ARIN STĂNESCU: "Vom fi primii din UE care vom avea un Cod al Insolvenţei"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Companii #Legislatie / 4 martie 2013

"Vom fi primii din UE care vom avea un Cod al Insolvenţei"

Autorităţile intenţionează să modifice legea în vigoare cu o prevedere care să ajute statul să-şi recupereze taxele şi impozitele pe care firmele intrate în insolvenţă le datorează din activitatea curentă

Ţara noastră va fi primul stat din Uniunea Europeană care va avea un Cod al Insolvenţei, după cum ne-a spus Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă.

Potrivit domniei sale, în acest moment, în niciuna dintre ţările UE nu exis­tă un Cod al Insolvenţei, fiind posibil ca, la noi, acesta să intre în vigoare în toamna anului în curs. În prezent, se lucrează la primul draft pentru Codul Insolvenţei, draft care va fi gata până la finalul acestei luni.

Arin Stănescu ne-a precizat: "Codul Insolvenţei va cuprinde tot ceea ce înseamnă legislaţie în domeniu, atât pe partea de preinsolvenţă, cât şi pe partea de insolvenţă, va cuprinde şi Legea Falimentului Bancar şi Legea Insolvenţei Societăţilor de Asigurare, mai puţin regulamentul 1346/2000 al Consiliului şi Comisiei Europene şi Legea insolvenţei persoanelor fizice".

Arin Stănescu ne-a spus că, în prezent, reglementările sunt divizate pentru fiecare tip de instituţii. Un lucru nou în domeniu va fi reglementarea insolvenţei grupului de firme. Au fost şi sunt situaţii în care intră în insolvenţă un grup de firme, însă nu avem reglementări în acest sens, ne-a spus domnul Stănescu.

Există un grup de experţi format dintr-un consorţiu (PricewaterhouseCoopers - Stănescu, Miloş, Dumitru & Asociaţii - David şi Baias - Universitatea din Timişoara), la care participă şi Ministerul Justiţiei, dar şi Ministerul Finanţelor, prin ANAF, şi Asociaţia Română a Băncilor, care lucrează la draftul Codului insolvenţei.

Astfel, un număr de 30 de specialişti din domeniu (avocaţi, judecători, practicieni în insolvenţă, profesori universitari etc.) lucrează la întocmirea Codului Insolvenţei, proiect solicitat de Ministerul Justiţiei, cu acordul Băncii Naţionale a României şi finanţat din fonduri de la Banca Mondială.

Arin Stănescu: "Sunt de un optimism moderat în ceea ce priveşte reorganizarea companiilor mijlocii şi mari"

În acelaşi timp, autorităţile lucrează la modificarea Legii Insolvenţei, potrivit reprezentanţilor guvernamentali.

Printre propunerile făcute în vederea modificării reglementărilor în domeniu, se află şi o iniţiativă care să ajute statul să deţină o poziţie favorabilă în situaţiile în care o societate comercială intră în insolvenţă, potrivit unor surse apropiate discuţiilor, care ne-au explicat: "O firmă aflată în insolvenţă poate înregistra în continuare datorii la buget, în momentul în care încă îşi desfăşoară activitatea şi, uneori, chiar face profit. În aceste condiţii, sunt înregistrate în continuare pierderi la buget. De aceea, se lucrează la o propunere de modificare care să permită statului să-şi recupereze aceşti bani de la companiile în insolvenţă".

Arin Stănescu opinează că acest lucru este, practic, imposibil, având în vedere că peste 90% din firmele insolvente ajung în faliment.

Domnia sa ne-a spus că, la finalul anului trecut, masa credală a tuturor dosarelor de insolvenţă a fost de 22 miliarde lei noi, sumă ce reprezintă datoriile firmelor insolvente la bănci, la bugetul de stat, la furnizori etc., cei mai mari creditori fiind băncile şi statul.

Bugetul de stat se află pe locul al patrulea, în rândul creditorilor, când vine vorba de achitarea datoriilor de către societăţile comerciale intrate în procedura de insolvenţă, după creditorii cu împrumuturi garantate, salariaţi şi firmele care au continuat să furnizeze produse/servicii.

Anul trecut, numărul dosarelor noi de insolvenţă a ajuns la 28.000, de la 23.000 în 2011. Pe rol, în Instanţă, există circa 34.000- 35.000 de dosare, ne-a mai spus domnul Stănescu.

Dacă până anul trecut intrau în insolvenţă în general firme mici, în ultima vreme au început să intre în procedura de insolvenţă societăţi mijlocii şi mari, fapt care generează un număr mare de şomeri, potrivit lui Arin Stănescu.

Domnia sa a subliniat că, în aceste cazuri, se încearcă reorganizarea, declarându-ne că are "un optimism moderat" faţă de rezultatul procedurilor în derulare.

Modificarea Legii Insolvenţei a fost unul dintre subiectele abordate de reprezentanţii Patronatului Român, care s-au întâlnit, recent, cu Maria Grapini, ministrul delegat pentru IMM-uri, Mediu de afaceri şi Turism.

Discuţiile pe marginea modificării Legii Insolvenţei au vizat obligativitatea efectuării unui audit independent, înainte de declararea insolvenţei, care să stabilească situaţia finaciară reală şi nivelul activelor societăţilor în cauză.

Ministrul de resort a declarat că Legea Insolvenţei va fi modificată în 2013. Oficialul a subliniat că actul normativ în vigoare este contes­tat de foarte mulţi oameni de afaceri, precizând: "Legea Insolvenţei este pe masa de lucru a Guvernului. Extrem de mulţi din mediul privat spun că legea este păguboasă pentru cei corecţi, în condiţiile în care furnizorii nu îşi mai pot încasa banii pentru că partenerii lor intră în insolvenţă".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb