Azerbaidjan, viitorul furnizor de gaze naturale al Europei, are probleme ca să-şi asigure necesarul intern

A.G.
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 27 februarie 2017

Azerbaidjan, viitorul furnizor de gaze naturale al Europei, are probleme ca să-şi asigure necesarul intern

Fosta republică sovietică Azerbaidjan urmează să exporte gaze naturale în Europa Occidentală până la finele deceniului, dar în prezent este nevoit să importe gaze pentru a acoperi necesarul intern, transmite Reuters.

Datele oficiale arată că Azerbaidjanul consumă anual o cantitate de aproximativ 12 miliarde metri cubi de gaze naturale dar în 2016 a avut un deficit de aprovizionare de aproximativ 1,4 miliarde metri cubi.

Azerbaidjanul deţine Shah Deniz, unul din cele mai mari câmpuri de gaze din lume, care începând din 2020 ar urma să aprovizioneze Grecia, Italia şi Turcia precum şi alte state europene care doresc să îşi reducă dependenţa de gazul rusesc. Însă la finele anului trecut, pe măsură ce construcţia conductei care ar urma să livreze gaze din Azerbaidjan în Europa a trecut de jumătate, compania energetică de stat SOCAR a anunţat că a început să importe gaze din Iran.

În schimb, două surse din industria energetică au declarat pentru Reuters că în realitate gazele naturale au venit din Turkmenistan însă livrările au fost întrerupte din cauza unei dispute de preţuri între Iran şi Turkmenistan. Sursele au adăugat că disputele în jurul preţului au dus şi la oprirea discuţiilor cu privire la posibilitatea importului de gaze naturale ruseşti.

Această situaţie creează o dilemă pentru preşedintele azer Ilham Aliyev, care se confruntă pe de o parte cu o depreciere semnificativă a monedei naţionale (-manat- n.r.) iar pe de altă parte trebuie să menţină un echilibru între Rusia şi Occident, potrivit Agerpres.

În luna ianuarie a acestui an SOCAR a majorat preţul la gaze pentru consumatorii casnici din Azerbaidjan, care deja plătesc mai mult pentru produse alimentare de bază pentru că multe dintre aceste produse sunt importante. În plus, unul din vicepreşedinţii SOCAR, Suleiman Gasymov, a avertizat că este posibil să fie decise şi alte majorări.

"Dacă manatul va continua să scadă, SOCAR va fi nevoit să revizuiască preţul gazelor", a spus Gasymov.

Un alt vicepreşedinte de la SOCAR, Khoshbakht Usifzade, a declarat pentru Reuters că în luna decembrie 2016 Azerbaidjanul a început să importe aproximativ 2-4 milioane metri cubi de gaze pe zi din Iran, astfel că importurile totale pe anul trecut s-au ridicat la 286 milioane metri cubi.

Atât oficialii cât şi experţii au refuzat să facă prognoze cu privire la posibilitatea ca în acest an Azerbaidjanul să se confrunte din nou cu deficienţe în aprovizionarea cu gaze.

Cea de-a doua fază de dezvoltare a zăcământului Shah Deniz ar urma să producă 16 miliarde metri cubi pe an începând din 2020 însă Azerbaidjanul a vândut deja în avans această producţie iar analistul Ilham Shaban crede că este exclus ca autorităţile de la Baku să încerce să renegocieze acordul în conformitate cu care gazul care urmează să fie produs la Shah Deniz a şi fost vândut.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

06 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4760
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3165
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8944
Gram de aur (XAU)Gram de aur362.6244

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb