BANCHERII ATRAG ATENŢIA Sancţiunile americane ameninţă valul de IPO-uri din Rusia

A.V.
Ziarul BURSA #Internaţional / 15 martie 2021

Administraţia Biden, în coordonare cu UE, a introdus luna aceasta noi sancţiuni împotriva unor membri cu rang înalt din Guvernul rus.

Administraţia Biden, în coordonare cu UE, a introdus luna aceasta noi sancţiuni împotriva unor membri cu rang înalt din Guvernul rus.

Piaţa globală a ofertelor publice iniţiale (IPO) aşteaptă numeroase companii ruseşti anul acesta, care au deja în pregătire listările, însă realizarea tranzacţiilor ar putea fi îngreunată din cauza ameninţării pe care o reprezintă eventualele sancţiuni noi impuse ţării de noua administraţie americană, condusă de democratul Joe Biden, potrivit unei analize publicate recent de frunizorul britanic de date Global Capital.

Aceasta aminteşte că sancţiunile impuse de SUA Rusiei în aprilie 2018 au oprit efectiv toate IPO-urile companiilor din ţară până în luna mai a anului următor, când Headhunter, furnizor rus de servicii IT pentru firmele de recrutare, s-a listat pe piaţa americană Nasdaq.

În martie anul curent, administraţia Biden, în coordonare cu Uniunea Europeană, a introdus noi sancţiuni împotriva mai multor membri de rang înalt din Guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin, ca represalii pentru încarcerarea şi otrăvirea liderului opoziţiei Alexei Navalnîi. Măsurile, care presupun interdicţii de călătorie şi îngheţarea activelor pentru şapte înalţi oficiali ruşi şi 14 entităţi implicate în producţia chimică şi biologică, sunt considerate "benigne", dar reprezintă un avertis­ment că SUA ar putea merge mai departe. Conform presei internaţionale, oficialii britanici şi americani lucrează împreună la alte noi sancţiuni care ar putea viza oligarhi ruşi ce au legături strânse cu Kremlinul, aşa cum au făcut în 2018, în cazul miliardarului Oleg Deripaska, preşedintele celei mai mari companii din industria mondială a aluminiului, Rusal.

Opt IPO-uri majore ruseşti din 2020 până în prezent, cu un total de 4,5 miliarde de dolari

De la începutul anului 2020 au fost lansate opt IPO-uri mari ale companiilor din Rusia, generând un volum combinat de 4,5 miliarde de dolari, conform analizei. Cele mai importante dintre aceste tranzacţii au fost IPO-ul de 1,2 miliarde de dolari al companiei de comerţ electronic Ozon Holdings Plc în SUA, în noiembrie 2020, şi listarea de 2 miliarde de dolari a retailerului cu discount Fix Price Group Plc la Londra, în martie 2021.

De menţionat că listarea Ozon Holdings, care a atras 1,27 de miliarde de dolari, a fost cel mai bun debut pe piaţă al unei companii ruseşti după anul 2011, potrivit Bloomberg.

Mai sunt multe listări aşteptate. Surse de la Moscova, citate de Global Capital, cred că listările din ultimele 15 luni reprezintă doar începutul unui val de noi IPO-uri.

"A fost deja un început de an grozav şi ne aşteptăm să fie şi mai bun de acum încolo", spune o sursă apropiată pieţei IPO-urilor, menţionând: "Există câteva nume cu adevărat incitante, unele fiind companii despre care nimeni nu credea că se vor putea lista anul acesta".

Producătorii de aur GV Gold Group şi Nord Gold SE sunt printre numele aşteptate să se listeze în acest an. Conform Bloomberg, Nord Gold a anunţat în ianuarie că evaluează opţiunile strategice pe care le are, inclusiv o potenţială listare la Londra, iar GV Gold, companie susţinută de fondul american BlackRock Inc., ar ţinti o evaluare de peste un miliard de dolari într-o listare la Moscova.

La fel, sunt aşteptate IPO-urile Yandex - companie de comenzi online de taxi - şi Segezha, cel mai mare producător rus de hârtie şi celuloză, care explorează oportunităţi de listare în viitorul apropiat.

"Lista IPO-urilor în aşteptare este foarte solidă, fără îndoială", potrivit unui bancher pentru pieţe de capital dintr-o bancă rusească. Acesta menţionează: "Singura problemă este dacă toţi aceşti aspiranţi la IPO-uri vor lansa ofertele".

Analiza aduce în atenţie faptul că investitorii au în minte sancţiunile impuse de SUA în 2018 şi, de aceea, cred că noi măsuri ar afecta piaţa IPO-urilor.

Atunci, Trezoreria SUA a sancţionat compania de aluminiu Rusal, pe proprietarul său anglo-rus En+ Group Plc şi pe acţionarul său majoritar Oleg Deripaska, drept răspuns la ceea ce a numit "activitatea malignă" a Rusiei în Ucraina şi Siria, şi încercarea de subminare a democraţiilor occidentale prin atacuri cibernetice. Măsura de atunci a îngheţat activele din SUA ale tuturor persoanelor avute în vedere şi, în general, le-a interzis cetăţenilor americani să facă afaceri cu toate persoanele fizice şi companiile de pe listă. Acţiunea a afectat masiv pieţele de capital ruseşti şi a oprit planurile de listare a companiilor locale.

"Sperăm că nu vor mai exista sancţiuni, pentru că, dacă nu vor exista, vor avea loc câteva oferte foarte interesante din Rusia", declară una dintre sursele citate, subliniind: "Trebuie să ne asigurăm că elanul acestor oferte se păstrează. Zvonurile despre noi sancţiuni sunt îngrijorătoare şi există nervozitate pe piaţă. Toată lumea îşi aminteşte cum a fost în 2018, când atât de multe companii se pregăteau pentru IPO. Apoi au venit sancţiunile împotriva lui Deripaska şi au «ucis» totul timp de un an".

Sursa menţionează că Rusia a beneficiat, de asemenea, de o creştere a investiţiilor de retail interne de la începutul pandemiei de Covid-19, precum şi de repatrierea capitalului ruşilor bogaţi care au adus bani în ţară în cadrul unui program de amnistie a capitalului lansat de Putin în 2018 şi desfăşurat până la începutul anului 2020. Aceste două evoluţii au creat o piaţă a investitorilor interni mai mare şi mai activă, dornici să cumpere acţiuni în cadrul IPO-urilor ruseşti.

VTB Capital: Ofertele companiilor ruseşti, posibil să depăşească 10 miliarde de dolari în 2021

Ofertele publice iniţiale şi secundare ale companiilor ruseşti pe bursele interne şi externe ar putea depăşi 10 miliarde de dolari anul acesta, potrivit lui Alex Metherell, co-director al diviziei de global banking din cadrul VTB Capital. Cifra ar fi, potrivit datelor Dealogic, cea mai mare din ultimii opt ani.

În prezent, pieţele sunt pline de stimulente, tentând companiile locale să se alăture cursei globale a IPO-urilor, după ce indicele bursier de referinţă MOEX al Rusiei a atins un record maxim în ianuarie.

"Multe dintre companiile care planifică oferte de capital au beneficiat de pe urma pandemiei, iar valoarea lor a crescut", spunea, luna trecută, citat de Bloomberg, Fedor Tregubenko, şef al departamentului pentru Rusia din cadrul băncii elveţiene UBS Group AG. Conform domniei sale, "pieţele financiare au avut un mare impuls de lichiditate anul trecut, deci există cerere pentru noi investiţii".

VTB Capital menţionează că unele amânări inevitabile şi întârzieri declanşate de pandemia de Covid-19 au făcut ca 2021 să pară deosebit de atrăgător pentru calitatea IPO-urilor.

Fix Price - cel mai mare IPO rusesc din ultimul deceniu: 2 miliarde de dolari

Oferta publică iniţială lansată de retailerul Fix Price pe piaţa din Londra a atras 2 miliarde de dolari, fiind cea mai mare listare a unei companii din Rusia din ultimul deceniu, potrivit Bloomberg. Recordul anterior a fost stabilit de producătorul rus de aluminiu Rusal în 2010: 2,2 miliarde de dolari la Bursa din Hong Kong.

Totodată, IPO-ul Fix Price a fost cel mai mare lansat vreodată de un retailer din Rusia. Preţul ofertei a fost de 9,75 dolari/GDR (global depositary receipts), iar capitalizarea de piaţă a companiei a atins, în baza preţului ofertei, de 8,3 miliarde de dolari.

Tranzacţionarea titlurilor pe pieţele din Londra şi Moscova a început la data de 10 martie.

Investitorii americani au generat circa 40% din cererea pentru titlurile Fix Price, iar cei britanici - o treime, potrivit VTB Capital, care menţionează că investitorii ruşi au plasat aproape 10% din cerere.

De această ofertă s-au ocupat BofA Securities, Citigroup Inc., JPMorgan Chase & Co., Morgan Stanley şi VTB Capital.

Fix Price, care are ca model de afacere business-ul Dollar Tree Inc. din SUA, a prosperat în condiţiile în care salariile din Rusia au stagnat după colapsul rublei, în 2014, potrivit Bloomberg. Compania operează peste 4.200 de centre comerciale şi a avut venituri de 190 de miliarde de ruble (2,6 miliarde de dolari) în 2020.

Sovcombank nu se grăbeşte să se listeze mai devreme de 2024

Sovcombank din Rusia nu are planuri pentru lansarea unei oferte publice iniţiale mai devreme de anul 2024, în condiţiile în care sentimentul investitorilor faţă de sectorul bancar rămâne mixt, potrivit afirmaţiilor făcute recent de Serghei Khotimski, coproprietar al băncii.

Conform unor surse citate de Reuters, Sovcombank, a treia mare bancă privată din Rusia, a angajat în 2020 bănci de investiţii pentru pregătirea listării.

Potrivit lui Khotimski, momentul lansării IPO-ului va depinde de modul în care investitorii evaluează eforturile băncii de a gestiona împrumuturile neperformante (NPL) în 2021. La finele lui 2020, creditele neperformante din portofoliul de împrumuturi retail al Sovcombank se situau la 4,9%.

"Avem flexibilitate în alegerea momentului optim pentru un IPO", a spus Khotimski, potrivit Reuters, subliniind că banca nu are nevoie de o ofertă publică iniţială ca să atragă fonduri. Domnia sa a mai afirmat: "În prezent nu avem acţionari care ar dori să îşi vândă participaţia. Plătim dividende, dar ne canalizăm majoritatea profiturilor către capitalul propriu al Sovcombank. Mai devreme sau mai târziu va trebui să ne listăm, deoarece administrarea unei companii cu un număr atât de mare de acţionari este dificilă la nivel operaţional".

Sovcombank are, printre acţionari, aproximativ 40 de persoane fizice şi companii. Fondurile suverane din Rusia, China, Arabia Saudită, Japonia şi Qatar au în proprietate deţineri minoritare la această bancă.

Sovcombank are în plan să-şi majoreze creditarea în 2021: cu 20% în sectorul retail şi cu 20-25% în cel corporate.

Dodo Brands are în plan listarea în 2024

Operatorul rus de servicii alimentare Dodo Brands vrea să îşi lanseze IPO-ul la începutul anului 2024, conform Reuters. Societatea menţionează că planul de listare este parte a unei strategii ample de dezvoltare a celor trei divizii alimentare ale sale - Dodo Pizza, Drinkit şi Doner 42 - în următorii trei ani.

De asemenea, compania a informat că, în 2022, va lansa pe piaţa din Moscova o emisiune de bonduri denominate în ruble sau va încerca să atragă investiţii financiare ca un pas intermediar către listarea la bursă.

"Ne-am propus obiective agresive, dar realiste pentru următorii trei ani", a declarat, luna aceasta, Kirill Vyrypaev, directorul financiar al companiei, adăugând: "Emisiunea de obligaţiuni din 2022 va fi o oportunitate pentru pieţele de capital să se familiarizeze cu compania noastră şi să atragem fonduri pentru extinderea afacerii".

Anul trecut, vânzările Dodo Brands au crescut cu 27% faţă de 2019, la 25,72 miliarde de ruble (348 milioane de dolari). Brandul principal al companiei, Dodo Pizza, are peste 680 de restaurante în 14 ţări, inclusiv în Statele Unite, China şi Europa.

Dodo Brands a menţionat că orientarea pe extinderea sa pe pieţe internaţionale mari, precum Regatul Unit, ar putea să ajute compania să-şi atingă obiectivul de dublare a veniturilor sale totale şi de depăşire a pragului de 60 de miliarde de ruble în 2023.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7057
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3012
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9660
Gram de aur (XAU)Gram de aur388.7340

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb