Băsescu: Nu există predicţii de depreciere a monedei naţionale

A.G.R.
Ziarul BURSA #Politică / 28 mai 2009

Băsescu: Nu există predicţii de depreciere a monedei naţionale

Preşedintele Traian Băses­cu consideră că în momentul de faţă nu există previziuni privind o de­preciere a monedei naţionale a Ro­mâ­niei şi că sistemul bancar românesc este solid. Şeful statului este de părere că ţara noastră nu se va putea relansa economic înainte ca acest fenomen să se producă şi în celelalte ţări europene.

"Avem o monedă naţională stabilizată, inflaţia este redusă la minimum în momentul de faţă şi nu avem predicţii sau previziuni de depreciere a monedei naţionale", a declarat Băsescu, ieri, la sediul Camerei de Comerţ şi Industrie a Atenei, într-o alocuţiune adresată oamenilor de afaceri greci prezenţi la lucrările Forumului "Cooperarea Economică Grecia-Româ­nia", informează Agerpres.

Şeful statului a susţinut că sistemul bancar din ţara noastră este solid, aşa cum a rezultat şi în urma verificărilor făcute de FMI şi a testului de stres al băncilor comerciale realizat de BNR.

"Din acest punct de vedere, doresc să mulţumesc băncilor greceşti Pireus Bank şi Alpha Bank, care operează în România şi deţin peste 16% din piaţa bancară românească, Grecia fiind al doilea mare operator pe piaţa financiară după băncile austriece", a spus preşedintele.

Potrivit acestuia, relansarea economică a României se va putea produce doar în context european. Traian Băsescu a explicat: "România nu se va relansa economic înaintea celorlalte ţări din Europa. Dar ceea ce poate Româ­nia să facă, ceea ce stă în puterea noastră, este să diminuăm efectele crizei şi acesta este obiectivul nostru. România nu este o ţară care să fie locomotiva, care să tracteze economia europeană. Este o ţară acomodată realităţilor economice din UE şi atunci când marile puteri economice ale Europei se vor relansa atunci se va relansa economic şi România".

Şeful statului a adăugat că în ţara noastră există condiţii pentru investiţii, acesta fiind momentul potrivit pentru cei interesaţi de afaceri în România.

"Dacă România nu este o ţară care se va putea relansa singură, în mod cert este o ţară în care investiţiile vor continua şi va rămâne extrem de atractivă pentru investiţii şi pe viitor", consideră preşedintele.

Băsescu a apreciat că ţării noastre i-ar fi "prins foarte bine" încă 10 ani de creştere economică, dar că în contextul crizei, după ce, pe parcursul a opt ani, s-a înregistrat o creştere economică medie de 6,5%, prognozele din ianuarie indică pentru ţara noastră o diminuare a PIB cu 4%.

Această ipoteză, a continuat preşedintele, a fost confirmată de rezultatele din primul trimestru, dar investiţiile străine în România au crescut în primele două luni ale anului cu 30% faţă de perioada similară a anului 2008.

Traian Băsescu a menţionat că statisticile din aprilie evidenţiază o anumită ascensiune a economiei, dar a subliniat că nu vrea să facă prognoze hazardate în baza acestui rezultat. Şeful statului a mai menţionat că, în contextul crizei, programele guvernamentale pun accent pe investiţii în infrastructură, izolarea termică a blocurilor şi susţinerea IMM-urilor

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb