Aurescu a discutat cu Victoria Nuland despre sistemul antirachetă

Andrei Stan
Internaţional / 28 septembrie 2015

Ministrul Bogdan Aurescu a evidenţiat, la o întrevedere cu Victoria Nuland, existenţa tuturor premiselor necesare integrării, anul viitor, a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, de la Deveselu, în sistemul NATO antirachetă, ulterior operaţionalizării sale în acest an, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE).

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a avut, duminică, o întrevedere cu Victoria Nuland, asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat al SUA, în marja celei de-a 70-a Adunări Generale a ONU de la New York. "Agenda de discuţii s-a concentrat pe modalităţile de dezvoltare a Parteneriatului Strategic româno-american, precum şi pe evoluţiile preocupante din vecinătatea imediată şi regiunea extinsă a Mării Negre", precizează MAE.

"Cei doi interlocutori au evidenţiat caracterul privilegiat al relaţiilor dintre România şi SUA şi au subliniat ritmul dinamic, în creştere, al Parteneriatului Strategic. Bogdan Aurescu a salutat prezenţa unui nou ambasador al SUA la Bucureşti şi a reiterat necesitatea menţinerii unei dinamici susţinute a dialogului bilateral, avansând în acest sens o serie de propuneri pentru amplificarea interacţiunii pe dimensiunile principale ale Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic dintre România şi SUA pentru Secolul XXI, inclusiv în ceea ce priveşte activitatea Task Force-ului pentru implementarea Declaraţiei Comune", se mai arată în comunicat.

Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, despre perspectivele dezvoltării cooperării bilaterale în domeniul securităţii energetice, "plecând de la poziţia unică a României în regiune şi de la necesitatea diversificării surselor de energie şi rutelor de transport".

"Bogdan Aurescu a prezentat priorităţile României în acest sens: Coridorul Vertical şi BRUA (coridorul de transport al gazului natural dintre Bulgaria, România, Ungaria şi Austria), extinderea gazoductului Iaşi-Ungheni până la Chişinău, modernizarea sistemului naţional de transport de gaz şi punerea în valoare a resurselor din platoul continental al Mării Negre, AGRI, solicitând totodată sprijinul părţii americane în realizarea acestor proiecte", menţionează MAE.

Conform sursei citate, în ceea ce priveşte dimensiunea politico-militară şi de securitate, "cea mai substanţială componentă a Parteneriatului Strategic", cei doi oficiali au convenit ca România şi SUA să coopereze strâns pentru pregătirea adecvată a summitului NATO de la Varşovia din 2016.

"În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat iniţiativele pe care le-a avansat la nivelul Alianţei în domeniul parteneriatelor (strategia cu «două braţe» pentru Est şi Sud) şi în ceea ce priveşte reflecţia privind importanţa securităţii la Marea Neagră pentru Alianţă. Totodată, a evidenţiat existenţa tuturor premiselor necesare integrării, anul viitor, a sistemului american de apărare împotriva rachetelor balistice, de la Deveselu, în sistemul NATO antirachetă, ulterior operaţionalizării sale în acest an", se arată în comunicat.

De asemenea, demnitarul român a reiterat importanţa deosebită pentru România a aderării la programul Visa Waiver, fiind discutate perspectivele de progres pe acest dosar.

"Cei doi interlocutori au avut un schimb de vederi aprofundat legat de dezvoltările din imediata vecinătate a ţării noastre şi din regiunea extinsă a Mării Negre, cu accent pe Republica Moldova. Ministrul român de externe a evidenţiat demersurile concrete întreprinse de România pentru susţinerea parcursului european al Republicii Moldova şi conectarea cu Europa, inclusiv cu ocazia recentei şedinţe de guvern comune, pledând pentru menţinerea unui angajament consistent şi din partea SUA. Bogdan Aurescu a subliniat importanţa menţinerii sprijinului pentru autorităţile de la Chişinău şi a exprimat interesul pentru susţinerea procesului de reformă, dezvoltarea economică şi consolidarea securităţii energetice a Republicii Moldova", menţionează MAE.

Totodată, cei doi oficiali au discutat despre perspectivele de soluţionare a conflictului sirian, respectiv despre efectele în plan regional ale soluţionării dosarului nuclear iranian.

"Oficialul american a salutat excelenta cooperare bilaterală, subliniind interesul SUA pentru aprofundarea tuturor dimensiunilor sale, în special a cooperării economice. De asemenea, a evidenţiat rolul pe care ţara noastră îl deţine în eforturile de stabilizare a regiunii şi a exprimat disponibilitatea de a aprofunda această dimensiune regională în cooperarea şi coordonarea dintre România şi SUA", se mai arată în comunicatul MAE.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb