Avem energie, dar nu ştim cum s-o vindem

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 noiembrie 2013

Avem energie, dar nu ştim cum s-o vindem

Producătorii de electricitate se bat pe piaţa reglementată

Piaţa reglementată de energie era, în anii trecuţi, sperietoarea producătorilor, care nu au fost deloc încântaţi de preţurile mici stabilite de reglementator (ANRE) pentru cantităţile importante de energie pe care au fost obligaţi să le livreze populaţiei şi micilor agenţi economici. De multe ori, producătorii (deţinuţi de stat) s-au plâns că profitabilitatea le este afectată de preţul mic stabilit de ANRE şi au spus că vor să vândă cât mai multă electricitate pe piaţa liberă, unde tarifele oferite erau mult mai mari.

Acum s-a întors roata. Operatorii îşi vând greu energia pe pieţele OPCOM. Scăderea puternică a consumului şi intrarea în piaţă a peste 2.000 MW eolieni cu preţ foarte mic i-au determinat pe producători să se bată să livreze cât mai multă energie pe piaţa reglementată pentru anul viitor, susţin surse din ANRE. Numai că piaţa reglementată se restrânge pe zi ce trece, fiind în plin proces de liberalizare.

Sursele noastre ne-au explicat: "ANRE nu vrea să majoreze preţul energiei la producător pentru cantităţile necesare pieţei reglementate. Reglementatorul doreşte ca în 2014 preţul mediu pentru producători să fie tot de 167 de lei/MWh cu taxa de injecţie în reţea inclusă. Numai că or să scadă cantităţile necesare pentru consumatorii captivi de la 10 TWh la începutul anului viitor, până la 7 TWh la finalul lui 2014. Acest lucru înseamnă că numai cei mai ieftini producători de energie mai încap în piaţa reglementată. Chiar şi Hidroelectrica vrea acum să dea o cantitate mai mare de energie la preţ reglementat".

Conform surselor citate, ANRE va trebui să facă un "coş" de energie hidro, nucleară şi ceva din cogenerare, iar producătorii de energie pe cărbune nu mai au nicio şansă să mai vândă la preţ reglementat. "Şi Electrocentrale Bucureşti, care funcţionează pe gaze, vrea să livreze multă energie populaţiei, dar nici Petrom nu credem că se mai încadrează în preţul dorit de ANRE din cauza creşterii tarifelor la gazele din producţia internă", ne-au mai precizat sursele noastre.

Furnizorii de electricitate ne-au spus că principala problemă a producătorilor este lipsa unei strategii de valorificare a electricităţii pe piaţa liberă pe termen lung: "Există o frică de contracte pe termen lung la preţ fix din cauza istoriei cu «băieţii deştepţi». Dar mai ales există o lipsă de viziune şi strategie în vânzarea energiei. Mai este vorba şi de o inflexibilitate a companiilor producătoare la realităţile din piaţă, dar şi de o lipsă de preocupare a companiilor producătoare pentru eficientizarea costurilor".

În acest an, "coşul" producţiei de electricitate rezervat pentru piaţa reglementată este acoperit de Nuclearelectrica (34,6%), Hidroelectrica (25,9%), Complexul Energetic Oltenia (16%), Petrom (9,8%), Complexul Energetic Hunedoara (2%), producători în cogenerare (11%).

Nuclearelectrica livrează, în acest an, circa 5,3 milioane MWh la un preţ de 142 de lei/MWh, Hidroelectrica - 3,9 milioane MWh la un preţ de 125 de lei/MWh, Complexul Oltenia - 2,4 milioane MWh la un preţ de 190 de lei/MWh, Petrom - 1,5 milioane MWh cu 169 de lei/MWh, unităţile de cogenerare - 1,6 milioane MWh la un tarif de 189 de lei/MWh. Consumul total pe piaţa reglementată din 2013 este estimat la circa 15 milioane MWh.

Sursele noastre din ANRE afirmă că reglementatoru lpieţei vrea să majoreze, pentru anul viitor, tariful reglementat pentru energia hidro la 135 de lei/MWh, iar pentru Nuclearelectrica vrea să menţină preţul din acest an.

Liberalizarea pieţei de energie pentru populaţie şi micii agenţi economici a început în acest an. Companiile vor ieşi complet din piaţa reglementată în 2014, iar populaţia din 2018.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Aia de la ANRE ori sunt prosti ori sun vanduti catre OMV, ori sunt si si.

    Cat e pretul mediu din piata ? 

    Diferenta dintre 125 si 169 este de de 44 lei ! 

    Aia de la OMV ard gaze ieftine acolo din rezerva strategica a Romaniei !

    1. AICI ESTE O ANALIZA DE DUMPING ! DAR CINE O FACE! PLUS CA ORGANIZATIILE COMERCIALE SUNT DOMINATE DE VESTICI CARE MEREU LE DAU DREPTTE TOT ALOR LOR! CA DOAR PT CINE JEFUIESC!?

      Da The, dupa ce ca le-am dat gazele acum le mai si asiguram piata de desfacere pentru ele la pret cu 30% mai mare decat media sectorului. Sa traiasca bine austriecii pe seama prostilor din est (le-am dat energia, finantele, o parte din industrie plus banii cheltuiti de romanii in spitalele si statiunile turistice de la ei - ca noi nu suntem in stare sa ni le punem la punct).

      Draga The si Va,

      de ce vorbiti la Past T ense? Doar ati auzit expresia: Nicio afacere nu poate fi atat de profitabila incat daca o faci sa-ti afecteze reputatia :-) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb