• Rob Subbaraman, economist şef al Nomura holdings: "Credibilitatea politicii monetare este un bun prea preţios pentru a fi pierdut; deci băncile centrale vor fi foarte agresive" • Pe lângă Statele Unite, Nomura se aşteaptă ca anul viitor să apară recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Canada, conform CNBC
Multe dintre principalele economii ale lumii vor intra în recesiune în următoarele douăsprezece luni, pe măsură ce băncile centrale vor înăspri tot mai puternic politica monetară pentru a combate inflaţia în creştere, crede Rob Subbaraman, economist şef al firmei de brokeraj japoneze Nomura holdings, scrie CNBC.
Subbaraman a afirmat: "În acest moment, multe dintre băncile centrale se concentreză în esenţă pe un singur mandat - asta pentru reducerea inflaţiei. Credibilitatea politicii monetare este un bun prea preţios pentru a fi pierdut. Deci vor fi foarte agresive (...). Asta înseamnă creşteri ale ratei (n.r. dobânzilor-cheie). De câteva luni indicăm existenţa riscurilor unei recesiuni, iar acum multe dintre economiile dezvoltate ale lumii intră de fapt în recesiune".
Pe lângă Statele Unite, Nomura se aşteaptă ca anul viitor să apară recesiuni în zona euro, Marea Britanie, Japonia, Coreea de Sud, Australia şi Canada, conform unei note a firmei de brokeraj, scrie CNBC.
Băncile centrale din întreaga lume au menţinut o politică monetară "super-laxă" pentru prea mult timp, în speranţa că inflaţia va fi tranzitorie, a punctat Subbaraman, adăugând că acum guvernele trebuie să "recâştige terenul pierdut" şi controlul asupra naraţiunii inflaţiei.
"Încă un lucru pe care vreau să-l subliniez este că atunci când multe economii slăbesc, nu te poţi baza pe exporturi pentru creştere. Acesta este un alt motiv pentru care credem că riscul recesiunii foarte real şi probabil se va materializa", a spus Subbaraman, citat de CNBC.
• În Statele Unite recesiunea va fi uşoară dar lungă, estimează Nomura
Pentru Statele Unite, Nomura prognozează o recesiune uşoară dar lungă, de cinci trimestre, începând cu ultimul trimestru al acestui an.
"Statele Unite vor cădea în recesiune - deci o creştere negativă (n.r. decelerare) a PIB-ului trimestrial începând cu trimestrul al patrulea al acestui an. Va fi o recesiune superficială, dar lungă. Va dura cinci trimestre consecutive", a spus Subbaraman.
Rezerva Federală a SUA şi Banca Centrală Europeană sunt printre cei care încearcă să tempereze inflaţia prin creşterea ratelor dobânzilor. Fed-ul a majorat rata dobânzii de referinţă cu 75 de puncte de bază, până la intervalul de 1,5%-1,75% în iunie, iar preşedintele Jerome Powell a indicat că este posibil ca banca să opereze o nouă creştere de 50 sau 75 de puncte de bază, în această lună. Un punct de bază echivalează cu 0,01%.
"Inflaţia va rămâne ridicată - va fi greu să fie coborâtă. Fed-ul va ridica dobânda cu 75 de puncte de bază în iulie şi cu 50 la următoarea întâlnire. Apoi va urma o serie de creşteri de 25 de puncte de bază, până când rata fondurilor Fed va ajunge la 3,75%, până în februarie anul viitor", a spus economistul, detaliind prognozele casei de brokeraj japoneze.
Nomura vede câteva economii de dimensiuni mijlocii - inclusiv Australia, Canada şi Coreea de Sud - în care există un boom imobiliar alimentat de datorii, fiind astfel expuse riscului unor recesiuni mai profunde.
"Partea ciudată este în China, care îşi revine din recesiune pe măsură ce economia se deblochează pe fondul unor politici acomodative, cu toate că este expusă riscului unor noi blocaje şi a unei alte recesiuni, atâta timp cât Beijing-ul îşi menţine politica zero-Covid", a scris echipa de la Nomura într-o notă, conform CNBC.