Acţiunile Apple au atins ieri un maxim istoric de 100,98 dolari pe unitate, depăşindu-l pe cel înregistrat în 2012, investitorii anticipând că noile produse care vor fi lansate de companie, precum iPhone-uri cu ecrane mai mari şi un dispozitiv de tip smartwatch, vor duce la creşterea veniturilor.
Titlurile Apple au urcat marţi cu 1,4%, la 100,53 dolari pe unitate, peste recordul de 100,3 dolari pe unitate atins pe 19 septembrie 2012, chiar înainte de lansarea la vânzare a iPhone 5. Acţiunile Apple s-au apreciat cu 25% în acest an, iar miercuri au continuat evoluţia pozitivă în timpul tranzacţiilor electronice, urcând până la 100,98 dolari pe unitate, potrivit Mediafax.
De la debutul iPhone în 2007, acţiunile Apple au crescut de peste şapte ori, dar în anul după lansarea iPhone 5 au pierdut o treime din valoare, din cauza temerilor că, în lipsa fondatorului Steve Jobs, compania a rămas fără idei de produse vedetă.
Percepţia s-a schimbat însă, analiştii anticipând vânzări record pentru viitoarele modele de iPhone care vor fi lansate în acest an.
Investitorul Carl Icahn, care a insistat în acest an ca Apple să extindă un program de răscumpărare de titluri, a declarat că sporirea cotaţiei acţiunilor confirmă opinia sa că producătorul iPhone este subevaluat. Icahn deţine 52,8 milioane de acţiuni Apple, în valoare de 5,3 miliarde de dolari, potrivit celor mai recente date publice.
În luna iunie, persoane apropiate situaţiei au declarat că Apple intenţionează să introducă în producţie două smartphone-uri cu ecrane mari, ca răspuns la produsele Samsung Electronics şi HTC.
Creşterea cotaţiei acţiunilor Apple arată că investitorii au încredere în strategia directorului general Tim Cook de a introduce iPhone-uri cu ecrane mari, de a returna bani acţionarilor şi de a lansa noi aparate.
Pe lângă iPhone-urile cu ecrane mari, Cook s-a angajat că Apple va intra în acest an pe o nouă piaţă. Compania a anunţat că dezvoltă un smartwatch, iar Katy Huberty, analist la Morgan Stanley, consideră că Apple ar putea vinde în primul an de la lansare până la 60 de milioane de astfel de aparate purtabile, adăugând până la 9 miliarde de dolari la veniturile anului fiscal 2015.
Tim Cook s-a arătat totodată mai deschis decât Steve Jobs în privinţa returnării de bani către acţionari. Astfel, Apple aplică un program de returnare către aceştia a 130 de miliarde de dolari, prin răscumpărări de titluri şi dividende. Compania este mai activă şi în privinţa achiziţiilor, între care preluarea pentru 3 miliarde de dolari a Beats Electronics.
Apple este cea mai mare companie din lume în privinţa capitalizării de piaţă, de peste 30% mai mare decât cea a Exxon Mobil, aflată pe locul al doilea.
Profitul Apple a crescut în al treilea trimestru fiscal cu 12%, la 7,75 miliarde de dolari.
Între timp, acţiunile Samsung Electronics, cel mai mare concurent al Apple, au scăzut cu 8,6% în acest an. Profitul Samsung, cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel mondial, a scăzut timp de trei trimestre consecutive, din cauza concurenţei din partea Apple, pe segmentul smartphone-urilor vârf de gamă, şi a producătorilor chinezi, precum Xiaomi şi Lenovo, pe segmentul telefoanelor ieftine.
În trimestrul al doilea, profitul Samsung a scăzut cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, la 6,1 miliarde dolari.