"BĂIEŢII DEŞTEPŢI" REACŢIONEAZĂ Ofertă îmbunătăţită de la Alro pentru energia hidro

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 20 iulie 2012

Ofertă îmbunătăţită de la Alro pentru energia hidro

Alro şi-a îmbunătăţit preţul oferit pentru energia furnizată de Hidroelectrica, după ce, săptămâna trecută, negocierile nu s-au finalizat cu un consens, ne-a declarat Remus Vulpes-cu, administratorul special al producătorului de electricitate.

Domnia sa ne-a precizat: "Noi la Hidroelectrica am înţeles că urmează să primim o ofertă îmbunătăţită de la Alro, în urma întâlnirii de la Palatul Victoria, dintre premierul Victor Ponta şi minis-trul Economiei, Daniel Chiţoiu. Noi ştim că Alro este cel mai mare consumator de energie, pe care o foloseşte în procesul de producţie al aluminiului. În negocieri nu l-am tratat ca pe un simplu furnizor pentru că industria de aluminiu susţine mii de locuri de muncă".

Victor Ponta a anunţat, ieri, într-o scurtă declaraţie de presă, că Ministerul Economiei şi structurile componente au pregătit strategiile necesare pentru sprijinirea companiilor Alro şi Oltchim, astfel încât să fie păstrate locurile de muncă în Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti. Domnul Ponta a precizat, citat de Agerpres: "Am avut cu ministrul Chiţoiu două întâlniri, după ce m-am întors la inaugurarea segmentelor de autostradă, cu cei de la Alro şi de la Oltchim. În ambele locuri sunt probleme economice, generate, în cazul Alro, de liberalizare şi noua legislaţie în energie, iar la Oltchim sunt probleme istorice care vor fi finalizate prin privatizare. În ambele situaţii, Ministerul Economiei şi structurile componente au pregătit strategii pentru sprijinirea lor. Cel mai important lucru în ceea ce mă priveşte a fost garantarea sprijinului guvernamental, în limitele impuse de Comisia Europeană şi de piaţă, în limitele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană".

"Cel mai important lucru în ceea ce mă priveşte a fost garantarea sprijinului guvernamental, în limitele impuse de Comisia Europeană şi de piaţă, în limitele stabilite cu Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană. Cel mai impotant este să salvăm locurile de muncă de la Slatina, Râmnicu Vâlcea şi Piteşti".

Administratorii Hidroelectrica aşteaptă, în aceste zile, ofertele finale de la toate companiile cu care producătorul de energie a încheiat contracte directe. În mai multe rânduri, administratorii au lăsat să se înţeleagă că nu acceptă preţuri sub 180-200 de lei/MWh în cadrul contractelor cu "băieţii deştepţi". În prezent, furnizorii plătesc, în medie, 130 de lei/MWh.

Ziarul BURSA a publicat, recent, citând surse apropiate negocierilor, că Alro ar fi oferit 140-180 de lei-MWh, în funcţie de evoluţia cotaţiilor aluminiului la London Metal Exchange (LME). Negocierile au eşuat pentru că administratorii Hidroelectrica nu mai doresc ca preţul energiei pentru Alro să mai varieze în funcţie de aceste cotaţii, ci să fie unul fix, indexat la evoluţia pieţelor OPCOM.

Plata energiei în avans

Remus Borza, directorul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, ne-a declarat că în cadrul negocierilor a solicitat furnizorilor plata în avans a energiei livrate: "Le putem acorda discoun-turi nu numai în funcţie de cantitate, ci şi de modalitatea de plată. Ei pot plăti în avans pe o lună, trei luni, şase luni sau un an, pentru a le face reduceri mai mari. De asemenea, am solicitat şi plata retroactivă pe 2012 a diferenţei între preţul actual şi cel pe care închidem negocierile".

Până în prezent, administratorii s-au înţeles numai cu Electromagnetica, care a acceptat să plătească retroactiv diferenţa între preţul actual (140 de lei/MWh) şi noul tarif (198 de lei/MWh).

256 de lei/MWh, preţul obţinut de Hidroelectrica pe OPCOM

Hidroelectrica a tranzacţionat, ieri, cu succes, primele sale cantităţi de energie scoase la vânzare pe piaţa PCCB a OPCOM (operatorul bursei noastre de energie). Energia (două pachete de câte 12.240 MWh) va fi livrată la orele de vârf, în perioada 1 august - 31 decembrie 2012.

Repower Furnizare România SRL a cumpărat un pachet cu 255,77 de lei/MWh, cu plata lunii contractuale în avans. CEZ Trade România SRL a achiziţionat celălalt pachet cu 256,5 lei/MWh, cu plata în avans a întregii cantităţi.

La licitaţii au fost între 16 şi 21 de participanţi.

În funcţie de evoluţia negocierilor contractelor bilaterale şi prognoza producţiei în perioada următoare, Hidroelectrica va oferta pe OPCOM întreaga cantitate de energie disponibilă.

Există, la CSAT, dosare cu privire la pierderile de peste 300 milioane euro de la "Hidroelectrica", în care apar şi numele unor înalţi demnitari, inclusiv foşti miniştri, a declarat miercuri seară Traian Băsescu, în cadrul unei întâlniri la Grupul pentru Dialog Social (GDS), fără a mai oferi şi alte detalii.

O creştere a preţului mediu ponderat pe piaţa reglementată de energie de la 72,27 lei/MWh la 125 lei /MWh, cu aproape 80%, ar putea fi considerată oportună pentru Hidroelectrica, în condiţiile în care majorarea va avea loc prin redistribuirea corectă a costurilor şi tarifelor în piaţă de către ANRE, fără ca această măsură să afecteze consumatorul final.

Remus Vulpescu a declarat, ieri, citat de Agerpres: "Primul aspect ce trebuie înţeles în contextul solicitărilor Hidroelectrica privind preţul stabilit pe piaţa reglementată este că majorările cerute nu vor afecta consumatorii finali, populaţia. Este vorba despre o redistribuire corectă a componentelor pe cost, a tarifelor, care vizează producătorii, transportatorii, distruibuitorii, furnizorii. Din redistribuirea componentelor de cost şi din redimensionarea pieţei reglementate vor rezulta sume prin intermediul cărora producătorii vor putea livra la un preţ egal cu cel de producţie. Toţi producătorii, deşi unii nu sunt foarte vocali, se plâng de această problemă".

Domnia sa a spus că ANRE a promovat reguli nu foarte atent stabilite pentru anul 2012: "Spre exemplu, Hidroelectrica videa cu 98 lei/MWh în 2011 pe reglementat, iar pentru 2012 a fost stabilită suma de 72 lei/MWh. Iar cantitatea a crescut de la 4,4 milioane TWh la 5,5 milioane MWh. Există o cantitate ce se regăseşte pe piaţa reglementată şi nu ar avea de ce să aparţină acestui segment, ar trebui să fie pe piaţa liberă".

Vulpescu a precizat că marii consumatori industriali ar trebui să se aprovizioneze din piaţa liberă, nu de pe segmentul reglementat.

Hidroelectrica a formulat cereri de acţionare în instanţă a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE), solicitând emiterea unei decizii care să prevadă cantităţi obligatorii mai mici pentru Hidroelectrica pe piaţa reglementată şi un preţ fundamentat pe baza costurilor reale de producţie.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb