Ariston Thermo România a înregistrat în 2020 o creştere cu 15% a numărului de centrale termice vândute, peste nivelul de creştere a pieţei autohtone, care a fost între 5-10% . Astfel, Ariston Thermo România a depăşit pragul de 1 milion de unităţi vândute în România de la începutul activităţii sale aici, în urmă cu peste 20 de ani, conform unui comunicat remis redacţiei.
"Ariston Thermo şi-a consolidat poziţia de lider în anul 2020, înregistrând o creştere record. Am beneficiat de factori precum dinamica pozitivă a pieţei construcţiilor, dar şi de preocuparea mai mare a consumatorilor pentru amenajarea căminului, o tendinţă naturală pe perioada pandemiei în contextul restricţiilor de circulaţie şi al implementării de către numeroşi angajatori a programelor de muncă de acasă", a declarat Cătălin Drăguleanu, Country manager Ariston Thermo România.
Odată cu preocuparea mai mare pentru confortul căminului, a crescut şi apetitul consumatorilor pentru produse care înglobează tehnologiile noi şi conectivitatea. "Am observat în ultimii ani - şi mai accentuat în perioada de după declanşarea pandemiei - o tendinţă a consumatorilor de a se orienta către produse care care îmbină tehnologia de ultimă generaţie cu soluţiile de conectivitate inteligentă, pentru a garanta un confort sporit şi un consum redus de energie. Pe termen lung, aceste echipamente eficiente energetic conduc la economii la plata facturilor, asigurând în acelaşi timp confort şi acces uşor la serviciile post-vânzare, cum ar fi cele de mentenanţă şi service", a explicat Cătălin Drăguleanu.
Ariston Thermo vinde în România centrale termice murale în condensare cu capacitate de 24 - 35 kW. În general, clienţii optează pentru centrala cu capacitate de 24kW, adecvată pentru apartamente. În ultimul an, însă, tendinţa oamenilor de a migra către mediul rural sau urban mic, sub impactul pandemiei, a generat o creştere a cererii de centrale cu capacitate de 35kW, mai potrivite pentru locuinţe mari.
Cheltuielile cu utilităţile au crescut constant în ultimii ani
Modelele în condensare au o eficienţă totală, prin recuperarea căldurii din gazele arse, de până la 108%, faţă de 94% la un model convenţional. În plus, acestea asigură o economie de până la 35% la consumul de gaz, comparativ cu o centrală convenţională veche, un aspect important în condiţiile în care, potrivit statisticilor, cheltuielile cu utilităţile au crescut constant în ultimii ani.
În ultimul trimestru al anului 2020, o gospodărie a cheltuit în medie aproape 500 de lei cu locuinţa, apa, electricitatea sau gazele, mai mult cu 15% faţă de acelaşi interval al anului 2019, potrivit Institutului Naţional de Statistică.
România: consumatorii schimbă centralele termice mai rar comparativ cu cei din Europa de Vest
Tot mai mulţi români sunt preocupaţi de eficienţa energetică a echipamentelor de încălzire din locuinţele lor şi aleg să investească în înlocuirea modelelor mai vechi cu altele noi, mai performante. Majoritatea vânzărilor de centrale termice ale Ariston Thermo România (aproximativ 60%) provin din înlocuiri de centrale vechi, în timp ce restul vânzărilor o reprezintă montarea de centrale în noile proiecte rezidenţiale şi cele care vin ca urmare a debranşărilor de la sistemul centralizat de încălzire. Datele Ariston indică faptul că, în România, consumatorii schimbă centralele termice din dotare în medie la fiecare 12-14 ani, ajungând în unele cazuri la 18 ani, spre deosebire de Europa de Vest unde înlocuirile se fac la un interval de 8-10 ani.
"Centralele termice sunt echipamente care, prin natura lor, sunt utilizate zilnic, ceea ce înseamnă că au nevoie de întreţinere periodică. Inevitabil, însă, este nevoie şi de înlocuirea lor la intervale de timp rezonabile, iar consumatorii încep să înţeleagă că aici vorbim despre o necesitate dar şi despre o investiţie care le aduce beneficii pe termen mediu şi lung, deoarece noile echipamente asigură mai uşor confortul dorit şi, de multe ori, cu un consum eficient şi la un preţ mai redus", a explicat Drăguleanu.
Numărul debranşărilor de la sistemul centralizat de încălzire este în scădere
Deşi doar 10-15% din vânzările Ariston Thermo România sunt generate de debranşările de la sistemul centralizat de încălzire din întreaga ţară, acest sector rămâne unul relevant pentru piaţa centralelor termice din România în ansamblul său.
Datele ANRE arată că aproximativ 460.000 de locuinţe s-au debranşat de la sistemul centralizat de încălzire din România în perioada 2010-2019, dintre care aproape 30.000 în anul 2019 (ultimul pentru care ANRE a oferit date publice), în scădere faţă de 2018 când numărul debranşărilor a depăşit 42.000.
La nivel national, se remarcă faptul că în intervalul 2017-2019, 60% din totalul cazurilor de debranşări de la sistemul centralizat de încălzire au fost înregistrate în cinci oraşe - Galaţi, Constanţa, Iaşi, Buzău şi Cluj-Napoca.
Bucureştiul rămâne oraşul cu cele mai multe locuinţe conectate la sistemul centralizat (peste 560.000 de unităţi).
Estimări optimiste: 2021 va aduce noi creşteri dar şi o orientare mai mare către soluţiile inteligente. Pompele de căldură fac trecerea spre tehnologia viitorului.
În ceea ce priveşte piaţa centralelor termice din România în ansamblul său, Ariston Thermo estimează că aceasta a crescut cu 5-10% în 2020, ajungând la 2.8 milioane de unităţi, potenţialul fiind ca, până la începutul lui 2022, o treime dintre locuinţele din România să fie dotate cu centrale termice.
Există în mod clar o apetenţă pentru dotarea noilor clădiri rezidenţiale cu centrale termice, statisticile arătând că, la nivelul anului 2019, 9 din 10 locuinţe finalizate au fost dotate cu centrale termice.
Estimările Ariston România pentru 2021 sunt optimiste, compania preconizând că va înregistra o nouă creştere pe segmentul centralelor termice, chiar dacă ritmul va fi mai redus comparativ cu 2020.
Pe termen lung, Grupul investeşte semnificativ în cercetare şi dezvoltare şi consideră că viitorul aparţine soluţiilor inteligente, care asigură confort sporit cu un consum redus de resurse şi care sunt prietenoase cu mediul. În 2020, în pofida pandemiei, investiţiile Grupului în R&D au crescut cu 29%, iar obiectivul este ca până în anul 2022 peste 80% din veniturile Ariston Thermo la nivel global să fie generate de soluţii care folosesc energie din surse regenerabile şi au eficienţă ridicată.
Ariston Thermo România a inclus deja în portofoliul său pompele de căldură - o tehnologie a viitorului şi o soluţie eficientă, modernă şi prietenoasă cu mediul prin care consumatorii pot obţine confortul dorit cu un consum de resurse redus. Pompele de căldură au capacitatea de a extrage căldura din mediul extern, transmiţând-o în interiorul unei clădiri. Avantajul este că se foloseşte energia electrică doar pentru de a activa compresorul, în timp ce energia termică absorbită liber din mediul extern devine de 3-4 ori mai mare decât energia consumată. Astfel beneficiile se văd atunci când vine vorba de costurile facturilor, dar şi de emisiile gazelor cu efect de seră.