Asociaţia Societăţilor de Service Auto Independente (ASSAI) solicită Preşedintelui României, Klaus Iohannis, retransmiterea legii RCA către Parlamentul României în vederea corectării unor articole care afectează păgubiţii RCA, conţinand prevederi care intră în contradicţie cu articole din Constituţia României şi alte legi importante, informează un comunicat de presă al asociaţiei.
Comunicatul precizează: "ASSAI este profund îngrijorată de forma şi modul în care o lege extrem de importantă cu impact asupra şase milioane de proprietari de autovehicule din România şi asupra multor pieţe şi industrii impactate a putut fi adoptată de către Parlamentul României. Legea RCA este o "lege a fricii", aceasta lege fiind izvorâtă şi construită pe fondul temerii instinctive a politicienilor de protestele transportatorilor, simulacrul de dezbateri din Camera Deputaţilor fiind purtat în realitate doar cu trei părţi: transportatori, asiguratori şi ASF".
ASSAI a rugat Administraţia Prezidenţială să analizeze două articole cuprinse în legea RCA.
Unul dintre articolele trimise spre revizuire se referă la termenul de plată a despăgubirii, care a fost majorat de patru ori.
Cristian Muntean, Preşedinte ASSAI, a declarat: "Este bizar cum în ciuda tuturor semnalelor publice transmise de către ASSAI, transportatorii, ASF (instituţie care a fost constituită pentru protejarea consumatorilor de produse de asigurări) şi parlamentarii României nu au văzut nicio problemă când au majorat acest termen de plată al despăgubirii. Îi aşteptam cu drag să le reparăm maşinile în service, ca să simtă pe propria piele cum arată legea RCA în practică".
Cel de al doilea articol trimis spre analiză se referă la plata despăgubirilor stabilite în baza preţurilor de referinţă. Cu privire la acest articol, comunicatul ASSAI precizează: "În condiţiile în care în România nu există un sistem de preţuri de referinţă pentru bunuri şi servicii, raportarea la un astfel de sistem inexistent atunci când vine vorba despre calculul despăgubirilor cuvenite unei persoane nevinovoate de producerea unui accident şi care trebuie să primească o indemnizaţie de despăgubire care să îi acopere prejudiciul cauzat, este absolut utopică".