BANGLADESH: Mii de persoane protestează împotriva Franţei la Dacca

A.P.
Internaţional / 2 noiembrie 2020

Mii de persoane protestează împotriva Franţei la Dacca

Cel puţin 50.000 de persoane au manifestat luni, la Dacca, potrivit poliţiei, îndemnând la boicotarea produselor franţuzeşti şi acuzând Franţa de susţinerea caricaturilor profetului Mahomed, în urma unor declaraţii ale preşedintelui francez Emmanuel Macron pe tema libertăţii de exprimare, reatează AFP.

Manifestanţii, care au răspuns apelului grupării radicale Hefazat-e-Islam, una dintre principalele grupări islamiste din ţară, au fost împiedicaţi să se apropie de Ambasada Franţei la Dacca, unde securitatea a fost consolidată.

Ei s-au dispersat fără incidente, potrivit poliţiei.

Organizatorii au dat asigurări că la adunare au participat peste 100.000 de manifestanţi.

Aceasta este cea de treia şi cea mai importantă de până acum manifetsaţie de amploare organizată de o săptămână de către partide islamiste împotriva Franţei şi preşedintelui său în Bangladesh, o ţară cu peste 168 de milioane de locuitori, majoritatea musulmani.

Manifestanţii protestează faţă de declaraţiile prin care Emmanuel Macron a apărat dreptul la caricaturizare, în numele libertăţii de exprimare, în urma decapitării la 16 octombrie, de către un islamist, a profesorului francez Samuel Paty, care le-a arătat elevilor săi, la ore, caricaturi Charlie Hebdo ale profetului Mahomed.

Islamul interzice - în interpretarea sa strictă - orice reprezentare a lui Mahomed.

Manifestaţii antifranceze au avut loc în mai multe ţări musulmane.

Luni, aproximativ 3.000 de persoane au manifestat în faţa sediului Ambasadei Franţei la Jakarta, potrivit poliţiei.

În Bangladesh, Guvernul - în mod oficial laic - a păstrat până în prezent tăcerea asupra acestor manifestaţii.

Luni, manifestanţi care au plecat de la Moscheea Baitul Mokarram - cea mai mare din ţară - scandau sloganuri precum "boiocotarea mărfurilor franţuzeşti" sau "credincioşii sunt fraţi, Macron, tu eşti în pericol".

"Nu defăimării profetului Mahomed", mai strigau ei, sau "nu ne este frică de gloanţe şi de bombe".

Într-o coloană de doi kilometri lungime, manifestanţi agitau portrete ale lui Macron cu tălpi de încălţăminte imprimate pe faţă sau cu coarne demonice şi un fals sicriu al preşedintelui francez, pe a cărui efigie au ars-o din nou.

SCUZE

Numeroşi manifestanţi au venit din alte regiuni. Organizatorii au acuzat poliţia de blocarea intrării la Dacca a unor autocare cu manifestanţi.

Adjunctul liderului Hezafat-e-Islam, Junaid Babunagari, i-a cerut premierului Sheikh Hasina să îndemne Parlamentul să-l condamne pe Macron.

"Îndemn comercianţii să arunce produsele franceze. Cer ONU să ia măsuri dure împotriva Franţei", a tunat el în faţa manifestanţilor. Alţi reprezentanţi ai Hefazat i-au cerut lui Macron să le prezinte scuze musulmanilor din întreaga lume.

După prima publicare a unor caricaturi cu Mahomed, în urmă cu 15 ani, decătre ziarul danez Jyllands Posten, subiectul provoacă cu regularitate manifestaţii în masă în Bangladesh, o ţară în care grupări islamiste, inclusiv Hefazat, reclamă o lege care să pedepsească blasfemia cu moartea.

În 2013, zeci de mii de susţinători ai Hefazat-e-Islam au manifestat la Dacca, unde au cerut execuţia unor bloggeri atei şi adoptarea unor legi împotriva blasfemiei, iar aproximativ 50 de persoane au fost ucise în confruntări cu poliţia - unul dintre cele mai grave episoade de violenţă politică din istoria ţării.

Din 2013 în 2016, Bangladeshul s-a confruntat cu un val de asasinate ale unor activişti şi bloggeri laici. În iulie 2016, un atentat islamist la o cafenea la Dacca s-a soldat cu 22 de morţi, inclusiv 18 străini.

În 2018, Dacca s-a dotat cu o legislaţie controversată cu privire la securitatea online, care permite proceduri judiciare împotriva unor persoane acuzate de rănirea sentimentelor religioase ale populaţiei.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Doamne,mare e gradina ta si multi tampiti sunt in ea!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb