ASTĂZI Plenul Senatului se va reuni pentru revocarea preşedintelui Senatului

G.U.
Politică / 23 noiembrie 2021

Plenul Senatului se va reuni pentru revocarea preşedintelui Senatului

Actualizare - Senatul îşi alege, astăzi, prin vot secret cu buletine, noul preşedinte, după ce funcţia a fost vacantată ca urmare a revocării Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Anca Dragu, revocată din funcţia de preşedinte al Senatului

Plenul Senatului a revocat-o, astăzi, pe Anca Dragu din funcţia de preşedinte, ca urmare a schimbării majorităţii parlamentare.

Revocarea, solicitată de noua majoritate PNL-PSD-UDMR, s-a realizat prin vot secret, cu cartele.

Au fost înregistrate 82 de voturi ''pentru'', 24 ''împotrivă'' (USR) şi 9 abţineri (AUR).

---

Plenul Senatului se va reuni, astăzi, de la ora 12:00, pentru revocarea preşedintelui Senatului, Anca Dragu (USR), a decis Biroul permanent, potrivit Agerpres.

Şedinţa de plen în care se va vota revocarea Ancăi Dragu va fi condusă de vicepreşedintele Senatului Alina Gorghiu (PNL).

"Şedinţa plenului va avea un singur punct, care ţine cont de realitatea politică la acest moment, de actuala configuraţie politică. Vreau să precizez încă de la început că nu este vreo pedeapsă, vreo sancţiune pentru preşedintele Senatului în funcţie, este o chestiune firească, de normalitate. Atunci când se schimbă majoritatea, atunci când se schimbă configuraţia politică, este democratic ca acea majoritate să poată să-şi desemneze şeful Senatului sau al Camerei Deputaţilor, dacă este cazul. Ca atare, am invocat articolul 64 din Constituţia României, Regulamentul Senatului, am invocat o decizie foarte importantă a Curţii Constituţionale, o decizie care are numărul 601, care spune ceva foarte simplu: că atunci când nu există o reglementare la nivelul Regulamentului Senatului - pentru că, din păcate, ea nu mai există de ceva vreme, fiind declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, însă Senatul n-a depus niciun fel de diligenţă pentru a identifica o nouă procedură de revocare -, atunci se aplică dispoziţiile din Constituţie", a afirmat, după şedinţa Biroului permanent, Alina Gorghiu.

Aceasta a menţionat că decizia CCR stipulează că "lipsa reglementării datorată neîndeplinirii obligaţiei Senatului de a pune în acord textele constatate neconstituţionale cu dispoziţiile Constituţiei nu constituie impediment ca o anumită instituţie juridică, cum este cea a revocării preşedintelui Senatului, să fie operantă".

"Adică, ne spune în limba română: puteţi să faceţi acest demers fără niciun fel de problemă în lipsa unei proceduri din Regulament, bazându-vă pe jurisprudenţa Curţii şi pe articolul 64 din Constituţia României, care ne spune foarte clar că cei care suntem aleşi în Birourile permanente putem fi revocaţi de către colegii noştri. De asemenea, avem şi articolul 62 din Constituţie, care arată că o majoritate decide şi se exprimă prin vot. Astăzi, în faţa plenului, repet, nu dorim să identificăm hibe în activitatea profesională (...). Nu-i niciun fel de problemă dacă nu şi-a dat demisia, chiar dacă aşa era elegant. Vom face acest demers astăzi, încercând să eficientizăm activitatea Senatului", a explicat Alina Gorghiu.

Senatorul liberal a arătat că votul pentru revocare va fi secret, cu cartele, iar după vacantarea funcţiei, votul pentru alegerea unui nou preşedinte va fi cu buletine de vot.

"În acest plen, cu vot secret pe cartele vom vota revocarea, după care, procedural, un viitor Birou permanent va trebui să anunţe, să convoace un alt plen, pentru că funcţia de preşedinte al Senatului va deveni vacantă după ce va fi revocată doamna Dragu, motiv pentru care funcţia va trebui să fie ocupată. Deci, vom derula imediat, tot în cursul acestei zile, tot o procedură de vot în plen, de data aceasta buletine de vot, pentru a putea vota noul preşedinte al Senatului. Vom vedea în ce măsură vor exista şi alte propuneri, probabil că în afară de Florin Cîţu, care este susţinut de PNL, PSD şi UDMR pentru această funcţie, vor dori şi colegii de la USR. Dacă va fi o competiţie, vom vedea la plenul respectiv ce candidaturi vor fi supuse votului Senatului. (...). Nu există niciun fel de problemă de incompatibilitate, ne-am uitat peste legi, vom fi foarte atenţi la respectarea tuturor normelor care sunt în vigoare la acest moment, dar vom avea grijă ca toată birocraţia să fie făcută, deciziile, publicările în Monitorul Oficial să fie făcute, astfel încât să facem activitatea şi la Guvern şi la Parlament să fie exact cum trebuie, în parametri optimi", a adăugat Gorghiu.

Majoritatea politică a Parlamentului s-a modificat în urma alcătuirii unei noi coaliţii de guvernare: PNL-PSD-UDMR.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb