Actualizare 17:10 Putin şi Merkel vor ca investigarea prăbuşirii să fie efectuată de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile
Cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele rus Vladimir Putin au solicitat astăzi, în cursul unei convorbiri telefonice, ca investigarea cauzelor prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777 în zona de conflict din estul Ucrainei să fie efectuată de Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile (ICAO), transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.
"Cei doi lideri au căzut de acord ca o comisie internaţională independentă, condusă de ICAO, să aibă acces rapid la locul accidentului avionului companiei Malaysia Airlines în estul Ucrainei, pentru a elucida circumstanţele prăbuşirii şi pentru a recupera corpurile victimelor", precizează guvernul german într-un comunicat.
În text se mai menţionează că Angela Merkel i-a solicitat preşedintelui rus să-şi exercite influenţa pe care o are pe lângă separatiştii rusofoni din Ucraina pentru a se reuşi organizarea cât mai rapidă a unei noi runde de tratative în cadrul Grupului de Contact (alcătuit din reprezentanţi ai Ucrainei, Rusiei, OSCE şi ai separatiştilor), cu obiectivul încheierii unui acord privind încetarea focului.
Şi Kremlinul a emis un comunicat în care afirmă că "cei doi lideri au insistat asupra importanţei unei anchete obiective şi riguroase", iar "cancelarul german consideră pozitiv faptul că Rusia este pregătită să trimită reprezentanţi pentru a lua parte la investigaţie".
--------
Actualizare 17:00 Macovei: "Ponta şi PSD ne duc spre ruşi, în timp ce alte state NATO şi SUA spun că pasagerii au fost omorâţi cu sprijin rusesc"
Premierul Victor Ponta şi PSD au avut "reacţii slabe şi penibile", la polul opus reacţiilor SUA şi altor state NATO, ceea ce arată "încă odată că intenţia lor este să ne ducă spre ruşi", potrivit unui comunicat al europarlamentarului Monica Macovei remis redacţiei.
"În Ucraina a avut loc a crimă. 298 de oameni au fost ucişi când avionul în care erau a fost lovit de o rachetă trasă de pe teritoriul Ucrainei controlat de separatiştii pro-ruşi. Preşedintele SUA a spus astăzi (ieri - n.r.) că nu ar fi fost posibil ca separatiştii pro-ruşi să doboare un avion fără a avea armament venit din Rusia şi fără ajutorul Rusiei. Tot Preşedintele SUA a spus < vrem adevăr şi justiţie >. Uciderea celor 298 de oameni este o crimă împotriva umanităţii şi un act de terorism. Românii, însă, nu au auzit asta de la Ponta şi PSD. În vocabularul şi mintea lui Ponta nu există cuvintele < adevăr si justiţie > şi nici intenţia condamnării publice a implicării Rusiei în omorârea a 298 de oameni", potrivit europarlamentarului.
Ponta şi PSD au avut "reacţii slabe şi penibile, la polul opus reacţiilor SUA şi altor state NATO", ceea ce arată "încă odată că intenţia lor este să ne duca spre ruşi", a transmis Macovei.
"Ministrul Apărării Duşa si PSD s-au bâlbâit, au spus prostii şi au mimat o < neutralitate > favorabilă Rusiei. Aşa au reacţionat şi în februarie 2014, când ucrainenii mureau pentru libertate la Kiev", a mai arătat aceasta.
"Moartea celor 298 de oameni nevinovaţi este consecinţa directă a modului în care reacţionează Rusia atunci când libertatea şi democraţia se apropie de graniţele ei: brutal, prin violenţă şi crimă. Implicarea Rusiei în destabilizarea Ucrainei a dus acum şi la uciderea a 298 oameni printr-o lovitură de rachetă. Dictatura nu este o opţiune pentru România, însă se pare că pentru Guvernul Ponta aceasta este opţiunea. Aceasta nu este opţiunea mea şi a oamenilor care iubesc libertatea", a încheiat Macovei.
------
Actualizare 14:50 Ambasada SUA transmite condoleanţe familiilor victimelor zborului
SUA sunt şocate de doborârea zborului numărul 17 al Malaysian Airlines şi transmit profunde condoleanţe tuturor celor care şi-au pierdut persoanele dragi aflate la bordul aeronavei, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Bucureşti remis redacţiei.
"Gândurile noastre se îndreaptă spre familiile victimelor şi mai ales spre familia studentului român victimă a acestei tragedii", potrivit declaraţiei Ambasadei SUA.
Misiunea diplomatică americană aminteşte că "preşedintele Obama a spus că este crucial să se efectueze o anchetă internaţională completă, credibilă, lipsită de piedici, cât mai curând posibil".
"Îi îndemnăm pe toţi cei în cauză - Rusia, separatiştii pro-ruşi şi Ucraina - să susţină încetarea imediată a focului pentru a asigura accesul sigur şi neîngrădit al anchetatorilor internaţionali la locul în care s-a prăbuşit avionul şi a facilita recuperarea rămăşiţelor. Rolul organizaţiilor internaţionale, precum ONU şi OSCE din Ucraina, poate fi deosebit de relevant în aceste eforturi şi, în următoarele ore şi zile, vom păstra legătura cu ţările afectate şi cu partenerii noştri din aceste organizaţii pentru a determina cea mai bună cale de urmat", se afirmă în declaraţia Ambasadei SUA.
În document este menţionat şi că "între timp, este esenţial să nu existe niciun fel de contaminare a dovezilor şi să nu fie afectată niciuna dintre potenţialele probe", iar "SUA rămân pregătite să contribuie cu asistenţă imediată la orice anchetă internaţională, inclusiv prin resursele furnizate de National Transportation Safety Board (NTSB) şi FBI".
"Deşi nu cunoaştem încă toate detaliile, ştim că acest incident s-a petrecut în contextul crizei din Ucraina, întreţinută de susţinerea oferită separatiştilor de către Rusia, inclusiv cu arme, materiale şi pregătire. Acest incident doar subliniază urgenţa cu care continuăm să îndemnăm Rusia să ia imediat paşi concreţi pentru a dezamorsa situaţia din Ucraina şi a sprijini o încetare a focului de durată şi calea spre pace propusă în mod consecvent de autorităţile ucrainene", se mai afirmă în comunicat.
-----
Actualizare 12:45 OSCE are probleme în a accesa zona
O echipă de aproape 30 de supervizori din partea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) se confruntă cu probleme, astăzi, în a avea acces la zona în care s-a prăbuşit avionul companiei maleziene, transmite AFP.
Mai mulţi investigatori au sosit peste noapte din Olanda, stat care a pierdut 192 de cetăţeni din totalul celor peste 300 de victime. Malaezia acuză că, în contextul în care a fost cerut accesul nerestricţionat la situl rămăşiţelor avionului, rebelii încearcă să distrugă dovezile accidentului, având "sprijin rusesc".
Rebelii, susţinuţi de sprijinul diplomatic puternic din partea Kremlinului, rămân în controlul zonei şi au arătat puţine semne că ar fi pregătiţi să coopereze cu o investigaţie care i-ar putea învinui pentru atacul asupra aeronavei.
Câmpul din zona prăbuşirii este acoperit de cadavre dezmembrate şi bunuri personale ce aparţineau celor 298 de pasageri decedaţi.
------
Actualizare 11:20 Ministerul rus al Apărării: Sistemul de rachete "Buk" nu a trecut graniţa dintre Rusia şi Ucraina
Niciun sistem de rachete "Buk" şi nici alte arme şi echipament militar al Forţelor Armate ale Federaţiei Ruse nu au trecut graniţa dintre Rusia şi Ucraina, a declarat vineri purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării de la Moscova, citat de agenţia RIA Novosti, ediţia online în limba rusă, potrivit Agerpres.
"Pe ascuns acest lucru este imposibil de făcut. Aceasta se aplică şi la alte declaraţii ale oficialilor de la Kiev asupra reţinerii a doi presupuşi cetăţeni ai Federaţiei Ruse, chipurile specialişti de corectare a traiectoriei rachetelor complexului Buk. Dorim să explicăm că specialiştii de corectare a traiectoriei sunt folosiţi numai pentru acele sisteme de arme ale căror obiective sunt situate pe teren", a precizat reprezentantul oficial al ministerului de la Moscova.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova insistă pentru o anchetă foarte obiectivă şi independentă a catastrofei avionului Malaysia Airlines în Ucraina şi Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a ajuta la anchetă, adaugă RIA Novosti.
------
Actualizare 11:00 Kievul anunţă un acord cu separatiştii pentru o "zonă de securitate" la locul prăbuşirii
Membrii "grupului de contact" format din Ucraina, Rusia şi OSCE au ajuns la un acord cu separatiştii proruşi în ce priveşte crearea unei "zone de securitate" în jurul locului unde s-a prăbuşit, joi, avionul malaezian cu aproape 300 de oameni la bord, a anunţat, astăzi, şeful serviciilor de securitate ucrainene pe postul public de televiziune, transmite Agerpres.
Potrivit lui Valentin Nalivaicenko, discuţiile cu separatiştii au condus la un acord privind crearea unei zone de securitate de 20 km "pentru ca Ucraina să-şi poată îndeplini obiectivul esenţial: identificarea cadavrelor şi predarea acestora către familii", notează AFP.
Ministrul ucrainean al apărării i-a declarat preşedintelui Petro Poroşenko, ieri, că trupele ucrainene au luat sub control partea de sud-est a oraşului Lugansk din estul ţării, potrivit unui comunicat pe site-ul preşedinţiei de la Kiev, informează Reuters.
"Ministrul apărării, Valeri Heletei, i-a declarat preşedintelui Petro Poroşenko că forţele armate ucrainene au luat sub control partea de sud-est a Luganskului", afirmă comunicatul, adăugând că trupele au înconjurat de asemenea aeroportul.
-----
O analiză preliminară clasificată a serviciilor de informaţii SUA a concluzionat că racheta care a doborât Zborul 17 al companiei malaeziene ar fi fost lansată, cel mai probabil, de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei, potrivit unui oficial din Apărarea SUA care are acces direct la cele mai recente informaţii, transmite CNN.
Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat, ieri, că separatiştii pro-ruşi din Ucraina au primit "un flux continuu" de arme şi pregătire din partea Rusiei, inclusiv arme antiaeriene, acesta solicitând o "investigaţie internaţională credibilă" asupra atacului, transmite CNN. De asemenea, Obama a afirmat că doborârea aeronavei a fost o "atrocitate de proporţii neimaginabile".
Preşedintele american a solicitat un armistiţiu imediat în Ucraina între guvernul de la Kiev şi rebelii pro-ruşi din regiunea de est pentru ca o investigaţie internaţională să se poată desfăşura fără să fie afectate dovezile.
Un Boeing 777 al companiei aeriene din Malaezia având la bord 295 de persoane s-a prăbuşit, joi, la graniţa Ucrainei cu Rusia. Un consilier al Ministrului de Interne ucrainean a declarat că aeronava a fost doborâtă deasupra unei localităţi din estul ţării.
"Compania aeriană malaeziană opera zborul pe ruta Amsterdam - Kuala Lumpur pe o distanţă de 50 de mile înainte să intre în spaţiul aerian al Rusiei. Avionul a început să coboare şi a fost găsit, drept urmare, în flăcări pe teritoriul ucrainean", a declarat o sursă citată de Interfax, care a mai precizat că 280 de pasageri şi un echipaj de 15 persoane erau la bord.
Expertul militar Dmitry Tymchuk a afirmat că avionul companiei malaeziene s-a prăbuşit la nord de oraşul Torez, din regiunea Donetsk. Zona este controlată de separatiştii pro-ruşi care se luptă cu armata Ucrainei. Anton Gerashenko a afirmat pe pagina sa de Facebook că avionul zbura la o altitudine de 10.000 de metri la momentul în care a fost lovit de o rachetă lansată de un lansator Buk. Un lansator similar a fost văzut în cursul zilei de joi de jurnaliştii Associated Press lângă oraşul ucrainean Snizhne.
Compania Malaysia Airlines a confirmat, la rândul său, că a pierdut, în acea perioadă, contactul cu unul din avioanele sale deasupra teritoriului ucrainean.
Accidentul are loc la mai mult de patru luni de la dispariţia unui avion cu 239 de pasageri al companiei Malayisian Arlines. Zborul MH370, care transporta 227 de pasageri de 13 naţionalităţi şi 12 membri ai echipajului, a dispărut pe 8 martie în spaţiul aerian al Vietnamului, autorităţile anunţând ulterior că toţi pasagerii au murit.
• O persoană cu cetăţenie română se afla în aeronavă
Un cetăţean cu dublă cetăţenie, inclusiv cetăţenie română, se afla la bordul aeronavei doborâte joi, transmite Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit instituţiei, ca urmare a verificărilor care continuă, în vederea stabilirii identităţii tuturor pasagerilor, pe lista transmisă până la acest moment de compania Malaysian Airlines se regăseşte un cetăţean care deţine dublă cetăţenie, inclusiv cetăţenie română.
• TAROM: Zborurile spre Moscova din 20 şi 21 vor circula pe o rută deviată
Compania Tarom anunţă că zborurile din 20 si 21 iulie dinspre şi către Moscova (RO 241/2) vor opera pe o rută deviată pentru ocolirea spaţiului aerian al Ucrainei, potrivit unui comunicat remis redacţiei. Zborurile vor avea următorul orar de zbor, în ore locale: 20 iulie - 13:15 Bucureşti - 17:45 Moscova şi 18:40 Moscova - 21:30 Bucureşti. Pentru 21 iulie 2014 orele sunt: 13:10 Bucureşti -17:40 Moscova şi 18:40 Moscova - 21:30 Bucureşti.
Traficul aerian rerutat în spaţiul aerian al ţării noastre a crescut cu aproximativ 15% în urma accidentului aviatic din estul Ucrainei, transmite Romatsa într-un comunicat remis redacţiei.
"Romatsa este pregătită să facă faţă acestei creşteri prin personalul calificat şi antrenat pentru astfel de situaţii. Precizăm că, în condiţii normale de trafic, luând ca exemplu anul 2013, media aeronavelor pentru care regia asigură servicii de trafic aerian, pe o perioadă de 24 de ore, este de 2000 - 2200, pe perioada verii şi 1600 - 1800, pe perioada iernii", potrivit sursei citate.
• IATA: Spaţiul aerian nu era restricţionat
Nu existau restricţii pentru zborurile din sectorul aviatic din estul Ucrainei unde aeronava companiai malaeziene s-a prăbuşit joi, potrivit unui comunicat emis de Asociaţia Internaţională de Transport Aerian (IATA).
Tony Tyler, directorul general executiv al IATA, a declarat: "Companiile aeriene depind de guverne şi de autorităţile de control pentru a fi avizate că un spaţiu aerian este disponibil pentru zbor şi ele îşi organizează activitatea în funcţie de aceste limite. Este ca şi cum ai conduce o maşină. Dacă drumul este deschis, consideri că este sigur. Dacă este închis, cauţi rute alternative", a adăugat oficialul IATA.
Tyler a reamintit de Convenţia de la Chicago, prin care guvernele au convenit că avioanele comerciale nu sunt obiective militare. Tyler a reamintit, de asemenea, că în acest moment securitatea este cea mai importantă.
"Securitatea este prioritară. Nicio companie aeriană nu trebuie să rişte securitatea pasagerilor săi şi pe cea a aparatului pentru a economisi combustibil", a continuat oficialul IATA.
• Rebelii pro-ruşi vor permite anchetatorilor internaţionali accesul la zona accidentului
Separatiştii pro-ruşi sunt de acord să permită anchetatorilor internaţionali accesul în siguranţă şi fără restricţii în Ucraina, la locul unde a căzut joi avionul malaezian, a anunţat ieri OSCE, citată de Reuters. Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa a informat, într-o declaraţie publicată pe pagina oficială, că un grup de înalţi reprezentanţi din Ucraina, Rusia şi OSCE au participat la o conferinţă video cu separatiştii, care au promis că vor coopera cu autorităţile ucrainene în cadrul anchetei.
A doua "cutie neagră" a aeronavei a fost recuperată în Ucraina de către echipaje de salvare, a transmis un cameraman al Reuters aflat la faţa locului. Anterior, separatiştii pro-ruşi au declarat că au găsit joi prima cutie neagră şi că o vor trimite la Moscova.
• Acţiunile Malaysia Airlines au scăzut cu până la 18%
Acţiunile companiei Malaysia Airlines au închis şedinţa de ieri în scădere puternică, cu 11%, după ce a înregistrat pe parcursul şedinţei un declin de până la 18%, transmite MarketWatch. Participaţia majoritară este deţinută de stat prin intermediul holdingului Khazanah Nasional Bhd, care intenţiona să privatizeze compania într-un program de restructurare a operatorului aerian, potrivit Reuters. Pe o perioadă de cinci ani calculată până ieri, anterior accidentului, acţiunile companiei se aflau în declin cu 83%.
Malaysian Airlines operează aproape 90 de avioane şi transportă zilnic circa 37.000 de pasageri către 80 de destinaţii.
• Serviciul ucrainean de securitate ar fi interceptat discuţii telefonice între separatişti despre doborârea avionului malaezian
Serviciul ucrainean de securitate (SBU) a anunţat că a interceptat convorbiri telefonice între doi separatişti care discută despre doborârea avionului malaezian, prăbuşit joi seara în estul Ucrainei, relatează publicaţia Kyiv Post, în ediţia electronică. Autenticitatea înregistrărilor telefonice a fost contestată, ieri, de insurgenţii proruşi. Reprezentantul "special al Guvernului republicii" Doneţk, Serghei Kavtaridze a declarat că nu crede în autenticitatea înregistrării publicate de SBU cu privire la doborârea avionului malaezian.
"Afirmaţiile potrivit cărora au fost interceptate conversaţii între cazaci, care ar fi discutat despre doborârea acestui avion sunt un exemplu de propagandă", a declarat Kavtaridze pentru Interfax. Potrivit lui, insurgenţii "nu puteau discuta despre aşa ceva". El a făcut referire la părerea unor experţi care au "menţionat că pentru a doborâ avionul la o astfel de altitudine sunt necesare echipamente militare capabile să lanseze rachete sol-aer". Potrivit lui Kavtaridze, insurgenţii nu deţin astfel de echipamente.
"Apelul a fost iniţiat de către Igor Bezler, la ora locală 4:40, la 20 de minute după producerea accidentului. Bezler l-a sunat pe un ofiţer al serviciilor de informaţii ruse, Vasili Gheranin, comunicându-i acestuia informaţii despre doborârea avionului", a declarat şeful SBU, Valentin Nalivaicenko.
Bezler ar fi afirmat că avionul malaezian a fost doborât de echipa insurgenţilor "Minera". Gheranin întreabă "unde sunt piloţii (insurgenţi)?". Bezler răspunde că aceştia "s-au deplasat la locul accidentului să fotografieze avionul. Este foarte mult fum", a adăugat el, potrivit unei înregistrări audio publicate de SBU.
• Doi agenţi ai serviciilor de informaţii ruse ar putea fi implicaţi
Şeful serviciilor de securitate ucrainene acuză doi agenţi ai serviciilor de informaţii ruse de implicare în accidentul aviatic. El îşi bazează acuzaţiile pe interceptări telefonice între cei doi agenţi, scrie Reuters.
• Majoritatea companiilor aeriene occidentale renunţă la survolarea Ucrainei
Majoritatea companiilor europene şi americane au decis că nu vor survola Ucraina, după prăbuşirea unui avion de linie malaezian în estul acestei ţări. Agenţia federală americană a aviaţiei (FAA) a cerut joi avioanelor comerciale americane să evite spaţiul aerian din estul Ucrainei, în urma prăbuşirii avionului malaezian în această zonă, relatează AFP. FAA a lansat acest apel "din cauza evenimentelor recente şi unor potenţiale noi activităţi periculoase". Apelul vizează zonele Simferopol (Crimeea) şi Dniepropetrovsk.