"Barclays Bank", acuzată penal pentru unele operaţiuni cu Qatarul

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 13 februarie 2018

"Barclays Bank", acuzată penal pentru unele operaţiuni cu Qatarul

Divizia operaţională a băncii britanice "Barclays" Plc se confruntă cu o nouă acuzaţie penală în legătură cu obţinerea unor fonduri în valoare de 12 miliarde de lire sterline (16,6 miliarde de dolari) în perioada de vârf a crizei financiare, cu zece ani în urmă.

Acuzaţia de "asistenţă financiară ilegală" împotriva "Barclays Bank" Plc se referă la un împrumut de 3 miliarde de dolari pe care "Barclays" l-a acordat Qatarului în noiembrie 2008, conform anunţului făcut ieri de instituţia creditoare.

În octombrie 2008, "Barclays" a obţinut credite financiare de 7,3 miliarde lire sterline de la investitori din Qatar, Abu Dhabi şi alte state, în contextul în care nu dorea un împrumut de la stat pentru salvarea operaţiunilor sale.

"Barclays" a primit aproximativ 3,5 miliarde lire sterline de la şeicul Mansour Bin Zayed Al Nahyan, membru al familiei regale din Abu Dhabi, sumă care reprezenta echivalentul a 16,3% din acţiunile băncii.

Tot atunci, "Barclays" a obţinut 2 miliarde de lire sterline de la "Qatar Holding" LLC (subsidiară a Autorităţii de Investiţii din Qatar) şi 300 de milioane lire sterline de la grupul "Challenger Universal" Ltd. "Qatar Holding" a primit în schimb 12,7% din acţiunile "Barclays", iar "Challenger" - 2,8%.

Procesul actual se referă la natura unor comisioane de 322 de milioane de lire sterline plătite de "Barclays" către Autoritatea de Investiţii din Qatar şi la o facilitate de împrumut de trei miliarde de dolari pe care a pus-o la dispoziţia acestei ţări ca parte a tranzacţiilor secundare operaţiunii de obţinere de fonduri de la investitorii din Qatar, în 2008.

Oficiul pentru Fraude Grave din Londra (SFO) a iniţiat investigaţia privind tranzacţia cu Qatarul în 2012.

SFO a acuzat deja banca, în iunie, de conspiraţie pentru comiterea de fraudă şi obţinerea ilegală de asistenţă financiară. Sunt vizaţi, de asemenea, patru foşti directori, inclusiv ex-directorul executiv John Varley, iar procesul este programat la începutul anului 2019.

Procesul de strângere de fonduri este analizat şi de Autoritatea de Conduită Financiară din Marea Britanie, care a reluat ancheta în cursul anului trecut, după ce au ieşit la lumină documente suplimentare. Autoritatea de reglementare a amendat anterior banca cu 50 de milioane de lire sterline în legătură cu modul în care a dezvăluit taxele plătite către Qatar.

Anterior, banca a informat că va contesta amenda, care a fost suspendată până la soluţionarea procedurii penale.

Conform Bloomberg, orice acuzaţie împotriva diviziei operaţionale a băncii britanice creează probleme, deoarece, dacă vor urma sancţiuni, capacitatea creditorului de a face afaceri la nivel global ar putea fi afectată. Asta pentru că autorizările de reglementare şi licenţele bancare sunt, de obicei, legate de diviziile operaţionale ale băncilor, prin intermediul cărora sunt furnizate produse şi servicii.

Atât holdingul, cât şi "Barclays Bank" intenţionează să se apere împotriva acuzaţiilor ce li s-au adus. "Barclays nu se aşteaptă la vreun impact asupra capacităţii sale de a-şi servi clienţii ca urmare a acuzaţiilor aduse", potrivit anunţului băncii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb