ARSENI IAŢENIUK: "Ucraina nu va accepta niciodată scumpirea gazelor impusă de Rusia"

Internaţional / 31 mai 2014

"Ucraina nu va accepta niciodată scumpirea gazelor impusă de Rusia"

Ucraina nu va accepta niciodată scumpirea gazelor naturale, impusă de Rusia, şi o va contesta în faţa unei curţi internaţionale dacă părţile nu vor ajunge, luni, la un acord, a declarat ieri premierul ucrainean, Arseni Iaţeniuk, citat de AFP.

Prim-ministrul a explicat că plata anunţată ieri nu acoperă decât datoriile acumulate înainte de 1 aprilie, dată de la care Rusia a crescut preţul gazelor naturale, de la 268,5 la 485 dolari mia de metri cubi.

Demnitarul de la Kiev a precizat: "Ucraina nu va accepta niciodată un preţ al gazului de circa 500 dolari/1.000 mc. Luni, va avea loc ultimul ciclu de negocieri, care se va încheia fie prin semnarea unui acord, fie prin înaintarea unei plângeri la Curtea de Arbitraj de la Stockholm. Am terminat toate procedurile pentru depunerea plângerii. Pentru a înainta această plângere, am plătit facturile pentru care preţul era fixat la 268 dolari/1.000 mc, în total o sumă de 786 milioane dolari".

La rândul său, comisarul european pentru Energie, Günther Oettinger, a declarat că Ucraina a achitat o parte din datoria la gaze faţă de Rusia, iar negocierile dintre cele două părţi vor continua săptămâna viitoare, mai scrie AFP.

"Încă nu avem o soluţie, dar am făcut progrese", a declarat Oettinger în Berlin, după prima rundă de negocieri între ministrul rus al Energiei, Aleksandr Novak, omologul său ucrainean, Iuri Prodan, şi directorii Gazprom şi Naftogaz.

Prodan a confirmat că Ucraina a plătit ieri 786 milioane dolari către Gazprom, precizând că este vorba despre restanţele pentru gazele din februarie-martie.

Compania ucraineană Naftogaz, deţinută de stat, a transmis, într-un comunicat, că suma de 786,3 milioane dolari plătită este pentru "gazul importat în februarie-martie 2014 la preţul de 268,5 dolari mia de metri cubi, care nu este contestat de grup".

După demiterea preşedintelui prorus Viktor Ianukovici, pe 22 februarie, şi venirea la putere a unei echipe pro-UE, Rusia a pus capăt reducerilor de preţ pe care le acorda Ucrainei, scumpind gazul exportat în fosta republică sovietică până la 485 dolari mia de metri cubi, unul dintre cele mai ridicate tarife din Europa.

De altfel, Moscova a ameninţat să taie încă de la începutul lunii iunie livrările de gaz către Ucraina dacă autorităţile kievene nu plătesc în avans livrările de gaz din iunie, respectiv 1,66 miliarde dolari. Kievul se confruntă cu mari probleme financiare şi a acumulat faţă de Gazprom facturi neplătite de 3 miliarde dolari.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb