"Asociaţia Pro Consumatori a realizat o investigaţie cu privire la oferta de lămâi existentă în diverse spaţii comerciale. Experţii APC au găsit la vânzare lămâi având ca ţară de origine Turcia, iar unele loturi din această ţară erau tratate cu trei tipuri de pesticide, respectiv orthophenylphenol, tiabendazol şi imazalil", se arată într-un comunicat al APC.
"În ceea ce priveşte fungicidul orthophenylphenol, o serie de studii care pot fi consultate pe site-ul National Library of Medicine-National Center for Biotechnology Information, din Statele Unite ale Americii, arată că această substanţă este carcinogenă. Studiile realizate pe şoareci în hrana cărora a fost adăugat orthophenylphenol le-a cauzat acestora cancer la vezica urinară. Imazalilul poate produce cancer hepatic şi de tiroidă, fiind un iritant puternic pentru ochi. Limita maxim admisă de Imazalil pentru citrice este de 5 mg/kg.Perioada de înjumătăţire a cantităţii de imazalil aplicată pe citrice variază între 12 şi 20 săptămâni în funcţie de soiul de citrice. Doza maximă de imazalil stabilită de WHO (Organizaţia Mondială a Sănătăţii) pentru oameni este de 0,03mg/kg corp pe zi. Tiabendazolul este clasificat ca fiind pesticid toxic, iar efectele supraexpunerii acute la acest fungicid includ ameţeli, anorexie, greaţă, vărsături, mâncărime, erupţii cutanate, frisoane şi cefalee. Până la 89% din cantitatea iniţială de fungicid aplicată pe citrice rămâne la nivelul cojii, în timp ce diferenţa până la 100% ajunge în interiorul fructului. În comerţ se găsesc şi lămâi ceruite cu E904 şi E914. E904 Shellac (şelac) este o răşină secretată de insecta numită kerria lacca şi se foloseşte pentru a da strălucire lămâilor, produce iritaţii la nivelul pielii." susţin cei de la APC.
"Foarte multe femei, dar şi persoane în varstă obişnuiesc să consume ceai în care adaugă şi o felie subţire de lămâie pentru a îmbunătăţii această băutură din punct de vedere olfactiv. Din păcate, cei care au această obişnuinţă de consum nu fac verificări înainte de a cumpăra acest fruct în privinţa substanţelor chimice aplicate pe lămâi după recoltare. Informaţiile prezentate consumatorului în marile magazine, de tip hipermarket, cu privire la lămâile aflate la vânzare, se referă doar la: ţara de origine, clasa de calitate şi preţul per unitatea de vânzare iar informaţiile privind tratamentele chimice aplicate după recoltare sunt menţionate pe o etichetă minusculă aflată pe ambalajul colectiv. Pentru consumatori, în special pentru cei vulnerabili (copii, femei însărcinate, vârstnici şi cei cu afecţiuni medicale cronice), sunt importante informaţiile referitoare la tratamentele chimice aplicate lămâilor după recoltare. Această categorie de informaţii îi poate ajuta să facă alegeri în cunoştinţă de cauză şi să evite anumite afecţiuni medicale generate de aceste substanţe chimice. Totodată, instituţiile statului, respectiv Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, Autoritatea Naţională Fitosanitară, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, nu aduc la cunoştinţa consumatorilor rezultatele acţiunilor de control întreprinse, nu se implică în campanii de informare şi educare prin intermediul cărora consumatorii să fie informaţi despre efectele nocive asupra sănătăţii a acestor pesticide, despre infrastructura existentă la nivel naţional etc. Dacă consumatorii ar fi educaţi în acest sens, ar putea să capete deprinderi privind solicitarea de informaţii de acest tip, ar putea face alegeri conştiente, numai în funcţie de absenţa încărcăturii chimice a lămâilor în particular şi a fructelor la modul general." a declarat Costel Stanciu, preşedinte Asociaţia Pro Consumatori.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.11.2020, 09:43)
DACA SINT NOCIVE SI CANCERIGENE , DE CE SINT PERMISE PE PIATA , CE NE TOT PUNETI SA FACEM STUDII DE CHIMIE , NESIMTITILOR ! LUATI BANII DEGEABA , TRANTORILOR !
2. fără titlu
(mesaj trimis de Atim în data de 02.11.2020, 10:19)
Mai lasati înjurăturile! Și citiți cu atenție: se precizează ca 89la suta din insecticid se afla in coaja.Domnii de la protecție ar fi trebuit sa estimeze și gravitatea pericolului. Pe de alta parte aveți și dreptate, dacă sunt dăunătoare ar trebui interzise!