ASOCIERI CULINARE La desert - întâi şampania, apoi alte vinuri

Emilia Olescu
Ziarul BURSA #Frăţia Vinului / 8 octombrie 2010

La desert - întâi şampania, apoi alte vinuri
  • document ataşat CLUBUL VINULUI
    apasă aici pentru a descărca.

    Pentru a şti ce tip de vin spumant servim la un anume fel de mâncare este necesar să cunoaştem tradiţiile şi caracteristicile vinului şi teritoriului de unde acesta provine. Ca regulă generală, vinurile spumante albe seci se potrivesc la aperitiv, iar cele roşii la feluri de mancare pe bază de peşte şi sosuri de smântână, ne-au spus specialiştii: "Vinul rose merge foarte bine cu preparate asiatice şi peşte. Vinul de marcă dulce şi semidulce, ca şi vinurile spumante roşu şi tămâios se servesc la desert, împreună cu struguri, fructe, migdale, fistic, ciocolată, îngheţată, înaintea servirii cafelei.

    Vinul de marcă seacă şi demiseacă, trebuie servit înainte de masă, în calitate de aperitiv, împreună cu bucatele recomandate pentru vinurile albe seci. Vinurile < Blanc de Noirs > sunt ideale pentru a fi consumate cu preparate foarte aromate, inclusiv produse din carne sau brânzeturi. Dacă la desert se servesc şampanie şi alte vinuri spumante, regula este ca, mai întâi să se servească şampania, apoi vinul roşu spumant şi, la urmă, vinul roşu tămâios, în pahare diferite. Vinul extra sec este un aperitiv excelent; se poate servi, de asemenea, cu peşte şi fructe de mare. Cel demisec este delicios consumat la prajituri cu fructe şi budinci cu frişcă".

    Carmen Burducea, de la "Vinitaly Deluxe", ne-a exemplificat: "Un < Asti Martini >, care este vin spumant realizat cu struguri < Moscato >, este mereu un vin dulce de desert, extrem de parfumat. În acelaşi timp, un < Prosecco di Valdobbiadene este un vin spumant care poate fi servit cu orice fel de mâncare. Se poate recomanda mai ales ca aperitiv, cu fructe de mare, cu peşte sau ca vin de conversaţie. Excepţie face < Prosecco Cartizze >, care este un vin spumant dulce, pentru desert.

    Faimosul bucătar Antonio Passarelli ne-a spus că există două reguli care stau la baza asocierii vinului cu mâncarea: în primul rând vinul nu trebuie să distrugă mirosurile şi gustul mâncării, "să nu le acopere" şi, în aldoilea rând, grăsimea trebuie contrastată cu o aciditate mai accentuată.

    Astfel, peştele, de exemplu, trebuie asociat cu un vin nu exagerat de parfumat, care are o bună aciditate, salata de fructe de mare poate fi asortată cu vin alb sau rose, chiar mai sec, dar tot cu o aciditate mai accentuată. De asemenea, după cum ne-a spus Antonio Passarelli, brânza veche trebuie asociată cu "un vin important, de meditaţie, care are un nivel de alcool de peste 13,5 grade. Carnea de vită la grătar se consumă alături de un vin corpolent, dar nu exagerat de tare, cum ar fi "Sangiovese" sau "Merlot". Alături de farfuria cu mezeluri italieneşti va sta vinul rose sau roşu uşor fructat. În sfârşit, desertul trebuie savurat împreună cu un vin "passito", sec sau demisec.

    Prima "Frâncuşă" de Cotnari a anului iese din butoi

    "Zilele viei şi vinului românesc" în Capitală

    Deschiderea şampaniei nu trebuie să fie zgomotoasă

    Liderul spumantelor de lux austriece - în ţara noastră

    Sticla de cristal placată cu aur şi argint plasează cea mai bună şampanie de Panciu în segmentul şampaniilor de lux disponibile doar la comenzi speciale.

    Cotaţii Internaţionale

    vezi aici mai multe cotaţii

    Bursa Construcţiilor

    www.constructiibursa.ro

    Comanda carte
    veolia.ro
    Apanova
    digi.ro
    aages.ro
    danescu.ro
    librarie.net
    Mozart
    Schlumberger
    arsc.ro
    Stiri Locale

    Curs valutar BNR

    21 Noi. 2024
    Euro (EUR)Euro4.9766
    Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
    Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
    Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
    Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

    convertor valutar

    »=
    ?

    mai multe cotaţii valutare

    Cotaţii Emitenţi BVB
    Cotaţii fonduri mutuale
    Mirosul Crăciunului
    Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
    petreceriperfecte.ro
    targuldeturism.ro
    Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
    The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
    BURSA
    BURSA
    Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
    The Kingdom of God on Earth
    Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
    Carte - The crisis solution terminus a quo
    www.agerpres.ro
    www.dreptonline.ro
    www.hipo.ro

    adb