Arhiepiscopia l-a scos din pepeni pe Papalekas

A.A.
Ziarul BURSA #Companii / 31 martie 2015

Arhiepiscopia l-a scos din pepeni pe Papalekas

"Războiul lipsit de scrupule, violent şi agresiv purtat de arhiepiscopul Ioan Robu aşază biserica romano-catolică şi ARCB, ca instituţie de cult, într-o lumină negativă", a spus omul de afaceri

--------------------

Actualizare 12:45 Millennium Building se alătură demersului lui Papalekas de chemare în justiţie a ARCB

Millennium Building Development, în calitate de proprietar al clădirii Cathedral Plaza şi al terenului pe care aceasta este construită, nu are cunoştinţă de existenţa unei plângeri penale împotriva lui Ioannis Papalekas, însă confirmarea existenţei acestei plângeri va determina dezvoltatorul imobiliar să iniţieze acţiunile civile şi penale împotriva celor care au făcut un astfel de "abuz grosolan".

"MBD, în nume personal şi al reprezentanţilor săi legali, neagă orice fel de activităţi ilegale desfăşurate atât în ceea ce priveşte edificarea clădirii Cathedral Plaza, cât şi în ceea ce priveşte încercările sale din ultimii trei ani de a obţine în justiţie recunoaşterea existenţei clădirii şi a dreptului de a intra în legalitate prin emiterea unei noi autorizaţii de construire ce va permite funcţionarea clădirii existente", arată un comunicat remis azi redacţiei.

Potrivit dezvoltatorului imobiliar, conflictul de vecinătate între ARCB şi MBD a fost iniţiat şi "întreţinut exclusiv" de arhiepiscopul Ioan Robu, care a solicitat companiei în perioada 1999-2006 atribuirea în proprietate a unor spaţii din clădirea ce urma să fie ridicată în apropierea Catedralei Sfântul Iosif.

"Trebuie arătat că poziţia arhiepiscoului Robu a fost iniţial de susţinere totală a proiectului, dezvoltatorul acţionând în permanenţă cu informarea acestuia - forma actuală a clădirii şi retragerea acesteia de la şosea fiind chiar rodul solicitărilor exprese ale ARCB prin reprezentantul său, care a numit un arhitect propriu, profesorul Alexandru Cişmigiu, în colectivul de specialişti care a stabilit detaliile tehnice şi arhitecturale ale viitoarei clădiri.

Ulterior, urmare a neînţelegerii dintre fostul proprietar şi arhiepiscopul Ion Robu, acesta din urmă a iniţiat un atac furibund la adresa clădirii noastre, fără a putea nici măcar un moment face dovada vreunui prejudiciu material sau de altă natură care să se fi produs sau care ar putea fi produs asupra clădirii Catedralei Sf. Iosif", mai arată Millenium Building Development.

Odată cu preluarea controlului asupra MBD de către Ioannis Papalekas, din iulie 2012, au fost dispuse şi efectuate expertize tehnice de specialitate pentru verificarea siguranţei şi structurii propriei clădiri dar şi a clădirii vecine, mai notează reprezentanţii companiei imobiliare.

Potrivit MBD, toţi experţii şi profesorii universitari implicaţi au concluzionat că cele două clădiri vecine, Cathedral Plaza şi Catedrala Sfântul Iosif, pot coexista.

"Instanţele ordinare din România - Curtea de Apel Ploieşti ca instanţă de recurs - au recunoscut valabilitatea autorizaţiei (ceea ce a permis finalizarea legală a construcţiei şi recepţionarea acesteia), însă urmare a unei revizuiri (cale extraordinară de atac) formulate de către ARCB, la primul termen de judecată, Curtea de Apel Suceava (unde dosarul se strămutase la cererea ARCB) a impus revenirea asupra soluţiei iniţiale şi a apreciat că autorizaţia ar trebui anulată", mai arată reprezentanţii companiei controlate de Papalekas.

Potrivit MBD, ARCB, de acord cu două persoane fizice care şi-au declarat domiciliile în Târgovişte, au iniţiat la Tribunalul Dâmboviţa, "în contradictoriu cu Primarul Municipiului Bucureşti, şi fără proprietara Millennium", un nou litigiu în care au solicitat obligarea la demararea lucrărilor de demolare.

"Soluţia instanţei dâmboviţene a fost cea scontată, urmare a unei poziţii de susţinere a Primarului Municipiului Bucureşti şi a unei declarări tardive a recursului de către aceeaşi instituţie. În mod absolut inexplicabil, proprietarul clădirii despre a cărei demolare se discuta, MBD, nu a fost indicat ca parte şi nici introdus în cauză de către instanţa de judecată, soluţia fiind pronunţată fără cunoştinţa noastră. Aşadar, soluţia dată de instanţa dâmboviţeană nu ne este opozabilă", potrivit comunicatului.

În prezent, MBD investighează modalitatea în care Tribunalul Dâmboviţa a dispus iniţierea procedurilor de emitere a actelor de demolare de către Municipiul Bucureşti, fără citarea proprietarului clădirii, a unei construcţii în valoare de peste 50 milioane euro aflate într-o altă localitate.

"Pe lângă modul dubitabil în care ARCB a obţinut soluţia de demolare, arhiepiscopul Ioan Robu, folosindu-se de umbrela ARCB, încearcă să pună în executare silită demolarea construcţiei Cathedral Plaza, intervenind în acelaşi timp în procedura legală desfăşurată de MBD pentru intrarea în legalitate prin emiterea unei noi autorizaţii în temeiul Legii 50/1991, procedura ce face obiectul unui dosar administrativ aflat pe rolul Tribunalului Bucureşti, cu următorul termen de judecată la data de 01.04.2015. Reprezentanţii ARCB au încercat în mod abuziv să întârzie soluţionarea acestei cauze, astfel incât la fiecare dintre ultimele 5 termene ale dosarului au abordat strategia de introducere în cauză a unor persoane private sau juridice cu cereri de intervenţie în interes alăturat primarului sau propriu - ARCB -, fără a exista însă interese reale în acest sens. Strategia agresivă a ARCB a culminat cu actuala plângere penală formulată către DNA, scopul cel mai probabil fiind acela de a împiedica analiza obiectivă şi atentă a dosarului şi a problemelor tehnice de către Tribunalul Bucureşti, pe fondul cererii de intrare în legalitate. Presupunem că reprezentanţii ARCB vor solicita suspendarea dosarului civil iniţiat de MBD pentru emiterea actului de regularizare, până la soluţionarea problemelor sesizate prin plângerea penală abuzivă formulată împotriva primarului general, a d-nului Papalekas şi, în mod surprinzător a d-nului Dragoş Bîlteanu", notează reprezentanţii dezvoltatorului imobiliar.

"MBD şi actualul său proprietar şi-au manifestat permanent buna credinţă faţă de ARCB prin disponibilitatea publică de a dialoga cu reprezentanţii ARCB, atât pentru a găsi o soluţie amiabilă la actualul conflict dar şi pentru a demara ample lucrări de consolidare a Catedralei Sfântul Iosif. Prin urmare, considerăm că practicile ARCB de intimidare a instituţiilor responsabile cu soluţionarea legalităţii clădirii Cathedral Plaza, atât prin mijloace legale cât şi prin discursul public, au atins un nou vârf, ceea ce ne determină să iniţiem procedurile legale în vederea tragerii la răspundere penală şi civilă a persoanelor vinovate pentru faptele prejudiciabile săvârşite", conchide în comunicare dezvoltatorul imobiliar controlat de Papalekas.

(Alexandru Costea)

----------

Omul de afaceri Ioannis Papalekas a anunţat, ieri, că îi va cere daune şi îi va face plângere penală arhiepiscopului Ioan Robu, care, vineri, l-a acuzat de constituirea unui grup infracţional alături de Dragoş Bîlteanu şi primarul capitalei Sorin Oprescu, pe motiv că s-ar opune demolării clădirii Cathedral Plaza, aşa cum a dispus instanţa, în 2012.

Acuzaţiile aduse de Arhiepiscopia Romano-Catolice Române (ARCB) l-au scos pe Papalekas din tiparul cu care a obişnuit - discreţie maximă şi comunicate, la rece, numai despre activitatea companiilor sale.

Domnia sa a transmis o reacţie, pe şapte pagini, în spatele căreia se citesc sentimentele de furie pe care i le-a provocat Arhiepiscopia.

Ioannis Papalekas, proprietarul Cathedral Plaza, a precizat: "Demersurile actuale ale arhiepiscopului Ioan Robu sub umbrela ARCB (apărute în contextul clasării recente a ultimei dintre plângerile penale calomnioase formulate de ARCB împotriva MBD pentru o invocată infracţiune de executare fără autorizaţie de construcţie a unor lucrări de construcţie amplasate în zone construite protejate - art. 24 litera a) din Legea 50/1991) sunt expresia unui nou şi evident abuz, aducându-mi prejudicii enorme atât pe plan personal, cât şi pe plan profesional, faţă de preocuparea mea declarată şi conştientizată chiar de către ARCB, aceea de om de afaceri onest şi pacifist, complet integrat în societatea românească.

Contrar caracterului meu pacifist şi structural favorabil unor soluţii amiabile în orice situaţii delicate, declar public că voi acţiona cu toată fermitatea şi convingerea pentru protejarea drepturilor şi intereselor mele legitime, dar şi ale societăţii Millennium Building Development (MBD), urmând să apelez la calea acţiunii în daune şi la plângeri penale atât împotriva ARCB, ca instituţie ce şi-a asumat public aceste declaraţii printr-un purtător de cuvânt, cât şi împotriva arhiepiscopului Ioan Robu, care este în realitate artizanul acestei campanii abuzive".

Domnul Papalekas apreciază că acuzaţiile Arhiepiscopiei sunt fabulaţii total nerealiste: "Acuzele aduse mie personal în mod absolut nejustificat şi calomniator, privind implicarea într-un grup infracţional organizat împreună cu d-nul primar general Sorin Oprescu (pe care l-am întâlnit de doar două ori în activitatea mea, în cursul anului 2014, şi asta în prezenţa avocaţilor mei în cadrul unor Audienţe oficiale ce au avut loc la sediul Primăriei) şi în mod absurd, împreună cu d-nul Dragoş Bîlteanu, persoană care nu are absolut nicio legătură cu acest proiect al meu personal, sunt fabulaţii total nerealiste, gândite în cel mai diabolic mod cu putinţă, pentru a mă prejudicia.

În prezent, demersurile agresive ale arhiepiscopului urmăresc manipularea opiniei publice, prin valorificarea unei hotărâri judecătoreşti obţinută deopotrivă fraudulos, emisă de Tribunalul Dâmboviţa şi rămasă definitivă în prima instanţă, urmare a declarării tardive a recursului de juriştii din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti".

Proprietarul Cathedral Plaza subliniază că Dragoş Bîlteanu nu este şi nu a fost niciodată proprietar al acestei clădiri.

"Acuzele privind beneficiul unei posibile vânzări la un preţ de 70 milioane euro a clădirii nu au practic nicio legătură nici cu intenţiile mele actuale, nici cu legalitatea tranzacţiei prin care am dobândit controlul asupra proiectului Cathedral Plaza", a mai precizat Papalekas, care aminteşte că, de-a lungul timpului, şi-a exprimat public poziţia de dialog cu toate părţile implicate: "Mi-am manifestat în permanenţă dorinţa sinceră de a dezvolta o relaţie de bună vecinătate cu enoriaşii din comunitatea catolică, cu ARCB ca instituţie de interes public, dar şi cu arhiepiscopul Ioan Robu, inclusiv prin finanţarea unor posibile lucrări de anvergură pentru reabilitarea Catedralei Sf.Iosif şi punerea acesteia în siguranţă, cu dorinţa declarată de a încerca înlăturarea efectelor negative cunoscute şi inevitabile pe care cele peste 5 cutremure majore din ultimii 100 de ani este posibil să le fi avut asupra clădirii construite în anii 1880.

Pentru identificarea soluţiei amiabile, cu cele mai sincere intenţii, am trimis în mai multe rânduri Scrisori deschise arhiepiscopului Ioan Robu solicitându-i o întreveredere în care în calitate de vecini, de buni creştini, să purtăm un dialog raţional pentru gestionarea înţeleaptă şi închiderea unui conflict nedorit, ce distruge atât clădirea Cathedral Plaza prin nefolosire şi neîntreţinere, cât şi credibilitatea şi bugetele ARCB, nevoită să investească enorm într-un război şi un conflict nejustificat. Războiul lipsit de scrupule, violent şi agresiv purtat de arhiepiscopul Ioan Robu aşază biserica romano-catolică şi ARCB ca instituţie de cult, într-o lumină negativă pe care cu siguranţă că nu o merită".

Omul de afaceri susţine că ahiepiscopul Ioan Robu a refuzat dialogul.

Papalekas subliniază că, anterior preluării proiectului, a evaluat cu mare atenţie situaţia sa juridică: "În primăvara anului 2013, înţelegând că problemele autorizaţiei se referă exclusiv la chestiuni de natură procedurală (necompetenţa Primăriei sectorului 1 ca emitent fiind una dintre aceste probleme şi lipsa unui aviz de mediu cu rol exclusiv formal) am acceptat transferul dreptului de proprietate având convingerea că procedura de intrare în legalitate iniţiată încă din septembrie 2011 de dezvoltator se va finaliza într-un sens pozitiv, iar imobilul va fi repus în circuitul civil.

Arăt că instanţele române au fost oscilante în analiza valabilităţii autorizaţiei de construire, astfel că după o soluţie negativă la Tribunalul Dâmboviţa, instanţa de recurs, Curtea de Apel Ploieşti a stabilit irevocabil în anul 2009 că autorizaţia este valabilă, fiind emisă cu îndeplinirea tuturor rigorilor legii, ceea ce a permis de altfel terminarea lucrărilor de construire şi recepţionarea finală a Clădirii, inclusiv cu semnătura reprezentanţilor administraţiei publice locale. Abia ulterior, pe calea unei soluţii procedurale de excepţie - o cerere de revizuire - un nou complet de judecată, de la Curtea de Apel Suceava (instanţă de acelaşi grad cu cea care confirmase valabilitatea autorizaţiei în mod irevocabil şi la care dosarul ajuns ca urmare a solicitării exclusive a ARCB, prin acelaşi arhiepiscop Ioan Robu (!)) a apreciat că problemele juridice invocate ar trebui să ducă la invalidarea autorizaţiei chiar dacă din punct de vedere al arhitecturii şi al siguranţei clădirii nu i se putea reproşa nimic.

În ultimii ani de zile am ales calea dialogului şi a raţiunii, însă agresiunile şi abuzurile repetate ale arhiepiscopului Ioan Robu mă obligă sa aduc în atenţia publică realele interese particulare ale acestuia, subliniind modalitatea în care s-a reuşit până în prezent blocarea căilor legale de recunoaştere a existenţei unei construcţii din raţiuni ce ţin exclusiv de sentimente personale de ură şi interese materiale privind obţinerea nejustificată, în proprietate, a unor spaţii din clădirea noastră.

Trebuie spus că fără susţinerile arhiepiscopului Ioan Robu din anul 1999, această clădire şi acest proiect nu ar fi existat. Dezvoltatorul a fost susţinut de reprezentantul ARCB, până la momentul la care i s-a refuzat solicitarea inexplicabilă prin care se cerea un etaj suplimentar din clădire, în proprietate, pentru folosinţa exclusivă a arhiepiscopului Ioan Robu.

Situaţia ne-a forţat să iniţiem singura cale legală rămasă, respectiv aceea de a cere Tribunalului Bucureşti să oblige autoritatea cu atribuţii în acest sens, la analiza cererilor noastre şi, pentru ipoteza constatării siguranţei imobilului nostru şi a imobilului vecin, la eliberarea actului administrativ de intrare în legalitate".

Papalekas acuză Arhiepiscopia de şantaj, ameninţare, fals şi abuz procedural.

"Cu siguranţă plângerea depusă la DNA de către ARCB urmează a fi analizată de profesionişti care vor dispune respingerea/clasarea acesteia de îndată, fiind vădită lipsa oricăror temeiuri de fapt sau probatorii în sustinerea acuzaţiilor formulate", mai susţine omul de afaceri.

Ioannis Papalekas s-a mai exprimat printr-un comunicat de presă şi în ocazia anchetei procurorilor DIICOT asupra cazului delapidării SIF1, când s-a delimitat de fostul preşedinte al SIF Banat-Crişana, Dragoş Bîlteanu, arestat preventiv.

Ioannis Papalekas a cumpărat clădirea de birouri Cathedral Plaza de la israelianul Eyal Ofer, în 2013.

Cathedral Plaza, amplasată în imediata vecinătate a Catedralei Sfântul Iosif, monument istoric, este încă în picioare, în ciuda victoriilor Arhiepiscopiei la Tribunalul Dâmboviţa, care obliga PMB, irevocabil, la demolarea Cathedral Plaza şi la refacerea parcului din amplasamentul actual al clădirii.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Cathedral Plaza este monumentul coruptiei din Romania!

    1. Cat timp este in picioare vom sti cat respect exista pentru lege si justitie. Daca exista hot judecatoreasca de demolare, ce mai stam la discutii. Nu are autorizatie de constructie, atunci trebuie demolata pt ca este o constructie ilegala. Foarte simplu.....Se simte grecul prejudiciat? nimeni nu l-a obligat sa cumpere, stia de la bun inceput ca o sa cumpere o constructie ilegala. DNA ar trebui sa cerceteze mai atent activitatile cuplului Balteanu Papalecas precum si pe emitentii autorizatiilor ilegale.

      Numai grecii si ungurii nu tin cont de legislatia din Romania. Politicieni care sunt in slujba Ungarie pe banii nostri si greicii incearca sa ne smechereasca.....

      Deci, a raspuns cineva pentru autorizatia data? Dupa aceea, a existat un studiu de impact facut de specialisti? Daca da, atunci de ce nu se respecta? De ce justitia nu respecta aceste lucruri? Daca se intampla un dezastru, cine raspunde? Daca nu, si riscurile sunt relativ normale, de ce se continua aceasta mascarada? De ce a fost cumparat imobilul in 2013, daca justitia nu a dat nici un verdict? Cine este nebun sa cumpere asa ceva, cu asemenea riscuri? Nu cumva cel care a cumparat avea alti asi in maneca? Adica marionete sau oameni platiti in politica si administratie? Nu cumva si aceasta afacere este un simplu caz de coruptie administrativ-politica?

      Mie mi se pare ca problema acolo este mult mai complexe de atat. Inteleg ca a avut autorizatie si lucrurile s-au schimbat pe parcurs. Plus ca dl. parinte a cerut drept de jmeker un etaj din cladire, sustine Papalekas. Poate nu e caz de coruptie administrativa, poate e caz de coruptie bisericeasca, cine stie...

      Papalekas, habar nu are ce s-a intamplat. Domnia sa isi da numai cu parerea pe baza informatziilor frauduloase de la cei care l-au fraierit. In timp se va destepta, daca nu o sa fie prea tarziu.

    Adevarata problema este eliberarea autorizatiei de construire. Zonele frumoase din Sectorul 1 sunt bombardate cu astfel de oribilitati de cladiri. La emitent trebuie cautat temeinic.

    Ce nu stie Papalekas.

    Cladirea Cathedral Plaza este un Pericol Public pentru urmatoarele motive: 

    1. Expertzii de la Observatorul seismologic Andrea Bina, din Perugia, Italia, au demonstrat prin masuratori in Situ ca turnul de langa Catedrala, in cazul unui cutremur major, o sa afecteze zona pe o raza de o jumatate de kilometru, pana in parcul Cismigiu…zona Palatului, Calea Victoriei….etc.. Efectele for fi similare efectelor secundare create de Hotelul Intercontinetal, in timpul cutremurului din 1977, cand majoritatea cladirilor prabusite din Bucuresti au fost pe o raza similara in jurul Hotelului Intercontinental. Majoritatea vietzilor pierdute si daunelor materiale au fost in acea zona. Cei de la Catedrala Sf Iosif au acest studiu in care prezicerile si implicatziile prezentate in raport, sunt cutremuratoare. 

    2. Prin modificarile facute proiectului de catre consultantzii echipei Millenium, prin eliminatea etajului doi, au facut ca structura cladirii Cathedral Plaza, sa fie alterata ca rigiditate la baza cladirii prin asa zisul efect denumit “etaj slab” sa se franga la baza in cazul unui cutremur major, existand posibilitatea sa se prabuseasca peste cladirile din imprejurimi. 

    3. Catedrala Sf. Iosif, prin daunele ireversibile suferite de structura din arce din caramida ne armata, datorita ridicarii solului pe care este fundata, cu sigurantza ca se va darama la primele shocuri seismice majore. Ma adresez cititirilor sa se uite pe internet la daunele suferite de cladirile istorice din Nepal produse de un cutremur similar ca intensitate cu cel din 1977 in Romania.

    4. Nu intzeleg de ce expertzii de la Catedrala Sf Iosif nu-l contacteaza pe Oprescu sa-i demonstreze acest lucru…. Ar salva 1 million de lei din bugetul capitalei. Oricum, in urma unui cutrmur major Oprescu si probabil cel mai raspunzator o sa fie Papalekas, noul proprietar, pentru daunele produse de aceasata cladire in vecinatatzile ei. 

    Interesant de urmarit jocul de glezne al lui MBD care l-a fraierit pe Papalekas, iesit acum in rundul intai, in ringul de box, iar MBD se rezuma la pozitzia de antrenor si manager din coltzul ringului. Ha, ha, ha...foooooarte interesant....

    1. chiar crezi ca alde papalekas a fost papalapte ? nu este un "joc" in 3 eyal ofer-papalekas -sorin oprescu !toți legați de interese financiare si slutirea Bucurestiului ! papalekas este un speculator ordinar , nu investitor"

      De acord...si bucurestenii or sa plateasca...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb