Guvernatorul băncii centrale din Rusia, Elvira Nabiullina, susţine că guvernul ar trebui să ia în considerare elaborarea unei legislaţii care să permită îngheţarea activelor băncilor salvate de stat şi ale proprietarilor acestor instituţii, informează Reuters.
Conform afirmaţilor sale, banca centrală va propune un mecanism care să împiedice proprietarii şi directorii executivi ai creditorilor aflaţi în proces de salvare să părăsească ţara.
"Din păcate, bancherii fug în străinătate şi îşi recâştigă accesul la activele duse acolo", a declarat săptămâna trecută Nabiullina, care conduce banca centrală din 2013. Oficialul Băncii Rusiei nu a oferit nume în acest sens.
Numai anul trecut, banca centrală de la Moscova a cheltuit peste 40 de miliarde de dolari pentru salvarea a trei bănci private - Otkritie, B&N şi Promsvyazbank. Mai multe fonduri ar putea fi acordate unei bănci care este planificată să preia activele toxice ale creditorilor salvaţi şi activele care nu sunt de bază, conform declaraţiilor Elvirei Nabiullina.
Până în prezent, banca centrală a Rusiei a reuşit să recupereze aproximativ 100 de miliarde de ruble (1,62 miliarde de dolari) în active de la foştii proprietari ai băncilor salvate.
La data de 7 iunie, Nabiullina a reiterat faptul că cea mai mare parte a băncilor slabe sau a celor cu practici comerciale îndoielnice au părăsit sistemul bancar rus.
Pe de altă parte, domnia sa a amintit că banca centrală a Rusiei se îndreaptă spre o rată a dobânzii-cheie neutră, pe care o consideră mai aproape de limita superioară a unui interval de 6-7 procente.