Bancherii se aşteaptă ca Londra să rămână un centru financiar de top

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 14 septembrie 2021

Bancherii se aşteaptă ca Londra să rămână un centru financiar de top

Sondaj Lloyds Bank: 42% dintre intervievaţi cred că Marea Britanie va avea din nou acces pe piaţa europeană din 2023 sau mai târziu, iar aproape o treime susţin că acest lucru nu se va întâmpla niciodată

Londra va rămâne un centru financiar mondial de top, în pofida incertitudinilor care privesc reglementarea acestui domeniu în urma Brexitului, potrivit unui sondaj realizat de Lloyds Bank, preluat de Reuters.

Marea Britanie a părăsit pe deplin Uniunea Europeană (UE) în decembrie anul trecut, ceea ce a făcut ca mii de locuri de muncă şi tranzacţii zilnice de miliarde de euro să fie transferate de la Londra pe continent, situaţie care generează îngrijorări cu privire la influenţa capitalului britanic în domeniul finanţelor globale.

Sondajul (publicat ieri), realizat pe un eşantion de peste 100 de bănci, administratori de active şi asigurători, arată că peste două treimi dintre cei chestionaţi cred că Londra va rămâne un centru financiar de top. Analiza subliniază: "Pare rezonabil să concluzionăm că, deşi statutul Londrei a fost afectat din cauza Brexitului, capitala britanică va rămâne unul dintre principalele centre financiare din lume".

Brexit-ul a dus la eliminarea sectorului financiar din Marea Britanie de pe piaţa UE, iar sondajul arată că 42% dintre cei chestionaţi cred că accesul Londrei nu va fi reluat înainte de 2023 sau mai târziu, în timp ce aproape o treime susţin că acest lucru nu se va întâmpla niciodată.

Schimbarea reglementărilor este văzută drept cea mai mare ameninţare, dar şi "incertitudinea continuă" asupra reformei de reglementare, la multe luni după Brexit, mai notează sondajul.

În condiţiile în care sunt slabe perspectivele de reluare a accesului Londrei la piaţa UE, Ministerul britanic de Finanţe a stabilit o serie de propuneri de reformă, dar acestea nu au fost încă puse în aplicare, menţionează Reuters.

Sondajul a arătat păreri diferite în rândul celor chestionaţi: reprezentanţii unor companii au declarat că se va îmbunătăţi competitivitatea Londrei datorită ruperii de normele UE, în timp ce alţii au spus că va avea de suferi competitivitatea, din motivul menţionat.

Amintim că, săptămâna trecută, un document al grupului de lobby financiar TheCityUK, preluat de Reuters, arăta că Marea Britanie trebuie să reducă impozitele pentru bănci şi să facă mai uşoară angajarea de personal de peste hotare pentru a ajuta Londra să-şi recâştige, în următorii cinci ani, prima poziţie în clasamentul privind principalele centre financiare globale, ocupată acum de New York.

"După unele statistici, Regatul Unit pierde teren: Londra este depăşită în fiecare an de New York, în topul principalelor centre financiare globale, în timp ce alte centre se consolidează", susţine TheCityUK, adăugând: "Prin urmare, Marea Britanie trebuie să-şi îmbunătăţească competitivitatea internaţională ca să redevină principalul centru financiar global".

Centrul financiar american a depăşit Londra în 2018, iar New York-ul domină listările bursiere.

Jefferies Financial Group: Valul de tranzacţii internaţionale cu firme britanice, încheiat în proporţie de peste 70%

Valul de achiziţii externe care privesc companii listate în Marea Britanie s-a încheiat în proporţie de peste 70%, potrivit unui dealer de la Jefferies Financial Group Inc.

Philip Noblet, şeful diviziei britanice de investment banking din cadrul Jefferies, declară citat de Bloomberg: "Astfel de tranzacţii devin mai puţin atractive pe măsură ce discount-urile acţiunilor britanice faţă de cele americane s-a micşorat. Mai sunt multe tranzacţii de realizat, dar piaţa a devenit mai scumpă".

Companiile străine şi firmele de achiziţii au fost atrase de piaţa londoneză pentru realizarea de afaceri, susţinând fuziunile şi achiziţiile din Marea Britanie. Conform sursei, acestea au crescut de peste două ori în 2021, ajungând la 511 miliarde de dolari. Tranzacţiile în cauză au inclus ofertele pentru lanţul alimentar Wm Morrison Supermarkets Plc, pentru furnizorul aerospaţial Meggitt Plc şi producătorul de medicamente Vectura Group Plc.

Decalajul de evaluare mai sus amintit s-a micşorat în ultimele luni, conform sursei, care arată că indicele FTSE 250 al firmelor britanice cu capitalizare medie se tranzacţionează acum la un nivel de 16,3 ori mai mare faţă de estimările de câştig pentru anul viitor, iar în cazul S&P Midcap 400 din SUA - de 16,8 ori, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Asta, în condiţiile în care, mai devreme în acest an, indicele de referinţă al Regatului Unit era tranzacţionat cu un discount de până la 26% faţă de cel american.

Fluxul de tranzacţii internaţionale a făcut ca guvernul britanic să analizeze cu atenţie fuziunile propuse, în special pe cele din sectorul apărării. În plus, companiile de private equity care s-au angajat să facă achiziţii în Marea Britanie au ţinut să calmeze îngrijorările apărute, promiţând să păstreze locurile de muncă din ţintele de preluare şi să investească în continuare în acestea.

Philip Noblet mai declară că se aşteaptă ca mai multe companii americane să încheie afaceri cu firmele britanice, care se vor adăuga listei tranzacţiilor realizate de fondurile de investiţii. În opinia sa, încă există companii din Marea Britanie deosebit de vulnerabile, în special în sectorul industrial şi al serviciilor.

"Nu am văzut, încă, prea mulţi cumpărători comerciali, probabil pentru că piaţa internă a fost într-o formă bună", menţionează Noblet.

De subliniat că, în iulie şi august, Bursa de Valori din Amsterdam a devansat-o pe cea de la Londra, devenind cel mai important centru european de tranzacţionare a acţiunilor, în contextul în care Brexitul a forţat investitorii din Uniunea Europeană să folosească platforme din interiorul blocului comunitar. Potrivit cifrelor comunicate de platforma Cboe Europe, care operează în ambele oraşe, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Bursa din Amsterdam a fost de 8,23 miliarde de euro în august, faţă de 7,63 miliarde de euro la Londra, după un nivel de 8,86 miliarde de euro în iulie la Amsterdam şi 8,67 miliarde de euro la Londra.

În ianuarie, Bursa din Amsterdam a devansat-o pentru prima dată pe cea de la Londra, un indiciu important al modului în care ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană afectează centrul financiar londonez.

Pentru comparaţie, în 2019, valoarea medie a tranzacţiilor efectuate zilnic la Londra a fost de 17,5 miliarde de euro, pe locul al doilea fiind Bursa din Frankfurt, cu 5,9 miliarde de euro pe zi, iar Bursa de la Amsterdam a ocupat doar locul al şaselea, cu tranzacţii de 2,6 miliarde de euro zilnic.

Amintim că, în prima jumătate din 2021, veniturile London Stock Exchange Group Plc (LSEG), operatorul Bursei din Londra, au crescut pe fondul integrării furnizorului de date Refinitiv, preluat anul acesta. Veniturile totale ale grupului au crescut cu 4,6%, la 3,36 miliarde de lire sterline (4,67 miliarde de dolari). Profitul operaţional ajustat a urcat la 1,17 miliarde de lire sterline, de la 457 de milioane de lire sterline în primele şase luni din 2020. Profitul total a atins 2,7 miliarde de lire, faţă de 914 milioane de lire în semestrul întâi din 2020.

Performanţa a fost susţinută de creşterea cu 9,6% a veniturilor de pe pieţele de capital, întrucât listările la bursă au consemnat cea mai bună primă jumătate a vreunui an de după 2014, iar volumele tranzacţiilor cu produse cu venit fix au sporit, de asemenea.

LSEG va plăti un dividend interimar de 25 de pence pe acţiune, în creştere cu 7% faţă de anul anterior.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. Londra are o corectie de facut din varful de bula credit din sistem!!!

    Londra / Uk nu a lasat bula din 2008 sa rasufle pana la minimul in raport corect cu piata, caci au continuat sa intre fluxuri in piata lor. 

    UK are nota grasa de plata!!! 

    O sa plateasca prin inflatie consum si servicii! 

    semnat comenturi “cretine” 

    da, confirm ca Londra va ramane inima financiara a Europei.

    1. Ei... Daca si tu NOSTRADAMUS care esti confirmi, inseamna neaparat ca asa va fi!....

      costruieste-ti grafic singur cu: Index active financiare vs CPI ...

      Ai sa vezi ca e cata mai nesimtita de bula pe uk / londra. 

      Iti recomand sa vezi ce s-a intamplat in China!!! 

      Prabusirea creditului, prabusirea a peste 3000 de companii / firme in imobiliare, iar acum se clatina o firma serioasa din China si govul lor nu stie cum sa le faca bail-outul pe seama poporului. 

      Londra are stocuri goale tinute doar pentru speculare. 

      Sunt cartiere de lux cu case efectiv goale; (pt cine calatoreste prin lume). 

      Aia in China demoleaza Blocuri / Cartiere din cauza suprastocurilor acumulate ce trag piata in jos; protestele “investitorilor” saraci prin institutiile financiare (nu se dau la tv). 

      UK are de facut o corectie sanatoasa!!!! 

      Multe active financiare se vor decolateraliza!!! 

      Sa nu vorbim de Australia umflata cu pompa de cererea (resurse) aberanta din China! 

      China a inceput sa tuseasca!!! - o sa avem propagare in unele piete in 8 trimestre!!! 

      semnat comenturi “cretine”

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb