Orice încălzire a planetei dincolo de pragul de 1,5°C, chiar şi temporar, ar putea provoca "consecinţe ireversibile" pentru viitorul omenirii, avertizează un studiu amplu publicat în revista Nature. Cercetarea, realizată timp de trei ani de 30 de oameni de ştiinţă din mai multe ţări, subliniază gravitatea acestui scenariu şi avertizează că depăşirea limitei stabilite prin Acordul de la Paris ar putea genera efecte care să dureze milenii. Deşi întârzierea reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră face ca atingerea acestui obiectiv să pară din ce în ce mai dificilă, studiul arată că acceptarea unui scenariu de "overshoot" - adică depăşirea pragului de 1,5°C timp de câteva decenii înainte de o eventuală scădere a temperaturilor - ar conduce la consecinţe ireversibile asupra mediului şi societăţii. Printre cele mai mari riscuri se numără atingerea unor "puncte de basculare" critice, precum dezgheţarea permafrostului şi a turbăriilor, care ar elibera volume mari de gaze cu efect de seră, accelerând astfel încălzirea globală. De asemenea, o astfel de depăşire ar duce la o creştere suplimentară a nivelului mărilor cu 40 de centimetri, ameninţând grav statele insulare. "Chiar dacă ulterior am reuşi să scădem temperaturile, lumea în care trăim nu va mai fi la fel ca înainte de depăşirea pragului de 1,5°C", a explicat coordonatorul studiului, Carl-Friedrich Schleussner. Conform estimărilor ONU, angajamentele climatice asumate până în prezent indică o încălzire de aproape 3°C până în 2100. Schleussner subliniază că rezultatele studiului accentuează urgenţa acţiunii guvernelor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, pentru a evita consecinţele catastrofale ale depăşirii acestei limite.
Avertisment: Consecinţele ireversibile ale depăşirii pragului de 1,5°C
O.D.
Ziarul BURSA #Miscellanea #Mediu / 14 octombrie 2024
1. Da ,deci razboaiele alimentate cu bombe anti bunca
(mesaj trimis de anonim în data de 14.10.2024, 10:22)
razboaiele alimentate cu bombe anti buncar sunt un pericol imediat privind incalzirea planetei ,odata cu toate incendiile uriase pe care le produc ,tonele de praf ridicate in atmosfera in continuu ,refugiatii siliti sa faca focul cu lemne recuperate din moloz ,exploziile si loviturile aeriene asupra depozitelor de combustibil ,de armament si ale benzinariilor . Acestea sunt sursele de poluare si de incalzirea plnetei ,nu aragazele ,masinile si centralele de apartament ! Atata ipocrizie la nivel decizional e un afront pentru inteligenta si ratiunea oamenilor simpli care au votat cu totul altceva decat politicile care se aplica acum .
2. fără titlu
(mesaj trimis de liviu în data de 14.10.2024, 14:52)
parerea mea ca e pe masura ce din ce in ce mai multi oameni acced la un nivel de trai de clasa medie (acces la masini, tzoale noi fiecare luna, electrocasnice si electronice, carne la fiecare masa, vacante cu avionul de cateva ori pe an etc.) pe fondul unei suprapopulari masive, efectul (partial prevazut de Malthus) este epuizarea resurselor si aceasta crestere a temperaturii globale absolut inevitabila. Sunt si practici comerciale si industriale incorecte din dorinta de a raporta profituri in crestere dar in esenta asta ar fi explicatia. E un clip amuzant de dureros (scuzati oximoronul) pe youtube s3 ep 3 'The climate change interview', un episod din Newsroom, care abordeaza foarte sugestiv tema asta.
Acum, ca o sa disparem, cui ii pasa, asa au disparut si neandertalii. Cand va aparea o noua civilizatie peste 1milion ani, adica ceva infim la durata ramasa de viata a Planetei (cf datei est de transformare a soarelui in supernova de vreo 12bn ani), se vor intreba ce-o fi cu artefactele descoperite
3. fără titlu
(mesaj trimis de Nic în data de 14.10.2024, 15:45)
Astia sunt mai specialisti decat specialistii pandemici.eu cred absolut tot ce zic ei.