Alianţa pentru Unirea Românilor susţine că iniţiativa de comasare a alegerilor locale şi parlamentare pe care o doresc PSD şi PNL pentru anul 2024 este neconstituţională şi anunţă că va ataca legea la CCR, în cazul în care ea va fi adoptată de actuala coaliţie de guvernare.
"Partidele sistemului se opintesc să rămână la butoane şi după anul 2024 şi, pentru că ştiu că românii nu mai vor să le voteze, inventează tot felul de tertipuri. Nu suntem de acord cu ideea comasării alegerilor locale şi parlamentare, pentru că ea va duce la fraude masive şi la oameni încolonaţi ca vitele să meargă la vot. În loc să umble cu ocaua mică, liderii PSD, PNL şi UDMR ar face mai bine să crească reprezentativitatea aleşilor locali şi legitimitatea acestora în cadrul comunităţilor locale, prin adoptarea legii alegerilor locale în două tururi. (...) AUR va ataca legea la Curtea Constituţională în situaţia în care va fi adoptată de coaliţia de guvernare", a declarat George Simion, liderul grupului deputaţilor AUR.
Colegul său de partid, senatorul Claudiu Târziu a spus că argumentul costurilor ridicate pentru patru tipuri de alegeri invocat de membrii coaliţiei de guvernare este unul fals.
"Se invocă argumentul costurilor, însă acesta este unul fals. Democraţia costă şi a costat dintotdeauna, iar alternativa la ea nu este acceptabilă. De altfel, CCR s-a pronunţat în sensul că reducerea costurilor nu se poate constitui în argument care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept. AUR a avut proiecte reale de reducere a unor costuri, precum tăierea subvenţiilor pentru partidele politice sau eliminarea pensiilor speciale nesimţite, dar acestea au fost respinse în Parlament", a precizat senatorul Claudiu Târziu.
Amintim că la jumătatea săptămânii trecute preşedintele PNL, Florin Cîţu a afirmat că există discuţii în cadrul coaliţiei de guvernare privind comasarea alegerilor din anul 2024, chiar dacă există o decizie a Curţii Constituţionale care se opune acestui mod de organizare a scrutinurilor.
"Eu aşa aş vrea. Deciziile CCR pot fi interpretate. Vă spun că vom avea calea legală, dacă există voinţa politică, ca în 2024 să avem alegerile comasate. Avantajul ar fi că ar fi mai puţine costuri pentru România. În 2024 sunt patru tipuri de alegeri, toate costisitoare, şi atunci vă daţi seama că dacă reuşim să le comasăm, mai puţine costuri", a spus Florin Cîţu.
La rândul său, liderul PSD, Marcel Ciolacu a spus: "Sunt, totuşi, patru rânduri de alegeri în 2024. Ştim foarte bine că România nu poate interveni pe data alegerilor europarlamentare, pentru că se ţin în aceeaşi dată, la nivel european, şi atunci încercăm să fie un efort bugetar cât mai mic pentru organizarea acestor alegeri. Venind cu alegerile locale lângă alegerile parlamentare, ştim foarte bine că participarea românilor la vot este cea mai consistentă în turul doi la prezidenţiale şi la alegerile locale. Venind şi cu alegerile generale, de fapt alegi un Parlament mai legitim, pentru că va fi o prezenţă mai mare la vot".
Argumentele liderilor coaliţiei de guvernare PSD-PNL-UDMR nu sunt conforme însă deciziei 51/2012 a Curţii Constituţionale a României.
La vremea respectivă, Emil Boc ca premier şi-a asumat răspunderea pe un proiect de lege care prevedea organizarea alegerilor locale şi parlamentare la aceeaşi dată. CCR a declarat-o neconstituţională. Dincolo de modalitatea de adoptare a legii, prin asumare, considerată neconstituţională, judecătorii au venit şi cu alte argumente de neconstituţionalitate intrisecă. Ei au precizat numărul mare de buletine de vot, mai exact 6, poate determina dificultăţi în exercitarea dreptului de vot care poate avea ca efect, în cele din urmă, restrângerea acestui drept. Cât priveşte reducerea cheltuielilor, Curtea Constituţională spune că "nu se pot constitui însă în argumente care să susţină, în orice condiţii, restrângeri ale exerciţiului unor drepturi sau ale unor libertăţi sau care să susţină măsuri de natură a afecta principii fundamentale ale statului de drept".
CCR a mai constatat că o comasare a alegerilor locale şi parlamentare ar duce la încălcarea dreptului de a fi ales, în condiţiile în care o persoană nu poate candida în acelaşi timp pentru funcţia de primar şi pentru un mandat de deputat sau de senator şi nici pentru funcţia de preşedinte al consiliului judeţean şi pentru un mandat de deputat sau de senator.
1. Vot electronic
(mesaj trimis de Radu Magda-Valcea în data de 28.03.2022, 15:02)
Am inteles in Dreapta politica, ca Sovieticii, incearca, liberul schimb, in Piata de Peste, noi, greco-catolicii, dorim, cursuri, precum, comunistii,inteleg, in noua Reforma, ca se urmareste, atroce, un genocid IRU Viforata Aninoasa,asa ca dragi domni, votez cu Partidul National Liberal.