ASTĂZI Au fost lansate noile programe guvernamentale cu garanţii de stat, ce vor fi implementate în acest an

G.B
Politică / 27 ianuarie 2022

Au fost lansate noile programe guvernamentale cu garanţii de stat, ce vor fi implementate în acest an

Dezbaterea publică a noilor programe guvernamentale pentru garantarea sectorului IMM realizată în forul Camerei Deputaţilor: reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai FNGCIMM şi ai CNIPMMR au demarat consultările cu partenerii din sectorul bancar pentru lansarea a patru noi programe de garantare a sectorului antreprenorial.

Astăzi a avut loc evenimentul de lansare în dezbatere publică a noilor programe guvernamentale cu garanţii de stat, ce vor fi implementate în anul 2022 de către FNGCIMM: IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT şi INNOVATION, conform unui comunicat remis redacţiei.

Potrivit sursei citate, reuniunea, găzduită de Camera Deputaţilor a beneficiat de prezenţa preşedintelui Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a ministrului finanţelor, Adrian Câciu, a ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, precum şi a preşedintelui Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, a directorului general al FNGCIMM, Dumitru Nancu, alături de reprezentanţi ai sectorului bancar şi ai mediului antreprenorial.

Întâlnirea a avut ca scop consultarea tuturor partenerilor strategici ce vor fi implicaţi în implementarea programelor guvernamentale cu garanţii de stat ce vor fi lansate în acest an, precum şi reiterarea priorităţilor asumate de Guvernul României privind anumite sectoare economice şi susţinerea activităţilor întreprinderilor mijlocii şi mici, importante prin contribuţia pe care o aduc în economie.

"Unul dintre motivele fundamentale pentru care am decis să ne asumăm guvernarea a fost acela de a reda încrederea românilor în economie şi în viitor. De aceea, vrem să susţinem firmele care produc în România, indiferent de naţionalitatea lor. "Fabricat în România" rămâne conceptul nostru economic principal, iar cele patru programe de sprijin care vor fi lansate astăzi vin să susţină acest proiect. Avem nevoie de astfel de programe pentru a produce mai mult la noi în ţară. Un produs fabricat în România înseamnă locuri de muncă pentru români, iar pentru susţinerea producătorilor din România oferim garanţii mai mari pentru sute de mii de angajaţi care vor avea locuri de muncă stabile şi sigure. Aceasta este filozofia care stă la baza programelor care vor fi lansate astăzi." - a declarat Presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

Adrian Câciu, ministrul finanţelor a subliniat că dezbaterea de astăzi atestă faptul că investitorii au încredere în guvern, iar programele ce sunt lansate în dezbatere au la bază parteneriatul dintre stat, economie şi capital. În continuare, ministrul a subliniat că este necesar să nu mai existe vulnerabilităţi în marea economie, să se realizeze reconversia de la economia de consum la economia de producţie, iar parteneriatul bazat pe setul de programe va finanţa economia şi va contribui la efortul comun de a dezvolta sectorul întreprinderilor mici şi mijlocii, de a crea capital românesc, valoare adăugată şi locuri de muncă bine plătite. În perspectiva aderării la OECD, ţara noastră fiind invitată să se alăture elitei economice mondiale, ministrul Câciu a subliniat provocările acestui proces, dar şi oportunitatea de a conlucra transectorial în vederea evoluţiei către o economie competitivă, a realizării de investiţii şi a tranziţiei către digitalizare şi economie verde.

Ministru Adrian Chesnoiu a exprimat preocuparea sa de a susţine acele programe care să restarteze sectorul agricol pentru a-l ajuta să facă faţă unor riscuri şi vulnerabilităţi nemaiîntâlnite. Astfel a apărut Rural Invest şi a fost majorat plafonul AGRO IMM INVEST, pentru că provocările viitoare cer măsuri energice de politici publice în sectorul agricol care să asigure integrarea materiei prime în industria de procesare cu valoare adăugată ridicată, precum şi facilitarea achiziţiei de terenuri agricole şi a punerii în circulaţie a certificatelor de depozit pentru creşterea competitivităţii fermierilor de la noi.

Preşedintele, Florin Jianu, împreună cu reprezentanţii Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, în calitate de parteneri principali în procesul de elaborare şi implementarea a noilor programe guvernamentale, au apreciat dezbaterea ca fiind "cea mai bună expresie a ceea ce se poate realiza atunci când factorii politici colaborează cu reprezentanţii mediului antreprenorial, ai sistemului financiar şi cu instituţiile capabile să implementeze aceste programe." CNIPMMR consideră noile programe guvernamentale, cu plafoanele de garantare fără precedent şi costuri reduse de finanţare, ca fiind investiţia statului în economie şi apreciază că sunt destinate unor domenii prioritare şi inovatoare.

În intervenţia sa, Directorul General al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii S.A.-IFN, domnul Dumitru Nancu, a scos în evidenţă rezultatele înregistrate de FNGCIMM în ultimii doi ani şi efectul produs de IMM Invest în economia României. Indicatorii economici relevanţi evidenţiază impactul IMM INVEST: 12,9 mld lei reprezintă totalul impozitelor şi taxelor plătite de beneficiarii Programului, garanţiile acordate prin IMM INVEST 2020 fiind deja acoperite prin taxele şi impozitele plătite. Prin Programul IMM INVEST 2020 nu au existat sume cheltuite, dimpotrivă, în perioada 2021-2025 se vor genera venituri suplimentare la Bugetul de Stat.

IMM Invest a continuat să fie deosebit de atractiv şi în 2021; aproximativ 20.000 de IMM uri au accesat programul şi au obţinut finanţări de peste 15 miliarde lei.

Cele patru noi Programe Guvernamentale supuse în dezbatere publică au o componentă de ajutor de stat din care se vor subvenţiona dobânzile, comisioanele şi se vor acorda granturi de până la 10% din valoarea investiţiei, iar valoarea creditului va fi acoperit cu garanţii de stat de până la 90%.

Reprezentanţii mediului bancar au susţinut că rămân şi în anul 2022 un partener al mediului de afaceri şi al FNGCIMM şi vor susţine cu aceeaşi determinare şi următoarele programe guvernamentale. Prin capitalizarea experienţei IMM INVEST, pe care îl consideră cel mai mare parteneriat între stat, sistemul privat şi sistemul financiar, băncile vor contribui şi în acest an la creşterea gradului de intermediere şi finanţare a economiei. În aceeaşi măsură, reprezentanţii sectorului financiar remarcă intensificarea comunicării între guvernul României, institutiile statului, mediul bancar şi IMM-uri, iar punerea în dezbatere publică a noilor programe guvernamentale transmite un semnal clar de încredere şi colaborare între parteneri.

Acest nou set de programe complementare vine să încurajeze mediul bancar pentru a finanţa economia şi echilibrează riscurile pe care şi le asumă atât băncile cât şi antreprenorii, aliniază investiţiile publice cu posibilitatea IMM-urilor de a contribui la implementarea proiectelor în condiţii de profitabilitate atât pentru antreprenori, cât şi pentru bănci şi pentru veniturile fiscale ale statului.

PROGRAMUL IMM PROD va permite achiziţia de echipamente şi utilaje, inclusiv pentru alinierea la obiectivele de mediu (taxonomy), achiziţia de terenuri pentru construcţia/amenajarea de hale de producţie construcţia, achiziţia sau amenajarea de hale de producţie, achiziţia de echipamente, softuri, consultanţă pentru transformarea digitală a IMMurilor, refinanţarea creditelor acordate inclusiv de alte instituţii de credit decât cea pentru care se solicită garanţia, asigurând şi capital de lucru pentru firmele care intenţionează să deschidă/dezvolte/diversifice activităţi de producţie, inclusiv pentru internaţionalizare, ori să facă reconversia de la intermediere la producţie.

PROGRAMUL RURAL INVEST destinat IMM-urilor care desfăşoară activitatea de producţie în mediul rural şi urban mic, va susţine refinanţarea creditelor fermierilor şi agricultorilor, achiziţia de terenuri agricole, retehnologizarea şi automatizarea, certificatele de depozit, piscicultura, acvacultura şi industria alimentara.

Programul va avea ataşată o Schemă de ajutor de stat, cu o componenta de grant, de 10% din valoarea finanţării, precum şi o perioadă de subvenţionarea a dobânzilor şi comisioanelor.

PROGRAMUL GARANT CONSTRUCT este gândit pe 2 subcomponente: susţinerea proiectelor de investiţii pentru IMM-urile din sectorul construcţii şi susţinerea proiectelor de investiţii de scara mică pentru UAT-uri, care presupun finanţarea unor activităţi din sectorul construcţiilor, pentru proiecte privind îmbunătăţirea eficienţei energetice, investiţii în domeniul energiei verzi şi aliniere la obiectivele de mediu.

PROGRAMUL INNOVATION constă în sprijinirea realizării invenţiilor, susţinerea activităţilor la export ale IMM-urilor (constând în stimularea exporturilor româneşti, susţinerea tranzacţiilor internaţionale şi a investiţiilor româneşti în străinătate), stimularea comerţului on-line şi a digitalizarii, retehnologizarea companiilor locale, brevete de inovare privind produse, strategii, mediu, digitalizare şi cofinanţarea investiţiilor strategice în complementaritate cu HG807/2014, se arată în comunicat.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb