"BĂIEŢII DEŞTEPŢI" REACŢIONEAZĂ: "ELSID" SA ŞI "ELECTROCARBON": Nu suntem ostili în negocierile cu Hidroelectrica

Cu aleasa consideraţie, SC Elsid SA şi SC Electrocarbon SA prin Ing. Emil Crişan"
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iulie 2012

Mihai Anastasescu

Mihai Anastasescu

Companiile "Elsid" SA şi "Electrocarbon" SA au transmis, ieri, redacţiei mai multe precizări faţă de afirmaţiile administratorului special al SC Hidroelectrica SA, domnul Remus Vulpescu preluate în articolul "Negocierile Hidroelectrica -băieţii deştepţi au intrat în prelungiri".

Redăm în continuare precizările primite, care reflectă istoria negocierilor dintre cele două companii şi Hidroelectrica.

"Administratorul special al Hidroelectrica SA (n.r. Remus Vulpescu) afirmă: «Cei mai ostili sunt Electrocarbon şi Elsid Titu, companii cu care Hidroelectrica are procese mai vechi pentru că au refuzat majorarea preţurilor. Din cauza acestor procese, ei iau şi acum energia hidro la preţul de 103 lei/MWh». Domnia sa a subliniat că, din cauza acestei ostilităţi, există şanse mari să fie denunţate şi contractele cu Elsid şi Electrocarbon.

Această afirmaţie, în afara inexactităţii ei, este de natură să creeze o imagine distorsionată asupra comportamentului subscriselor în relaţia contractuală cu SC Hidroelectrica SA şi să determine inclusiv prejudicii de imagine, cu efecte asupra relaţiilor noastre contractuale cu partenerii noştri contractuali.

Dorim să precizăm că cele două societăţi:

- desfăşoară activităţi privind producerea produselor destinate industriei metalurgice feroase şi neferoase (ca şi Alro),

- au împreună un număr de aproape 1000 de salariaţi,

- consumă cu scop prooductiv energia şi NU se ocupă de revânzarea acesteia.

În realitate, subscrisele nu am manifestat o atitudine ostilă faţă de Hidroelectrica în cursul executării contractelor de furnizare a energiei electrice ci, dimpotrivă, am avut iniţiativa negocierilor pentru stabilirea preţului contractual pentru anul 2012.

Astfel, la data de 8 decembrie 2011, subscrisele am trimis în atenţia conducerii Hidroelectrica SA solicitări scrise de stabilire a unei întâlniri de negociere a preţului contractual pentru anul 2012 - cereri înregistrate sub nr. 1058/8 decembrie 2011 (SC Electrocarbon SA), respectiv 5518/8 decembrie 2011 (SC Elsid SA). În loc de răspuns, am primit adresa Hidroelectrica - nr. 25724/12.12.2011 - prin care ni se transmitea o notificare privind intenţia de reziliere a contractului bilateral derulat între Hidroelectrica SA şi societăţile noastre.

O astfel de scrisoare poate îndeplini condiţiile pentru a fi calificată drept negociere ostilă, iar nu maniera noastră de a purta negocierile.

Ulterior, tot în 12 decembrie 2011 (adresa nr. 25728/ 12.12.2011), erau invitaţi toţi partenerii contractuali (inclusiv Elsid şi Electrocarbon) la negocieri în perioada 13-15 decembrie 2011, continuate în perioada 19-21 decembrie 2011 şi ulterior, în mai multe runde de întâlniri, în decembrie 2011 şi în anul 2012.

Mai mult, cu privire la anul contractual 2010, trebuie menţionat că subscrisele (Elsid şi Electrocarbon) am oferit Hidroelectrica SA preţul solicitat de 120 lei/MWh, însă aceasta a refuzat încheierea actului adiţional, procedând, la data de 20 august 2010, sub nr. 16143 (adresa către SC Elsid SA), respectiv sub nr. 16142 (adresa către SC Electrocarbon SA) la emiterea unor noi notificări, prin care, în mod succint, ni se aducea la cunoştinţă că, începând cu data de 1 septembrie 2010, ora 00.00, ni se vor sista livrările de energie electrică.

În acest context subscrisele ne-am adresat instanţelor de judecată competente pentru a sancţiona comportamentul abuziv al Hidroelectrica SA şi pentru a restabili forţa juridică a contractelor încheiate cu aceasta.

Cât priveşte preţul contractual pentru anul 2012, în urma negocierilor purtate pentru o perioadă care a depăşit deja şapte luni de zile, am manifestat pe toată această durată o atitudine conciliantă, venind în toate cazurile în întâmpinarea solicitărilor Hidroelectrica SA de a participa - constructiv - la nenumărate şedinţe de negociere, în cadrul cărora echipele de negociere succesiv desemnate de Hidroelectrica au prezentat noi şi noi variante de încheiere a actelor adiţionale, renunţând la propunerile anterior făcute de reprezentanţii Hidroelectrica (şi nere-cunoscând efectele acelor propuneri).

Trebuie menţionat faptul că am oferit încă din luna ianuarie 2012 - înregistrat sub nr. 594/13 ianuarie 2012 la Hidroelectrica - un preţ de 160,25 lei/MWh, preţ acceptat de către Hidroelectrica SA prin scrisoarea nr. 1591/27.01.2012 şi ulterior nerecunoscut de aceasta prin noile comisii de negociere desemnate.

Mai mult, am acceptat şi preţul propus de Hidroelectrica prin procesul verbal de negociere din 9 februarie 2012 - de 162 lei/ MWh, (peste preţul mediu al cosului de energie din tariful reglementat A33) iar reprezentanţii Hidroelectrica au refuzat încheierea unui act adiţional care să modifice preţul contractual în acest sens.

Considerăm că inconsecvenţa Hidroelectrica SA în cursul acestor negocieri, manifes-tată nu numai prin schimbările în componenţa comisiei de negociatori, cât şi în schimbarea mandatului acordat acestora de la o rundă la alta, a determinat imposibilitatea semnării actelor adiţionale la preţurile negociate - superioare celor din anul anterior - generând în mod artificial pierderi financiare însemnate pentru Hidroelectrica, prin neîncasarea pentru 6 luni a diferenţei dintre preţul contractual negociat pentru 2012 şi preţul contractual al anului anterior pentru fiecare client în parte.

Aşadar, departe de a fi manifestat o atitudine ostilă, subscrisele am fost în toată această perioadă de timp animate de dorinţa de a ajunge la o soluţie amiabilă, imposibil de atins datorită modului de negociere al Hidroelectrica SA".

Emil Crişan ne-a declarat că Elsid şi Electrocarbon nu consideră încheiate negocierile cu administratorii Hidroelectrica. Domnia sa ne-a precizat că preţul de 162 de lei/MWh este maximul oferit de cele două companii în negocierile actuale cu Hidroelectrica astfel încât Elsid şi Electrocarbon să se poată menţine competitive pe piaţă. Contractele societăţilor cu Hidroelectrica mai sunt valabile încă şase luni. (A.T.)

Elsid SA Titu este deţinut de Metaleuroest SRL Câmpina. Compania din Câmpina aparţine lui Mihai Anastasescu (50%) şi lui Mihai Emil Tufan (50%).

Electrocarbon Slatina este controlată de Vivaio Câmpina (50,8%). Ceilalţi acţionari sunt Metaleuroest Câmpina (21,3%) şi Ekomin Titu (20,59%).

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Hidroelectica constrieste ku costuri triple iar hidroserv jefuieste pur si simplu costul de productie nu tb sa depaseasca 50 ron .uitati- va la costurile interne. Nu e admisibil cost de 125 ron hidrocentralele sunt amortizate. Se rasuceste ceausescu in mormant.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb