De câteva luni se petrece un lucru straniu cu unii dintre concetăţenii noştri. Oamenii au tot felul de pete pe haine. În cazurile grave, au şi nişte dungi stranii pe faţă. Nu au scăpat de pete nici scaunele de la maşină sau mobila din casă. La acestea se adaugă diferite simptome psihologice. Cei afectaţi sunt nervoşi. Mulţi au şi un deficit de atenţie. Fac semne ciudate cu mâinile.
Cercetătorii au descifrat misterul. De câteva luni, Uniunea Europeană a introdus una dintre "directivele" pentru care a devenit faimoasă. În acest caz, este vorba de dopurile de la sticlele de plastic. De acum înainte, acestea sunt legate de sticlă cu un fir, tot din plastic. Ideea este ca cele două obiecte - sticla şi dopul - să nu se mai separe şi, astfel, să fie reciclate împreună.
La prima vedere, ideea are sens. În realitate însă, efectele sunt de coşmar. Dopul acela îţi intră în ochi, te loveşte peste faţă cu energia unui arc. Dacă în sticlă a fost şi un lichid colorat, atunci eşti aranjat. Iar când încerci să închizi sticla... mult succes! Orice a fost înăuntru, va ajunge în plasa de cumpărături sau prin bagaje.
Sunt curios dacă cineva a testat schema înainte ca "directiva" să fie scrisă. Probabil nu. Dacă ar fi făcut-o, ar fi constatat, printre altele, că acum este practic imposibil să deschizi şi să bei dintr-o sticlă cu o singură mână. Eu credeam că am dobândit acest drept când am coborât din copaci şi ne-am separat de maimuţe. Plus că de multe ori răbdarea cetăţeanului ajunge dincolo de orice limită, moment în care îşi face dreptate singur şi rupe firul care ţine dopul, pentru a reveni la o aparenţă de normalitate.
Veţi spune că, oricât de deranjante ar fi capacele cu suc de portocale sau de chefir, acestea sunt totuşi nişte probleme minore în marea schemă a lucrurilor. Bun. Să trecem atunci la altă "directivă". În înţelepciunea sa, Comisia Europeană a interzis montarea motoarelor cu ardere internă pe maşinile fabricate după 2035. Planul era ca Europa să devină o super-putere a maşinilor electrice.
Şi în acest caz, capacul cu arc ne-a lovit în plină figură. Europa era deja o super-putere a maşinilor cu motor cu ardere internă. Probabil birocraţii europeni şi-au imaginat că tot ce trebuie să facă firmele europene este să scoată motorul cu benzină şi să introducă unul mic şi electric. Ce poate să nu funcţioneze aici?
Multe. Sunt curios dacă cei care au adoptat "Planul 2035" au cea mai mică idee despre cele două resurse fundanmentale necesare fabricării maşinilor electrice. Litiul şi metalele rare. Europa nu controlează nici una dintre aceste două resurse. Este ca şi cum ai încuraja producţia vinului în Suedia - viţa-de-vie nu creşte acolo. Previzibil, aceasta este reţeta dezastrului. Deja primul producător de maşini electrice şi hibride din lume, cu 3 milioane de unităţi anual, este chinezul BYD. Urmează americanul Tesla (cu 1 milion de unităţi).
Din categoria "Praf şi pulbere!" mai avem o ştire. De data aceasta din America. După 26 de ani, se închide site-ul Cartoon Network. Utilizatorii vor fi îndemnaţi să treacă pe platforme de streaming contra cost. De ce însă "utilizatorii" ar face asta? "Platformele" respective sunt pline de filme fabricate la metru, de seriale demente, fără nici o logică, şi cu "desene animate" care ar speria şi un paznic de cimitir.
În campionatul de lansat "capace" s-a înscris şi un concurent nou. Celine Dion. Femeia a protestat pentru că la mitingurile campaniei lui Donald Trump se pune în difuzoare una dintre melodiile sale. Ca atâtea alte produse din "showbiz", şi Celine Dion este o râzgâiată de profesie. Cum îşi imaginează ea că poate să dicteze cuiva, oricui, ce muzică să asculte şi ce muzică să nu asculte? Cu ce drept? Pentru Celine Dion, piesa respectivă este cumva legată cu sfoară de conturile sale din bancă. Aici greşeşte. Muzica este un produs. Este pus pe o piaţă liberă, unde consumatorii sunt, în drept, egali. Imaginaţi-vă un fabricant de cămăşi care pune restricţii unde pot fi purtate cămăşile sale. Sau o cafenea care refuză să vândă cafea celor cu opinii politice de Dreapta (sau de Stânga). Slavă Domnului, asemenea practici comerciale sunt interzise în lumea civilizată. Altfel, mai este doar un pas până ce familia Wagner decide că doar cei de rasă ariană pură pot asculta muzica maestrului...
Pete pe cămaşă a căpătat şi Vladimir Putin săptămâna trecută. Ameţit de pe urma succesului - a trimis la moarte circa 100.000 soldaţi pentru câteva comune şi un orăşel de provincie din Ucraina - omul a uitat să păzească şi restul frontierei. Trupele ucrainene au atacat cu ferocitate. Au apărut iarăşi filmări cu coloane de blindate ruseşti distruse şi cu soldaţi ruşi care se predau doar cu indispensabilii pe ei.
Colac peste pupăză, această umilinţă s-a petrecut chiar la Kursk, acolo unde mitologia sovietică şi velico-rusă pretinde că Armata Roşie a învins Wehrmacht-ul în cea mai mare bătălie de tancuri din istorie (lucrurile sunt un pic diferite, dar despre asta, cu altă ocazie). Aşa că Putin a apărut la televizune cu o figură plouată şi a anunţat "măsuri". Prima este de a pune comandant peste ofiţerii de armată pe un politruc, pe Alexander Bortinkov, şeful FSB. Un inginer de cale ferată, fără nici o pregătire militară. Aceasta este, bănuiesc, tradiţionala cireaşă de pe tort.