BANCA CENTRALĂ DE LA MOSCOVA A REDUS ÎN MOD NEAŞTEPTAT DOBÂNDA Rubla, la cel mai ridicat nivel de după iunie 2020

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 11 aprilie 2022

Rubla, la cel mai ridicat nivel de după iunie 2020

Banca Rusiei avertizează că inflaţia va creşte în continuare

Moneda Rusiei, rubla, a crescut vineri, faţă de euro, până la cel mai ridicat nivel de după luna iunie 2020, după o reducere neaşteptată a dobânzii de către banca centrală.

La finele săptămânii trecute, banca centrală a Rusiei a decis să reducă dobânda-cheie cu 300 de puncte de bază (3 puncte procentuale), la 17%, de la 20%, nivel care intră în vigoare de astăzi.

Decizia de vineri a fost luată în mod surprizător înaintea reuniunii obişnuite a consiliului de administraţie al Băncii Rusiei, programată pentru 29 aprilie. Instituţia a menţionat că este deschisă la posibile reduceri suplimentare, la reuniunile viitoare de politică monetară.

În urma deciziei de vineri, rubla a scăzut uşor, după care s-a apreciat. La ora 11.16 GMT, rubla urcase cu 1,8%, până la 74,42 faţă de dolar, apropiindu-se de cel mai puternic nivel de după 11 februarie, 74,2625 unităţi/dolar, atins joi.

Faţă de euro, rubla a crescut cu aproape 3%, până la 79,10 unităţi, după ce a atins pentru scurt timp pragul de 79 de ruble pentru prima dată de la sfârşitul lunii iunie 2020, conform Reuters.

Randamentul obligaţiunilor de trezorerie OFZ cu scadenţa la zece ani a scăzut la 10,93% de la 11,62% înainte de reducerea ratei dobânzii.

Decizia de vineri a băncii centrale a urmat declaraţiilor ministrului de Finanţe Anton Siluanov, care a spus că instituţia pe care o conduce lucrează cu banca centrală pentru a face cursul rublei mai previzibil şi mai puţin volatil.

Banca centrală de la Moscova: "Înăsprirea condiţiilor monetare va continua să limiteze riscurile pro-inflaţioniste"

Rata anuală a inflaţiei din Rusia va continua să crească, a avertizat vineri banca centrală de la Moscova, menţionând că înăsprirea condiţiilor monetare deja existente va continua să limiteze riscurile pro-inflaţioniste, potrivit Reuters.

Avertismentul a fost lansat după decizia de reducere a dobânzii-cheie. Anterior acestei măsuri, la reuniunea din 18 martie, Banca Rusiei hotărâse să menţină dobânda de bază la 20%, avertizând şi la acel moment asupra inflaţiei ridicate şi a declinului economiei. Decizia de menţinere a venit după ce, în 28 februarie, instituţia financiară stabilise majorarea dobânzii de bază de la 9,50% la 20%, ca să contracareze riscurile deprecierii rublei şi să sprijine stabilitatea financiară.

Banca centrală de la Moscova susţine că inflaţia din Rusia va reveni la ţinta sa de 4% în 2024, dar pentru 2022 nu a lansat o estimare.

Analiştii anticipează pentru acest an, în Rusia, o rată a inflaţiei de 20% şi un declin al economiei de 8%.

Banca Rusiei nu mai cumpără aur la preţ fix

Banca centrală a Rusiei a decis că, începând din 8 aprilie, cumpără aur de la băncile comerciale la un preţ negociat, din cauza unei "modificări semnificative a condiţiilor pieţei", conform Reuters.

La data de 25 martie, banca anunţase că va cumpăra aur la un preţ fix de 5.000 de ruble pentru un gram de aur, până pe 30 iunie. De la acel anunţ, rubla s-a apreciat brusc faţă de dolar. Dacă în 25 martie 5.000 de ruble valorau în jur de 52 de dolari, la data de 7 aprilie, 5.000 de ruble echivalau cu aproape 63 de dolari, notează sursa.

Preţurile aurului de pe piaţa internaţională s-au stabilizat la aproximativ 60 de dolari gramul sau 1.900 de dolari uncia.

Cotaţia futures a aurului cu livrare în iunie a urcat cu 0,08%, la 1.939,30 dolari uncia la Comex New York, vineri la ora locală 09.20, cea spot - cu 0,2%, la 1.935,18 dolari/uncie.

Rusia este unul dintre cei mai mari producători de aur din lume, dar unităţilor de rafinare a metalului din ţară li s-a interzis să vândă lingouri pe piaţa din Londra, cea mai mare din lume, după ce Kremlinul a trimis trupe în Ucraina, în februarie.

Fluctuaţii la Bursa din Moscova

Indicii Bursei din Moscova au urmat un curs mixt vineri, după ce, în ziua anterioară, Congresul SUA a votat pentru interzicerea importurilor de petrol, gaze, cărbune şi alte produse energetice din Rusia în cadrul sancţiunilor prin care guvernul SUA vrea să izoleze economic şi să penalizeze Kremlinul pentru invazia Ucrainei.

Tot săptămâna trecută, ţările membre G7 (cele mai industrializate din lume) au anunţat noi sancţiuni economice împotriva Rusiei, printre care interzicerea oricăror noi investiţii în industrii cheie ale economiei ruse, inclusiv în energie.

Indicele major al Bursei din Moscova (MOEX) a coborât cu 2,1% vineri, la ora locală 16.43, la 2.579,12 puncte, iar indicele RTS a urcat cu 0,3%, la 1.095,66.

Acţiunile companiei petroliere Lukoil PJSC au coborât cu 2,7% la ora 16.44, până la 5.139,50 ruble, cele ale grupului petrolier Rosneft - cu 1,7%, la 401,65 ruble. Titlurile gigantului gazelor Gazprom PJSC au pierdut 1,6%, ajungând la 241,08 ruble la ora 16.45.

Acţiunile Sberbank - cea mai mare bancă din Rusia - s-au depreciat cu 2,6% la ora 16.45, ajungând la 143,61 ruble, cele ale VTB Bank - cu 2,4%, la 0,022 ruble.

Vicepremierul de la Moscova: "Producţia de petrol a Rusiei, posibil să scadă cu 4%-5% în aprilie"

Viceprim-ministrul rus Alexander Novak a declarat, săptămâna trecută, că producţia de petrol a ţării sale ar putea scădea cu 4% până la 5% în aprilie, faţă de luna martie, din cauza problemelor legate de asigurări şi de utilizare a navelor, au informat agenţiile de presă ruse, transmite Reuters.

Producţia de petrol din Rusia a scăzut deja cu aproximativ 4% la începutul lunii aprilie, continuând să se diminueze după declinul consemnat în martie, conform news.ro.

Producţia Rusiei de condensat de petrol şi gaze a scăzut la 10,52 milioane de barili pe zi (bpd) în perioada 1-6 aprilie, de la o medie de 11,01 milioane de barili pe zi în martie, conform unor surse apropiate situaţiei. Acestea au spus că producţia a fost de 10,44 milioane bpd pe 6 aprilie, deoarece Rusia a avut unele dificultăţi în a exporta, din cauza sancţiunilor occidentale legate de Ucraina.

Novak a mai spus că guvernul rus analizează posibilitatea de a trece la plata în yuani pentru exporturile de energie către China. Acesta a adăugat că unele tranzacţii au fost deja încheiate în yuani, iar banca centrală rusă şi Ministerul de Finanţe lucrează la acest lucru.

Menţionăm că, vineri, UE a lansat o platformă pentru ca ţările membre ale blocului comunitar să poată cumpăra în comun gaze naturale şi lichefiate, în încercarea de a reduce dependenţa de combustibilii din Rusia şi de a acumula rezerve în perspectiva unor şocuri de aprovizionare, transmite Reuters, conform Agerpres.

Nou-înfiinţata platformă a Comisiei Europene analizează solicitările statelor membre UE şi coordonează discuţiile cu principali furnizori de gaze naturale şi lichefiate. De asemenea, platforma va sprijini achiziţionarea de hidrogen.

Schema este voluntară, ţările nefiind sunt obligate să participe.

Preţul futures al barilului de petrol Brent cu livrare în luna iunie a scăzut cu 0,2% la ICE Futures Europe, în a doua parte a zilei de vineri, atingând 100,37 dolari. La Nymex SUA, preţul petrolului West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în mai a urcat cu 0,03%, la 96,06 dolari barilul la ora locală 09.32.

Intesa Sanpaolo SpA a oprit orice finanţare către partenerii contractuali din Rusia şi Belarus, de la invadarea Ucrainei, şi a pus operaţiunile locale sub supervizarea specială a unei divizii de criză, a anunţat vineri un purtător de cuvânt al celei mai mari bănci din Italia, transmite Reuters, conform Agerpres. În timp ce continuă să efectueze o revizuire strategică a prezenţei sale în Rusia, Intesa a oprit şi investiţiile în instrumente financiare din Rusia şi Belarus, independent de sancţiunile impuse Moscovei.

"Toate activităţile de afaceri cu parteneri contractuali din Rusia şi Belarus, inclusiv cele ale subsidiarei ruse - Banca Intesa Russia - au fost monitorizate şi analizate atent", a spus purtătorul de cuvânt.

Intesa a finanţat proiecte majore de investiţii în Rusia, precum gazoductul Blue Stream şi vânzarea unei participaţii din producătorul de petrol Rosneft. Banca gestiona mai mult de jumătate din toate tranzacţiile comerciale dintre Italia şi Rusia.

Expunerea Intesa la Rusia era de 5,57 miliarde de euro la finalul lui 2021. Subsidiarele Intesa din Rusia şi Ucraina au active de un miliard de euro, respectiv 300 de milioane de euro.

--------------------------

Compania austriacă OMV a anunţat vineri că a decis să ajusteze cu două miliarde de euro valoarea activelor sale din cauza retragerii din proiectul gazoductului Nord Stream 2 şi a reevaluării activităţilor sale din Rusia după debutul invadării Ucrainei, transmite APA, conform Agerpres.

OMV a recurs la o depreciere de un miliard de euro în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2, care a fost oprit de autorităţile de la Berlin. În plus, au fost decise ajustări ale valorii contabile la două entităţi ruseşti prin intermediul cărora OMV deţine o participaţie de 24,99% la zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye din Rusia, ceea ce înseamnă o lovitură suplimentară de un miliard de euro.

Aceste deprecieri vor fi incluse în rezultatele financiare pe primul trimestru din 2022, care urmează să fie date publicităţii în data de 29 aprilie.

--------------------------

Preţul gazelor cu livrare în luna mai atingea 107,35 euro pentru un Megawatt-oră la Bursa din Amsterdam, vineri la ora 16.41, faţă de 104 euro la deschiderea şedinţei bursiere.

--------------------------

Preţul grâului cu livrare în luna iulie a urcat cu 1,7% vineri, la Bursa din Chicago (CBOT), la ora locală 09.30, la 10,42 dolari/buşel. Cotaţia porumbului cu livrare în iulie era în urcare cu 0,6%, la 7,54 dolari/ buşel.

--------------------------

Euro a scăzut cu 0,3% faţă de moneda SUA, ajungând la 1,0842 dolari vineri, la ora 16.53 (ora României).

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Am scris pe hotnews acest lucru,am luat zeci de minusuri!

    Viitorul va fi marfa pe marfa si nu marfa pe hartii,oricum s ar numi acestea,obligatiuni,bancnote,c ambii,etc si sunt bucuros ca am gandit,fara sa am studii de specialitate ca acest economist! 

    1. Bravo tzie ca ai gandit! Dar, evident, credintza nu te ajuta la faza asta, tot prost ai gandit!

    ...

    Acum o sa schimbe Orban forinti/ruble la un curs mai mare sa plateasca gazele.

    :))) 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb