Fostului preşedinte Traian Băsescu pare să nu-i mai placă nici America, nici actualul ambasador SUA Hans Klemm, având mai multe reacţii adverse la adresa oficialului american şi a SUA, în ultima perioadă.
Cea mai recentă a fost duminică, la un post de televiziune, când Traian Băsescu a spus că ambasadorul SUA a greşit când a mers la preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, acuzând că oficialul american s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii: "După părerea mea, ambasadorul Statelor Unite a greşit, aşa ceva nu se face. El a uitat că este ambasadorul Statelor Unite şi s-a transformat într-un soi de lobbyist pentru funcţii. Păi asta în România se cam pedepseşte, e trafic de influenţă. Sigur, la ei e lobby, la noi e trafic de influenţă şi dacă îl descoase puţin Codruţa Kovesi s-ar putea să-l cheme la DNA. Sigur, glumesc. Pe cine? Pe Klemm".
Reacţia lui Traian Băsescu vine după ce ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, a fost, la finalul săptămânii trecute, la Camera Deputaţilor, unde a discutat cu Valeriu Zgonea. Gestul lui Klemm a fost interpretat ca o susţinere a SUA pentru Zgonea în scandalul cu oficialii PSD.
Traian Băsescu a spus că ambasadorul SUA ar oferi mai bine explicaţii cu privire la mita dată de compania americană Microsoft unor demnitari din ţara noastră: "În mod categoric, noi ne-am fi bucurat mult mai mult dacă ambasadorul Klemm, în declaraţia pe care a făcut-o împreună cu Zgonea, ne spunea şi care este stadiul anchetei la Microsoft cu privire la şpaga dată în România. Ştiţi că Microsoft a dat vreo 400 de milioane şpagă în România din 2004, până în 2014, 10 ani la diverşi demnitari, la diverşi lobbyişti, traficanţi de influenţă, din care, deocamdată, ştim că 60 de milioane au fost la ultima prelungire a contractului, dar poate ne spune domnul Klemm cum este posbil ca o firmă americană, chiar făcând şi tot soiul de sucursale prin Austria, prin Irlanda, ca să pară că nu sunt direct din America, cum se face că o firmă americană dă şpăgi atât de mari, pentru că nu poate să spună nimeni că la Microsoft este posibil să se dea un milion şpagă fără să se ştie până la vârful companiei. Discutăm de un milion de dolari".
Fostul preşedinte a mai afirmat că trebuie să analizeze ce înseamnă ambasador al Statelor Unite, după ce Hans Klemm s-a întâlnit cu "un politician de teapa lui Zgonea": "Dacă aţi observat, după Deveselu s-au întâmplat două lucruri, care mie mi se par importante. Au fost vizita ambasadorul Klemm la preşedintele Zgonea şi anunţul că premierul Cioloş va face o vizită în Statele Unite. Dacă a ajuns un ambasador al Statelor Unite la figura asta politică... Preşedintele Camerei e foarte important, dar la un politician de teapa lui Zgonea. Îmi pare rău, trebuie să analizez puţin ce înseamnă ambasador al Statelor Unite".
Traian Băsescu a mai susţinut că vizita premierului Cioloş în Statele Unite şi nu a preşedintelui Iohannis denotă o problemă de încredere: "Eu aş fi foarte atent la acest aspect. După mine, e o problemă de încredere: s-a preferat vizita premierului şi nu a preşedintelui. Pe de altă parte, se poate face şi o altă socoteală. Etapizat: întâi vizita premierului la vicepreşedintele Biden, urmată de vizita preşedintelui la preşedintele Obama. Dar fiecare zi care trece, în ceea ce priveşte întâlnirea cu preşedintele Obama, este zi care se apropie de alegeri. Preşedintele Obama este aproape la ieşirea Casei Albe şi nu la intrare. (...) Este clar că orice preşedinte al României are printre obiectivele prioritare o vizită la Washington pentru o întâlnire cu preşedintele Statelor Unite. Faptul că merge premierul arată că ceva este în neregulă".
În octombrie anul trecut, Traian Băsescu a comentat o declaraţie a ambasadorului SUA în România, Hans Klemm, potrivit căruia politicul ar trebui eliminat din deciziile economice. Băsescu susţinea că afirmaţia lui Klemm este corectă în esenţă, dar că nu este în regulă că iniţiativa vine de la ambasadori şi nu de la şeful statului.
Fostul preşedinte întreba retoric cum ar fi ca, după un incident armat de la o şcoală din SUA, ambasadorul României la Washington să dea indicaţii ce legi ar trebui adoptate.
În noiembrie anul trecut, în contextul mişcărilor de stradă care au avut loc la acea vreme, fostul preşedinte Traian Băsescu a lansat, la un post de televiziune, acuzaţii grave la adresa ambsadorului SUA Hans Klemm, afirmând că haosul de la acea vreme din România sunt încurajate chiar de către ambasadorul american la Bucureşti. El spunea că este posibil ca americanii să vrea un aliat cât mai slab, "pentru a le mânca din palmă".
Fostul preşedinte a precizat că i s-a părut cel puţin surprinzătoare declaraţia ambasadorului american Hans Klemm, prin care acesta îi încuraja pe românii să rămână în stradă, amintind că americanii au făcut acelaşi lucru şi în Egipt, încurajând revoltele contra preşedintelui Mubarak, doar pentru ca locul acestuia să fie luat de Fraţii Musulmani, care au introdus controversata lege sharia etc.
Ambasadorul SUA, Hans Klemm, a lăudat în noiembrie mişcările de stradă ce au urmat tragediei de la Colectiv şi au dus la căderea Guvernului.
Românii îşi doresc o ţară prosperă şi fără corupţie, iar preşedintele a făcut un gest curajos când a numit guvernul de tehnocraţi, le-a spus Hans Klemm studenţilor de la Universitatea Bucureşti.
Traian Băsescu: "Americanii sunt pragmatici şi nu cred că aveam ce căuta la Deveselu"
Fostul şef de stat a spus că nu crede că avea ce să caute la ceremonia de inaugurare a scutului de la Deveselu, chiar dacă el a fost cel care a început negocierile cu partea americană încă din 2010.
Traian Băsescu a declarat: "Americanii sunt pragmatici, de ce să-şi complice existenţa cu un fost preşedinte când aveau un preşedinte în exerciţiu care s-ar fi putut supăra, când aveau un premier în funcţie care s-ar fi putut supăra. (...) Nu cred că aveam ce căuta acolo, la o ceremonie care nici măcar nu a fost ceremonia de operaţionalizare a scutului, operaţionalizarea a fost făcută anul trecut. Acum a trecut sub comanda NATO".
Fostul preşedinte a mai spus că preşedintele Klaus Iohannis ar fi trebuit să fie prezent la Deveselu, pentru că acolo a fost secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care are rang echivalent cu cel al unui şef de stat.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2016, 09:46)
Dar Gitenstein?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 17.05.2016, 16:58)
NEA BASE DACA NU ERAU EI CU MATA SI TANTI NUTI AJUNGEAM CA UCRAINA VEZI MICROSOFT A.N.R.P. EADS E TC CINE TE-A SALVAT LA REFERENDUM