Asociaţia Home of Strings organizează premiera spectacolului "La serva Padrona"

D.T.
Cultură / 6 martie 2023

Asociaţia Home of Strings organizează premiera spectacolului "La serva Padrona"

În timp ce ideea de a te căsători poate fi entuziasmantă, călătoria reală este adesea plină de hopuri. Home of Strings prezintă ambele feţe ale acestei monede, în data de 29 martie, orele 19, la sala Dalles, Bulevardul Nicolae Bălcescu, nr.18, Bucureşti, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit comunicatului, Uberto, este un burlac bogat şi morocănos, veşnic exitant, iar servitoarea, tânăra Serpina, s-a ocupat toată viaţa de casa lui Uberto, este ingenioasă, dominatoare iute, un dute-vino şi sigură pe ea. Se defineşte drept "frumoasă, graţioasă, spirituală" comportându-se ca şi cum ar fi stăpâna şi este la fel de hotărâtă şi determinată pe cât Uberto este campionul indeciziei.

Pentru a-şi impune autoritatea dar şi pentru a se răzbuna, morocănosul stăpân anunţă într-o zi că vrea să se căsătorească. Serpina devine geloasă şi decide că singura soluţie este să devină ea însăşi viitoarea soţie. Ea concepe atunci un plan viclean împreună cu Vespone, un alt servitor, şi anunţă că şi ea se va căsători, informează comunicatul. Uberto, uimit de această decizie îşi dă seama că este îndrăgostit de Serpina. Curând, insesizabilul pretendent îşi face apariţia, pretinzând zestrea Serpinei şi îl ameninţă pe Uberto, care, în caz de refuz, va trebui să se căsătorească el însuşi cu servitoarea. Uberto acceptă cu bucurie cea de-a doua propunere, iar Serpina, care nu-şi dorea nimic mai mult, din servitoare devine stăpână.

La serva padrona va fi precedată uvertura "La buona figliuola" de Piccini şi uvertura napoletană "Lo frate 'nnamurato" de Pergolesi completând această producţie.

Au trecut 290 de ani, de când, în 1733, "La serva padrona de Pergolesi" a avut premiera la Teatro San Bartolomeo din Napoli, se mai precizează în comunicat. Cu o carieră lirică foarte promiţătoare, curmată de o moarte prematură, Pergolesi a lăsat în urmă un catalog de compoziţii care uimeşte prin amploare şi calitate muzicală, însă "La Serva Padrona" este, alături de "Stabat Mater", titlul care i-a consacrat faima pentru totdeauna.

De fapt, cu doar trei personaje şi o intrigă incredibil de simplă, Pergolesi descrie o epocă şi o societate în întregime. Stilul comic combină umorul cu implicaţiile sociale, stabilind prototipul spiritului ingenios feminin plebeian ca unul victorios. Acest lucru îl vom găsi într-o altă formă si în lucrările lui Mozart, adaugă sursa.

Lucrarea dezvăluie trăsături distinct moderne în reprezentarea vie a personajelor, în măiestria sincronizării dramatice şi în caracterizarea sigură a afecţiunilor şi a relaţiilor umane. Toate acestea prin intermediul unei partituri magistrale care se desfăşoară uşor şi cu o aderenţă perfectă la text, la jocurile de cuvinte şi la mutabilitatea tonurilor şi situaţiilor.

Opera este tradusă şi jucată în limba română.

Ziarul BURSA este partener media al evenimentului.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb