Atacuri la persoană, în valuri, la vârful scenei politice

Octavian Dan
Ziarul BURSA #Politică / 16 aprilie 2014

Atacuri la persoană, în valuri, la vârful scenei politice

Băsescu: "Ponta - procuror ratat"

Ponta: "Băsescu - tată degenerat"

Tensiunea politică este în creştere cu fiecare zi care ne apropie de startul campaniei electorale. Aşa cum se anticipa încă de la începutul anului toate pactele de coabitare au fost aruncate la coş, politicienii recurgând la atacuri la persoană destul de greu de justificat, dar şi de înţeles de către electorat. Nu mai există menajamente, iar până la confruntări fizice, în direct, nu mai este decât un mic pas.

Războiul, deocamdată al declaraţiilor, se duce între preşedintele Traian Băsescu şi premierul Victor Ponta, care acaparează succesiv spaţiul mediatic.

Aseară, preşedintele a spus că Victor Ponta este un procuror "ratat", menţionând că nu a auzit de vreun dosar important al acestuia.

Traian Băsescu a mai declarat că îi recomandă premierului să nu o ia pe "senatoarea şantajistă" Gabriela Firea ca purtător de cuvânt la alegeri pentru coaliţie, pentru că aceasta poartă ghinion bărbatului despre care spune că vrea să îl protejeze.

Băsescu a ţinut să amintească prestaţia Gabrielei Firea din campania pentru prezidenţiale a lui Mugur Isărescu.

Declaraţia care a stârnit furtuna politică a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu duminică seara şi se referea la senatorul PSD Gabriela Firea: "Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar. Că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu e atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele."

Ulterior, Victor Ponta a avut un adevărat "tir" de afirmaţii împotriva preşedintelui în ultimele 48 de ore, declaraţiile sale fiind prezentate pe toate posturile TV: "Uneori, Băsescu se mai victimizează, că nu ştiu ce spunem despre familie. Eu, de exemplu - căutaţi, vă rog, pe Google - nu am dat în viaţa mea vreo declaraţie despre Ioana Băsescu. Cred că un tată care îşi bagă în faţă copiii pentru a-şi ascunde propriile fapte murdare este un tată degenerat. Eu nu mi-aş pune niciodată copiii să gireze lucrurile ilegale pe care le fac eu.(...) A fost o ameninţare pur mafiotă, ca în filmul Naşul. Cred că, din ce în ce mai mult, îşi pierde controlul, pentru că are doi duşmani, iar cel mai mare duşman este timpul, iar al doilea duşman a fost USL, a lucrat la planul destrămării, dar o mare parte din votanţi a rămas alături de alianţa pe care noi o formăm şi este un semn de nervozitate.(...) Am discutat cu toţii din punct de vedere politic şi legal consecinţele atacului pe care nu mă feresc să-l numesc un atac mafiot efectuat de către Traian Băsescu împotriva colegei noastre, doamna senator Firea (n.r. Gabriela Vrânceanu Firea). Este prima dată din 1989 încoace, de când România încearcă să fie democratică, când familia unui senator este ameninţată direct, de către preşedinte. Este un element fără precedent, care nu mai are nicio acoperire în disputa politică".

Tema agresivităţii politicienilor în cadrul dezbaterilor TV a fost punctată şi de analistul de informaţii Ionel Niţu, într-un interviu publicat de ziarul Bursa: "Cred că românii s-au săturat de conflictualitate. Că e bine sau rău, este mult de discutat. Nu mă refer însă la linişte, în sensul în care a fost desemnată de purtătorii de mesaj ai Mişcării Populare, acela de < batistă pe ţambal, ca să furăm în linişte >. Mă refer la linişte, în sensul ca fiecare să se ocupe de treaba lui, să nu se mai bălăcărească la televizor, iar instituţiile să lucreze conform responsabilităţilor legale. Acum avem certuri zi de zi la televizor şi mă aştept ca gradul de agresivitate să crească. Acesta este efectul pervers al dezbaterilor televizate, dar şi al polarizării lor. Nu avem presă neutră, cu foarte mici excepţii, fiecare ţine parte cuiva şi aproape nu există emisiune în care să nu fie atacat, discreditat, uneori şi jignit, un anume lider sau partid politic".

Declaraţii pe marginea acestor atacuri încrucişate au oferit şi Mircea Geoană, Călin Popescu Tăriceanu, Elena Udrea, Bogdan Oprea. Semnalul pentu oamenii din teritoriu este unul extrem de clar, bătălia politică se va da fără menajamente şi fără mănuşi. Pe 25 aprilie, va începe campania electorală pentru europarlamentare, care este considerată "antrenamentul oficial" pentru alegerile prezidenţiale programate la sfârşitul anului.

Plângere penală împotriva preşedintelui Băsescu

Şedinţa de ieri a Senatului a fost suspendată după ce senatorii PSD au părăsit sala de plen pentru a participa la o reuniune cu premierul Victor Ponta în care au semnat plângerea penală împotriva preşedintelui Traian Băsescu. Senatorul PSD Gabriela Firea a declarat că plângerea penală împotriva preşedintelui, pe care îl acuză de ameninţare şi şantaj, a fost redactată de avocatul ei, care a şi depus-o la Parchet. Alături de parlamentarii PSD, UNPR şi PC au semnat şi o parte din aleşii UDMR. Victor Ponta a afirmat că el a fost primul care a semnat plângerea: "Nu este un gest al PSD sau al coaliţiei de guvernare. A dat o impresie foarte clară că Traian Băsescu controlează justiţia. Eu nu cred că este aşa. Justiţia din România poate să treacă peste acest moment doar dacă îl sancţionează pe cel care a făcut asta. Pentru a se dovedi că justiţia nu ascultă ordinele lui Băsescu, era absolut necesară această acţiune din partea noastră. Mă aştept ca mulţi parlamentari, indiferent de apartenenţa lor politică, să înţeleagă că trebuie apărată instituţia Parlamentului şi independenţa justiţiei. Sunt convins că fiecare dintre noi ar trebui, când face declaraţii pro sau contra acestei iniţiative, să se gândească ce s-ar fi întâmplat, mă refer aici la Crin Antonescu direct, dacă ar fi fost ameninţată soţia domniei sale şi Băsescu ar fi spus < Ai grijă, doamna Vălean, că nu-ţi mai ajunge soţul acasă! >? Sunt convins că ar fi reacţionat ca şi mine, sesizând autorităţile şi instituţiile statului. Că suntem 2 sau 200, e, până la urmă, conştiinţa fiecăruia. Nu cred că vreun parlamentar poate spune că e bine ce a făcut Băsescu. Unii dintre ei, din laşitate, nu vor avea curaj să-l supere pe Băsescu cu această plângere".

Băsescu: "E un abuz formarea Comisiei pentru anchetarea achiziţiei de teren a familiei mele"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că este un abuz formarea Comisiei parlamentare pentru anchetarea achiziţiei de teren a familiei şefului statului.

El a menţionat că o tranzacţie între doi privaţi poate fi sesizată la Parchet, şi nu poate face obiectul unei anchete a unei comisii parlamentare.

Preşedintele a spus că această Comisie ar trebui să ancheteze situaţia terenurilor statului.

Băsescu: "Soluţia de a se ascunde într-un buncăr la MApN arată că premierul şi-a pierdut controlul"

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că "soluţia de a se ascunde într-un buncăr la Ministerul Apărării arată că premierul şi-a pierdut controlul", "nu mai deosebeşte instituţiile" şi arată că este "laş".

"Ponta a cedat nervos, are impresia că doar Armata îl poate salva de furia baronilor, eu îl compătimesc", a spus Băsescu.

El a mai menţionat că nu a auzit ca vreun alt premier "să se fi retras în bucărul de la Ministerul Apărării".

Premierul Victor Ponta a declarat, marţi, că săptămâna viitoare îşi va muta biroul la sediul MApN, unde va avea întâlnirile şi activităţile oficiale, aparatul de lucru rămânând la Guvern, motivul gestului său ţinând de evitarea "înscenărilor lui Băsescu şi ale presei".

Gestul premierului Victor Ponta stârneşte scântei în politica românească. Ieri după-amiază, liderul PNL Crin Antonescu l-a calificat drept "un fapt fără precedent, pe care nu l-au făcut nici Nicolae Ceauşescu la Revoluţie, nici Petre Roman la mineriada din 1991".

Luni seară, premierul Victor Ponta a declarat, la un post de televiziune, că nu s-a întâlnit cu preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Mehedinţi, Adrian Duicu (PSD), şi nici nu a discutat cu acesta despre schimbări în poliţie.

Recent, Curtea de Apel Bucureşti a decis arestarea preventivă pentru 30 de zile a preşedintelui CJ Mehedinţi, Adrian Duicu, a şefului IPJ Mehedinţi, Ştefan Ponea, şi a omului de afaceri Constantin Popescu, preşedintele PSD Orşova, în dosarul unde sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Procurorii anticorupţie susţin că Adrian Duicu şi-ar fi traficat influenţa în cabinetul lui Victor Ponta, preşedintele CJ Mehedinţi transmiţându-i şefului IPJ Ştefan Ponea că la Guvern se afla şi ministrul de Interne de la acea vreme, Radu Stroe, şi că premierul l-a chemat pe şeful Poliţiei Române, Petre Tobă. Presa scrie că nu rezultă faptul că ar fi fost făcute înregistrări în biroul lui Ponta, ci doar ideea că Duicu era cel monitorizat.

În dosarul de corupţie, în care Adrian Duicu şi Ştefan Ponea au fost arestaţi preventiv, apare şi numele premierului Victor Ponta. (V.B.)

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb