări radicale în Legea Iluminatului public

Elena Deacu
Companii #Energie / 10 martie 2015

Asociaţia Producătorilor Români din Iluminat (APRIL) propune schimbări radicale în Legea Iluminatului public, care ar putea aduce, anual, economii de milioane de euro la bugetul de stat, în contextul în care România şi-a asumat respectarea unor ţinte în materie de eficienţă energetică până în 2020.

Potrivit unui comunicat remis redacţiei, în zilele de 9 şi 10 martie s-a desfăşurat primul Forum al Asociaţiei Producătorilor Români din Iluminat (APRIL) ai cărei cofondatori sunt cinci producători autohtoni de sisteme de iluminat cu LED - Electromagnetica, ElectroMax, GreenTek, Romcontrol şi Tehno Logistic.

Prima zi a forumului a fost şi prima zi de viaţă a Asociaţiei, constituită în prezenţa cofondatorilor, a reprezentanţilor Ministerului Energiei, ai Parlamentului, ai Autorităţii Nationale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi ai autorităţilor locale, de asemenea a specialiştilor din domeniu şi a reprezentanţilor unor companii din zona privată interesate de scăderea costurilor cu factura la electricitate.

"De aproape patru ani, Electromagnetica este o prezenţă de luat în seamă pe piaţa sistemelor de iluminat. Vrem ca iniţiativa noastră şi a celorlalţi patru producători români să determina cadrului legislativ astfel încât, la sfârşitul zilei, România să poată economisi câteva milioane de euro din eficientizarea iluminatului în clădirile publice", a declarat directorul general al Electromagnetica, Eugen Scheuşan.

Printre obiectivele enunţate şi de ceilalţi fondatori se numără o colaborare mai strânsă în producerea anumitor sisteme, dat fiind că nici unul dintre producători nu produce intern toate componentele sau subasamblele. Un alt obiectiv foarte ambiţios ţine de impunerea unor standarde de calitate a corpurilor de iluminat care se comercializează pe piaţa autohtonă.

"Ne dorim să punem pe agenda de lucru a autorităţilor ca fiind prioritară respectarea standardelor europene şi în iluminatul public. Totodată, ne propunem ca prin această entitate să dăm un semnal că în România mai există încă producţie", a declarat Marian Groza, reprezentantul Electromax, unul dintre cei cinci cofondatori.

În ziua a doua a Forumului, dezbaterile s-au concentrat asupra aducerii la zi a cadrului legislativ astfel încât noua lege a iluminatului public să reflecte ruptura tehnologică creată de noile tehnologii de iluminat.

O primă propunere a APRIL este ca, în zona publică, să fie instalate exclusiv sisteme cu tehnologie eficientă energetic din momentul adoptării noilor modificări legislative. "O filosofie sănătoasă în materie de iluminat public ar fi un prim efect al completării şi modificării Legii 230/2006 în sensul adoptării sistemelor de iluminat eficiente energetic", cred reprezentanţii APRIL. Totodată, n alt efect ar fi încurajarea producţiei autohtone de astfel de sisteme de iluminat.

"Noile sisteme de iluminat cu LED se bazează pe o tehnologie care îşi conţine practic finanţarea prin economia consistentă, de până la 50-60%, pe care o produce. Consumul anual în iluminatul public este în medie de 4.000 de ore, astfel că s-ar putea economisi mii de euro pe zi prin trecerea la noile tehnologii", a ţinut să remarce Eugen Scheuşan, referindu-se la problema finanţării achiziţiei de sisteme eficiente energetic.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

11 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9740
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5032
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3246
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur365.2626

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb