AURA RĂDUCU (MFE): "PIB-ul a crescut cu peste 10% în perioada 2009-2015, datorită fondurilor europene"

Andrei Stan
Fonduri Europene / 4 februarie 2016

Actualizare 15:16 Aplicaţia pentru depunerea online a proiectelor europene va fi operaţională începând cu 19 februarie

Aplicaţia MySMIS pentru depunerea online a proiectelor europene va fi operaţională începând cu data de 19 februarie, cu o întârziere de aproximativ o lună, a declarat, astăzi, ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, într-o conferinţă de presă.

"Iniţial am crezut că anumite probleme tehnice le putem rezolva până la 15 ianuarie. Şi Windows 10 când s-a pus, a durat câteva luni până când s-a lansat. Serviciul de Telecomunicaţii Speciale ne ajută, este o echipă care lucrează intens şi multe ore pe zi pentru a ne ajuta. Acesta este un sistem extrem de complex. O să fie mai important decât orice sistem pe care îl avem. Odată ce aplicantul îşi depune CNP-ul şi spune că se numeşte Ionescu, Popescu, imediat este legat la baza de date a Poliţiei şi este verificat dacă CNP-ul este al acelei persoane şi are voie să se înscrie. Este interconectat cu mai multe baze de date astfel încât să eliminăm din problemele şi dificultăţile pe care le-am avut în prima perioadă când veneau beneficiari pe mai multe proiecte şi lucrau 30 de ore pe zi pe un proiect. Nu o să se mai poată face asta şi o să ştii cine lucrează şi cum. Nu avem ce face, am întârziat cu o lună", a spus ministrul Fondurilor Europene.

Aura Răducu a precizat că persoanele care vor apărea că muncesc peste 12 ore pe zi vor fi date afară din sistem, aceasta fiind limita stabilită.

În 2014, a fost lansată aplicaţia MySMIS2014, care urmează a fi utilizată de solicitanţii şi beneficiarii de fonduri europene în relaţia lor cu autorităţile, pentru a depune proiecte mai rapid şi mai simplu, utilizând mediul online, şi pentru a-şi implementa mai uşor proiectele.

În data de 25 noiembrie, Ministerul Fondurilor Europene - Direcţia Generală Programe Capital Uman a anunţat amânarea deschiderii sistemului informatic MySMIS2014 pentru cererile de propuneri de proiecte nr. 2 - Dezvoltare Locală Integrată (DLI 360°) în comunităţile marginalizate rome şi nr. 3/2015 - Sprijin pregătitor pentru animarea comunităţii din cadrul oraşelor cu populaţie peste 20.000 de locuitori, Etapa I - Sprijin pregătitor pentru elaborarea Strategiei de Dezvoltare Locală (SDL) şi pentru înfiinţare GAL nou/ adaptare GAL deja înfiinţat la cerinţele DLRC pentru perioada de programare 2014-2020, aferente Programului Operaţional Capital Uman (POCU).

Decizia a venit ca urmare a identificării unor elemente care necesită îmbunătăţiri şi simplificare în operaţionalizarea sistemului informatic MySMIS2014, elemente sesizate în urma testării finale a acestuia.

(A.L.)

------------------

Actualizare 14:10 Răducu: "Rata de absorbţie a fondurilor europene este calculată la 78,74%, pentru perioada de programare 2007-2013"

Rata de absorbţie a fondurilor europene este calculată la 78,74%, pentru perioada de programare 2007-2013, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, potrivit unor surse din presă.

"La sfârşitul anului 2015, rata de absorbţie, adică plăţi primite de la Comisia Europeană, s-a apropiat de 60%, dar există peste 750 milioane euro plăţi transmise la Comisie pentru a fi rambursate. Aceste plăţi vor fi efectuate de Comisie în partea a doua a lunii februarie după ce sunt analizate conform procedurii. La sfârşitul anului s-a făcut un efort mare, am ajuns la 75% plăţi către beneficiari, iar în prima jumătate a lui 2016 putându-se efectua de la beneficiari la autorităţile de management cererile de plăţi", a afirmat Răducu.

Aceasta a precizat că speră să se ajungă cât mai aproape de 80%, rată de absorbţie pentru 2007-2013.

"78,74% am analizat-o cu Ministerul Finanţelor este o rată moderată, sperăm ca ea sa crească. Facem toate eforturile pentru a creşte această rată şi a ne apropia de 80%. Am fi putut să facem mai mult. Aveam unele soluţii. Puteam include proiecte naţionale, finanţate de la bugetul de stat să intre pe fondurile structurale 2007-2013 numai că analizând un număr mare de proiecte, în cazul sectorului de apă, de exemplu, din 1.000 analizate, din păcate nu respectă anumite reguli şi s-a putut selecta un număr mic de proiecte. Nu se respectă, în ceea ce priveşte proiectele naţionale, achiziţiile publice, avizul de mediu şi autorizaţia de construcţie. Acestea ar trebui respectate şi am fi putut să ridicăm rata spre 90 - 95%, dacă puteam să dispunem de aceste proiecte naţionale. Mai analizăm", a mai afirmat ministrul.

Totodată, Aura Răducu a reamintit că până la 31 martie mai pot fi analizate multe proiecte naţionale spre a fi trecute pe fondurile europene.

(S.A.)

---------

Produsul intern brut al României a crescut cu peste 10% în perioada 2009-2015, datorită fondurilor europene investite în economie, a declarat astăzi ministrul Fondurilor Europene, Aura Răducu, potrivit unor surse din presă.

"Produsul intern brut a crescut cu peste 10%. E cu 10% mai mare decât dacă nu am fi utilizat fonduri europene. În ceea ce priveşte efectul asupra investiţiilor, se vede o creştere de 25% a investiţiilor datorate fondurilor europene. Fondurile europene reprezintă un procent destul de mare din totalul investiţiilor, deci 20-25% din totalul investiţiilor efectuate la nivel naţional. În ceea ce priveşte impactul asupra locurilor de muncă au fost angajaţi cu 3,8% mai mulţi faţă de cât ar fi fost dacă nu se utilizau fonduri europene", a afirmat Răducu.

Potrivit acesteia, consumul privat a crescut cu peste 19%, faţă de situaţia în care nu s-ar fi folosit fondurile.

"S-a văzut o creştere de salarii cu 25% prin utilizarea acestora. Din structura fondurilor, o sumă destul de mare s-a alocat salariilor prin diverse proiecte, în special în domeniul capitalului uman sau capacitate administrativă. Este bine să aducem salariile la nivelul european", a mai afirmat ministrul Fondurilor Europene.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb