Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) a primit până în prezent 6.082 de proiecte pentru toate submăsurile de finanţare din cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014 - 2020, deschise în acest an, transmite un comunicat de presă remis redacţiei.
Valoarea totală a fondurilor europene nerambursabile solicitate prin aceste proiecte a fost de 734 milioane de euro.
Primele sesiuni anuale de primire a proiectelor de finanţare prin intermediul PNDR 2020 au fost deschise începând cu 25 martie 2015, când a început primirea de proiecte pentru Submăsura 6.1, Submăsura 4.1 şi Submăsura 19.1, având o alocare totală de aproximativ 319,4 milioane de euro.
Potrivit comunicatului, cele mai multe cereri de finanţare, 2.842, au fost depuse la sediile Oficiilor Judeţene ale AFIR pentru Submăsura 6.1 "Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri" prin care fiecare proiect poate beneficia de maximum 50.000 de euro. Valoarea totală nerambursabilă pentru toate proiectele depuse prin această submăsură este de 119,44 milioane de euro.
"Un interes deosebit s-a înregistrat şi pentru Submăsura 4.1 "Investiţii în exploataţii agricole" AFIR a primit 650 de cereri de finanţare depuse on-line, dintre care 464 privesc sectorul vegetal. Valoarea totală nerambursabilă a tuturor proiectelor se ridică la 256,75 milioane de euro. Pentru Submăsura 19.1 "Sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală" au fost primite 178 de cereri de finanţare conforme în valoare totală de 2,44 milioane de euro", arată sursa citată.
Începând cu 8 iulie şi până pe 30 octombrie 2015 au fost deschise noi sesiuni de depunere a cererilor de proiecte pentru finanţare prin Submăsura 4.1a, Submăsura 4.2, Submăsura 4.2a şi Submăsura 6.3.
Proiectele primite on-line pe site-ul www.afir.info pentru Submăsura 4.2 "Sprijin pentru investiţii în procesarea/ marketingul produselor agricole" sunt 35 la număr, având valoarea totală nerambursabilă de 32,02 milioane de euro.
AFIR susţine că cererile de finanţare pentru proiectele din sectorul pomicol necesită un timp mai îndelungat de pregătire având în vedere necesitatea eliberării unor avize şi documente suplimentare (autorizaţia de plantare, proiect tehnic de plantare etc.), situaţie reflectată şi de numărul mic de proiecte depuse prin submăsurile de finanţare dedicate acestui sector. Astfel, pentru Submăsura 4.1a "Investiţii în exploataţii pomicole" s-au depus 19 cereri de finanţare, în valoare totală nerambursabilă de 9,31 milioane de euro, iar prin Submăsura 4.2a "Investiţii în procesarea/ marketingul produselor din sectorul pomicol" s-au depus 2 proiecte cu valoarea de aproximativ 968 mii de euro.
Investiţiile în fermele mici au continuat şi în actuala perioadă de programare, pentru Submăsura 6.3 "Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici" fiind depuse la sediile Oficiilor Judeţene ale AFIR 695 de cereri de finanţare în valoare totală nerambursabilă de 10,4 milioane de euro.
"O altă Submăsura de succes din PNDR 2020, din punct de vedere al numărului mare de proiecte depuse este Submăsura 6.2 "Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale". Începând din 14 iulie 2015 când a fost lansat apelul de primire a cererilor de finanţare şi până în prezent, AFIR a primit 998 cereri de finanţare, însumând 59,94 milioane de euro", precizează comunicatul.
Până la acest moment, Agenţia a primit on-line 125 de proiecte pentru dezvoltarea infrastructurii de bază din mediul rural, depuse prin Submăsura 7.2 "Investiţii în crearea şi modernizarea infrastructurii de bază la scară mică". Valoarea totală nerambursabilă a acestora este de peste 132,17 milioane de euro.
Prin Submăsura 7.6 "Investiţii asociate cu protejarea patrimoniului cultural" s-au depus 3 proiecte în valoare de aproximativ 1 milion de euro.