Comisiile parlamentare speciale reunite au avizat favorabil, astăzi, proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat şi pe cel al asigurărilor pentru şomaj, înregistrându-se şi cinci voturi împotrivă, informează Agerpres.
Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat aferent sistemului public de pensii propune 111.502.131.000 lei credite de angajament şi 111.502.131 000 lei credite bugetare.
Sistemul de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale se stabileşte la 155.455.000 lei, atât credite de angajament cât şi credite bugetare, cu un excedent de 44.364.000 lei.
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că bugetul asigurărilor sociale de stat şi cel al asigurărilor pentru şomaj pe anul 2023 este unul care asigură în totalitate finanţarea măsurilor de ocrotire, de protecţie şi de ajutorare a cetăţenilor, precum şi măsurile de încurajare a ocupării pe un buget mai mare decât anul trecut, inclusiv şi pentru bilete de tratament dar şi pentru măsurile de încurajare a ocupării, menţionând că beneficiarii direcţi ai acestui buget sunt seniorii României, angajatorii şi cei care sunt în căutarea unui loc de muncă sau care sunt cuprinşi în fazele de îndrumare în carieră.
"Se asigură în acest mod fondurile necesare achitării drepturilor de pensii, a tuturor măsurilor de sprijin cuprinse în programul de guvernare, a plăţii concediilor pentru cei care au suferit accidente de muncă şi boli profesionale. La tratamentul balnear avem un buget mai mare decât în 2022, însă asigurăm şi cofinanţarea pentru implementarea proiectelor din PNRR şi celelalte fonduri europene. Avem de asemenea asigurate fondurile pentru plata ajutoarelor de şomaj, dar şi plata creanţelor salariale, în cazul angajatorilor aflaţi în insolvenţă, care sunt plătite prin bugetul Agenţiei Naţionale de Ocupare a Forţei de Muncă. Suntem pe un câştig salarial mediu brut mai mare decât în anul precedent şi cu toate măsurile de ocupare, aşa cum s-a decis în coaliţia politică, măsuri de ocupare şi măsuri de sprijin, finanţate pentru întreg anul 2023", a precizat Budăi.
Elementele principale care au stat la construcţia acestui buget sunt, potrivit proiectului de buget, valoarea punctului de pensie de 1.785 de lei, începând cu data de 1 ianuarie 2023, reprezentând o majorare în procent cu 12,5% faţă de anul 2022, când valoarea punctului de pensie a fost de 1.586 de lei. În termeni nominali este cea mai mare majorare de până acum, de 199 de lei. Creşterea câştigului salarial mediu brut în anul 2023, la valoarea de 6.789 de lei, faţă de 6.120 de lei, cât a fost în acest an, scăderea numărului de şomeri în perioada următoare, de la 227.000 la 215.000 de persoane, scăderea ratei şomajului şi actualizarea indicelui social de referinţă la 525,5 lei, începând cu 1 martie 2023.