"Aşa zisa spălătorie" a domnului Voiculescu

Daniel Bojin
Ziarul BURSA #Editorial / 21 ianuarie 2008

Daniel Bojin

Rar am întâlnit un om politic sau om de afaceri mai sincer decât domnul Dan Voiculescu în interviul de vineri din ziarul "Adevărul". Domnul Voiculescu este şi politician şi om de afaceri, cu multă experienţă. Deci, ce ne spune domnia sa trebuia luat ca atare.

Redau pasajul cu pricina.

Reporter: Nu cumva vă lipsesc liderii?

Dan Voiculescu : PC are lideri. Problema este că în România avem o criză mare de lideri. Iar criza de lideri provine de la lipsa de modele. România se află unde se află în principal datorită conducătorilor. Dacă aveam nişte conducători înţelepţi, orientaţi către viitor şi cu viziune, nu eram unde suntem astăzi. Uitaţi-vă la Republica Cipru, care a permis paradisul fiscal în condiţiile în care România putea să o facă încă din 1991-1993 fără niciun fel de probleme şi eram acum perla Europei.

Reporter: O să vi se spună că sunteţi om de afaceri şi că eraţi primul interesat să nu plătiţi impozite.

Dan Voiculescu: Paradisul fiscal nu este făcut pentru cei care locuiesc în ţara respectivă, ci pentru aşa-zisa spălare de bani.

De-a dreptul delicioasă această definiţie!

România din zorii tranziţiei sale, imaginată de domnul Voiculescu, a avut rara şansă să devină "aşa zisa" spălătorie de bani a Europei! Dar i-a dat cu piciorul, pentru că n-a avut lideri pe măsura măreţului obiectiv.

Elegant ne-o mai spune domnul Voiculescu!

Astăzi, aproape că nu mai există vreo mare companie care să nu-şi plimbe banii şi prin paradisurile fiscale, forţate fiind de impozitarea severă din ţara de origine, ca să obţină profituri tot mai mari.

Dar nimeni nu le-a acuzat, la grămadă, de "aşa-zisa spălare de bani", doar prin simplul fapt că şi-au cumpărat o cutie poştală în Cipru sau prin Insulele Virgine.

O face, în schimb, domnul Dan Voiculescu, dintr-o triplă calitate, cu experienţa de rigoare: preşedintele unui partid parlamentar, important om de afaceri cercetat de procurori chiar pentru "aşa zisa spălare de bani"(!), şi din poziţia de mare deţinător de firme înregistrate în paradisuri fiscale (chiar în Cipru, pe care ni-l dă drept exemplu).

Ce să înţelegem de aici? Că domnul Dan Voiculescu (probabil primul deţinător de firme "off-shore" din România) asta a făcut ani de zile prin paradisurile fiscale? Şi-a spălat banii?!

Superb autodenunţ, atunci!

Spălarea de bani presupune procurorarea unor câştiguri "aşa zis" legale prin ascunderea surselor ilicite de provenienţă. Aşa susţin specialiştii că s-ar defini, pe scurt, "spălarea de bani".

Al Capone îşi "albea" milioanele de dolari câştigaţi din comerţul ilegal cu alcool, folosindu-se de bănuţii câştigaţi legal prin spălătoriile automate cu care împânzise America.

De la spălătoriile chimice ale lui Capone a derivat şi sintagma de "spălare de bani".

Aşa îşi amintesc tot specialiştii.

Acum domnul Voiculescu ne spune că, dacă România ar fi vrut să devină o "perlă" a Europei, atunci trebuia musai să devină ţara de adopţie a urmaşilor lui Al Capone...

Dar ce ne facem acum?

Căci urmaşii lui Al Capone şi-au găsit un loc călduţ pe aici şi fără să fim paradis fiscal...

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. VOICULESCU ESTE MODERNUL AL CAPONE AL ROMANIEI!!!! TOATE LUMEA STIE!! DAR NIMENI NU-I FACE NIMIC!!!!

    1. Voiculescu, cu tot stilul lui badaranesc si cam "plafonat", iarasi va da o lectie de istetime superioara tie si ziaristului lu' peshte care a scris comentariul. Pina si papagalul ala de gigi becali ar fi inteles ca voiculescu nu a marturisit nimic (in sens juridic). Tzaca-tzaca, toata lumea a ajuns "jurnalista" in Romania de azi.

DIN ACEEAŞI SECŢIUNE

Editorial

Citeşte toate articolele din Editorial

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb