ASTĂZI Cristian Ghinea a semnat contractele de finanţare pentru trei proiecte vizând dezvoltarea reţelelor de gaze naturale

G.U.
Politică / 27 mai 2021

Cristian Ghinea a semnat contractele de finanţare pentru trei proiecte vizând dezvoltarea reţelelor de gaze naturale

Astăzi, 27 mai 2021, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a semnat contractele pentru finanţarea a trei proiecte vizând dezvoltarea reţelelor de gaze naturale, conform unui comunicat de presă. În total, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 - 2020 au fost aprobate recent 10 proiecte ale autorităţilor locale, în urma cărora 15.444 oameni vor fi conectaţi la reţele de gaze naturale.

Prin cele 3 proiecte, finanţate prin POIM, având o valoare totală de 144 milioane lei, vor beneficia de acces la reţeaua de gaze naturale comuna Ozun din judeţul Covasna, comunele Tomeşti, Dăneşti, Cârţa, Mădăraş şi Sândominic din judeţul Harghita şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Forest, respectiv comunele Ciceu, Siculeni, Racu din judeţul Harghita.

"În România este necesară o îmbunătăţire semnificativă în privinţa accesului la reţelele de gaze, rata de conectare este acum de numai 40% din totalul populaţiei. Prin acest tip de proiecte, încercăm să recuperăm deficitul şi este foarte bine că am prins şansa asta prin POIM, sperăm să reuşim şi pe programele viitoare. Îi felicit pe cei care au depus proiecte, pentru rapiditate şi nivelul ridicat de expertiză. Prin PNRR vom veni cu o nouă propunere, să finanţăm proiecte cu o tehnologie avansată, gaze în amestec cu hidrogen", a spus Cristian Ghinea, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Barna Tanczos - ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, prezent la eveniment, a declarat că acest apel de proiecte "a reprezentat o noutate şi a necesitat un efort deosebit pentru toţi cei implicaţi, inclusiv potenţialii beneficiari. Toţi cei implicaţi sunt deschizători de drumuri în domeniul reţelelor de gaze".

În prezent, în localităţile de implementare a proiectului nu există sistem de distribuţie gaze naturale, singura sursă de energie termică fiind lemnul de foc, folosit atât pentru încălzire, cât şi pentru prepararea hranei şi asigurarea apei calde menajere.

Conform comunicatului, în total, au fost aprobate 10 proiecte, iar pentru 8 dintre acestea au fost semnate până acum contractele de finanţare, cu o valoare totală de 327,1 milioane lei.

Prin proiectul Înfiinţarea infrastructurii inteligente de distribuţie de gaze naturale şi racordarea gospodăriilor şi consumatorilor non-casnici publici în comunele Tomeşti, Cârţa, Dăneşti, Mădăraş, extinderea şi modernizarea reţelei existente în comuna Sandominic va fi finanţată interconectarea sistemului naţional de transport al gazelor naturale în microregiunea Ciucul de Sus.

Valoare - 62.7 milioane lei

Beneficiar - comuna Dăneşti, Harghita, reprezentant al Parteneriatului Tomeşti, Dăneşti, Cârţa, Mădăraş şi Sândominic.

Prin proiectul Înfiinţarea distribuţiei de gaze naturale în zona ADI FOREST - comunele Ciceu, Siculeni, Racu se va asigura construirea/înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie gaze naturale, de peste 72 km, prin racordarea la conducta de transport gaze naturale Transgaz - Odorhei-Bălan. Se asigură, astfel, racordul pentru minim 2.153 gospodării şi creşterea nivelului de funcţionalitate inteligentă a infrastructurii de distribuţie gaze naturale.

Valoare - 44.6 milioane lei

Beneficiar - Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Forest (cuprinde comunele Ciceu, Siculeni şi Racu din judeţul Harghita)

Proiectul Înfiinţarea reţelei inteligente de distribuţie de gaze naturale, branşamente si alimentare cu gaze naturale, comuna Ozun, judeţul Covasna urmăreşte înfiinţarea unei reţele inteligente de distribuţie gaze naturale, asigurarea de branşamente la consumatori casnici şi instituţii publice şi realizarea unui racord de înaltă presiune cu staţie de reglare măsurare predare.

Valoare - 36.7 milioane lei

Beneficiar - comuna Ozun, Covasna

La eveniment au fost prezenţi fost prezenţi secretarii de stat din Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Roman şi Csilla Hegedus şi directorul general al AM POIM, Oana Arat, precum şi Istvan Raduly - prefectul judeţului Covasna şi primari din cele două judeţe, se menţionează în comunicat.

Proiectele pentru care au fost semnate astăzi contractele de finanţare din fonduri europene vizează două judeţe care, în special în depresiunile intramontane, sunt regiuni cu temperaturi medii anuale printre cele mai scăzute din România. Asigurarea energiei termice necesare încălzirii locuinţelor, preparării hranei şi furnizării apei calde menajere pentru populaţie a reprezentat dintotdeauna o problemă pentru care, odată cu implementarea celor 3 viitoare proiecte, sunt oferite soluţii inteligente şi sustenabile. Utilizarea surselor de energie cât mai eficiente, economice, cu randament ridicat, fără poluarea mediului înconjurător reprezintă un obiectiv ce poate fi atins prin folosirea gazului ca sursă de energie.

235,29 milioane euro investiţii POIM 2014 - 2020 în domeniul gazelor naturale

La nivelul POIM 2014 -2020, alocarea pentru proiecte de dezvoltare a reţelelor inteligente de distribuţie a gazelor naturale este de 235,29 milioane euro. Valoarea proiectelor depuse în cadrul acestui apel este de 2.5 miliarde euro.

219 proiecte se află în evaluare.

Categorii eligibile de beneficiari - Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară şi autorităţi publice locale din regiunile mai puţin dezvoltate ale României.

Investiţiile eligibile pentru finanţare vizează atât utilizarea instrumentelor inteligente în domeniul infrastructurii reţelei de gaz (presiune, debite, contorizare, etc), cât şi achiziţia de tehnologii IT integrate, care să faciliteze integrarea activităţilor participanţilor pe piaţa gazelor, precum şi tehnologii care să asigure o fiabilitate sporită a aprovizionării cu gaze naturale.

Prin intermediul acestui tip de proiecte, se urmăreşte dezvoltarea unei infrastructuri adecvate, aflate în proprietatea şi aria de responsabilitate a autorităţilor administraţiei publice locale, astfel încât acestea să poată răspunde nevoilor esenţiale de utilitate şi interes public în privinţa alimentării cu gaze naturale a colectivităţilor pe care le reprezintă.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb