Absolvenţii de liceu au în această lună o nouă şansă de a-şi finaliza studiile cu o diplomă care să le folosească în viitor. Elevii care au promovat examenele de corigenţe, s-au înscris pentru cea de a doua sesiune a Bacalaureatului, alături de aceştia vor susţine examenul şi absolvenţii care nu au reuşit să promoveze în sesiunile anterioare. Faţă de sesiunea din iunie-iulie, în fruntea Ministerului Educaţiei, se va găsi un alt ministru, al treilea din ultimul an.
Potrivit calendarului de desfăşurare a examenului naţional de Bacalaureat, în anul şcolar 2018 - 2019, aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, pe 21 august este programată proba scrisă la Limba şi literatura română - proba Ea), pe 22 august - proba scrisă la Limba şi literatura maternă - proba Eb), iar pe 23 august - proba scrisă obligatorie a profilului - proba Ec).
Pe 26 august este programată proba la alegere a profilului şi specializării - proba Ed) - proba scrisă, pe 27 şi 28 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română - proba A, pe 29 august - evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă - proba B, pe 30 august - 2 septembrie - evaluarea competenţelor digitale - proba D, iar pe 2 - 3 septembrie - evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională - proba C. Afişarea rezultatelor la probele scrise se va face pe 3 septembrie (până la ora 12,00), iar depunerea contestaţiilor în aceeaşi zi (între orele 12,00 - 16,00). Conform calendarului MEN, în perioada 3 - 6 septembrie este prevăzută rezolvarea contestaţiilor, afişarea rezultatelor finale - pe 7 septembrie. În sesiunea iunie - iulie, promovabilitatea la Bacalaureat, după soluţionarea contestaţiilor, a fost de 75,5%.
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul prin care ministrul Culturii, Daniel Breaz, este desemnat ministru interimar al Educaţiei. Potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, a fost semnat şi decretul prin care Ecaterina Andronescu este revocată din această funcţie. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat săptămâna trecută că a demis-o pe Ecaterina Andronescu din funcţia de ministru al Educaţiei, pentru declaraţiile "profund greşite" făcute de aceasta într-o emisiune televizată: "Sunt afirmaţii care arată lipsă de înţelegere, punctual, a cazului de la Caracal şi, în general, a modului în care trebuie să ne protejăm copiii de răpiri, agresiuni, abuz şi trafic de persoane - din partea doamnei Andronescu. Este o atitudine lipsită de responsabilitate, care nu reflectă poziţia Guvernului şi care nu îmi doresc să devină asimilată cu Executivul pe care îl conduc". Ecaterina Andronescu a afirmat că ea a "învăţat de acasă" să nu se urce "în nicio maşină străină", referindu-se la cazul Alexandrei, adolescenta de 15 ani, răpită şi sechestrată la Caracal de bărbatul care a luat-o la ocazie.