Preşedintele Traian Băsescu a acuzat, ieri, opoziţia, sus-ţinând că obiectivul acesteia îl reprezintă intrarea ţării în derapaj.
"Obiectivul opoziţiei, o spun cu toată responsabilitatea, este intrarea României în derapaj", a declarat şeful statului, în cadrul unei intervenţii la postul public de radio, informează Agerpres.
Preşedintele şi-a justificat acuzaţia afirmând că programările făcute de partidele din opoziţie în Parlament, cum ar fi împingerea asumării răspunderii pe legea salarizării la două săptămâni după ce Guvernul şi-a anunţat această intenţie, indică faptul că opoziţia împinge ţara spre derapaj.
Traian Băsescu a declarat: "Obiectivul opoziţiei este intrarea României în derapaj, pentru că sunt foarte mulţi oameni de afaceri, de gen Voiculescu, poate şi mulţi alţii, Vântu, de ce nu? - care se află în spatele lor şi care pot să-şi refacă averile măcinate de criză chiar dacă România intră în derapaj. De fapt, este o bătălie surdă, nedeclarată, dar reală de împingere a României în derapaj".
• Obiectivul major, rămânerea în acordul cu FMI
Şeful statului a subliniat că obiectivul major al ţării noastre la momentul actual îl reprezintă evitarea eşecului acordului cu FMI: "Ro-mânia trebuia să încaseze această tranşă în luna decembrie. N-a fost posibil datorită tergiversărilor şi cu legea pensiilor şi cu programarea pe legea salarizării şi, implicit, cu bugetul. S-a amânat tranşa de la UE de 1,2 milarde pentru ianuarie şi tranşa de la FMI de 900 de milioane de euro tot pentru ianuarie. FMI are board-ul pe data de 7 ianuarie. Dacă România ratează şi acest board este clară eticheta de program deraiat şi atunci intrăm într-o altă zodie, în zodia derapajului".
• "România va împrumuta mulţi bani anul viitor"
Traian Băsescu a subliniat că neîn-casarea tranşei de la UE din decembrie a determinat "ieşirea pe piaţă" pentru a împrumuta bani necesari bugetului, iar suma de 1,2 milarde euro a fost împrumutată cu 4,8% dobândă faţă de maximum 3% dobânda UE.
Şeful statului a precizat: "Acesta este un cost pe care îl plătim pentru că politicienii nu au vrut să îndeplinim în timp util condiţionalităţile. (....) Dacă noi ratăm tranşa din ianuarie, adică în board-ul FMI din 7 ianuarie nu se va putea prezenta un raport că România a îndeplinit condiţionalităţile, va trebuie să ieşim pe piaţă, dar vă asigur că va fi o explozie a dobânzilor pentru că programul va fi pur şi simplu program deraiat, adică România nu şi-a îndeplinit condiţionalităţile. Nu ştiu dacă vom mai găsi sumele necesare pe piaţă, iar dacă le vom mai găsi, le vom găsi la dobânzi foarte mari, mult mai mari de 4,8%".
Întrebat dacă şi anul viitor ţara noas-tră va trebui să mai împrumute pentru cheltuielile curente, şeful statului a răspuns "categoric da".
Traian Băsescu a explicat: "Româ-nia va avea un buget cu un deficit de 4,4%, aproximativ şase miliarde de euro pe care trebuie să le împrumutăm. În acelaşi timp, România plăteşte serviciu datoriilor externe anterioare care se ridică la aproape două miliarde şi rostogoleşte datorii de alte 11 miliarde de euro. România va împrumuta mulţi bani anul viitor. Avem plăţi destule de făcut şi la anul".
• "Statul nu mai este tătucul tuturor"
Preşedintele Traian Băsescu a mai afirmat că a trecut perioada comunistă când statul era "tătucul tuturor". În opinia sa, într-un stat democratic cetăţeanul trebuie să fie responsabil pentru viaţa lui.
Şeful statului a evidenţiat faptul că un stat democratic este cel care generează politici şi în care fiecare cetăţean trebuie să-şi găsească locul: "Cetăţeanul trebuie să fie responsabil pentru viaţa lui, pentru prezentul lui şi pentru viitorul lui. Este primul responsabil. Sigur, statul nu poate crea, cum este statul român acum - şi multe alte state din UE -, tot timpul condiţiile necesare ori din lipsă de resurse, ori din lipsă de inteligenţă, uneori, ori din varii motive, dar responsabilitatea individului pentru el însuşi este majoră într-un stat democratic. Nu poate cere nimeni să fie luat sub patronajul statului, pentru că ne întoarcem la situaţia de dinainte de "89".
Rolul politicului în această ecuaţie este, potrivit şefului statului: "Politicul trebuie să fie cel care să aibă curaj să spună românilor: Atenţie, singurul lucru pe care noi putem să-l facem este să creăm nişte condiţii în limita resurselor pe care le avem. Dar responsabilitatea pentru viaţa voastră vă aparţine - sigur, mai puţin...sunt persoane cu handicap, sunt oameni bătrâni. Acolo, statul trebuie să intervină, pentru că trebuie să fie un stat care să privească la problemele reale".
Statul nu poate acorda venitul minim garantat acolo unde nu este cazul, în contextul în care există trei milioane de hectare de pământ nelucrate, consideră preşedintele.
Traian Băsescu a apreciat: "Nu poţi să spui (n.r. - cetăţenilor): < Hai să vă dăm venitul minim garantat > - care se manifestă primordial în mediul rural -, când tu ai trei milioane de hectare nelucrate. De ce să-i spun: < Vino la tata-stat să te ia la pieptul lui şi să-ţi dea 500 de lei pe lună venit minim garantat > - dau nişte exemple, nu ştiu exact cât este astăzi - în loc să-i spun: < Du-te la munca pământului, că a rămas România cu trei milioane de hectare nelucrate >""
Şeful statului a mai apreciat că ţara noastră nu va fi o ţară care să progreseze în mod consistent până când fiecare cetăţean nu va fi responsabil pentru el însuşi.
• Băsescu despre votul deputaţilor în cazul Ridzi: "PDL intră în categoria PSD, iar Ridzi în categoria Năstase"
Preşedintele Traian Băsescu susţine că înţelege opţiunea parlamentarilor PDL în ceea ce priveşte votul de marţi în cazul fostului ministru al Tineretului şi Sportului, Monica Iacob Ridzi, dar că acest lucru nu justifică slăbiciunea lor şi o aşază pe democrat-liberală "în categoria lui Adrian Năstase". "O abordare (n.r. - votul democrat-liberalilor) care face mult rău şi doamnei Ridzi, o aşază în categoria lui Adrian Năstase, face rău şi partidului de guvernământ, îl aşază în categoria PSD, şi face mult rău şi României". Aşa a comentat Traian Băsescu decizia plenului Camerei Deputaţilor care a respins, marţi seară, cererea Parchetului General privind încuviinţarea percheziţiei informatice şi a extinderii urmăririi penale în cazul Monica Iacob Ridzi.
• Opoziţia reacţionează: "Traian Băsescu a intrat într-un derapaj instituţional şi cognitiv"
Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu (foto), a susţinut că afirmaţiile critice la adresa opoziţiei făcute de preşedintele Traian Băsescu reprezintă doar "un gest disperat": "Afirmaţiile preşedintelui nu mai pot fi de foarte multă vreme comentate. Şi ultima sa afirmaţie este tot un gest de disperare. Vede că a căzut foarte mult în sondajele de opinie şi el, şi partidul său. Consider că domnul preşedinte şi Guvernul Boc ar trebui să plece de la conducerea acestei ţări şi nu să facă astfel de afirmaţii".
La rândul său, Dan Voiculescu (foto), preşedintele de onoare al PC, consideră că declaraţiile lui Traian Băsescu demonstrează că preşedintele a intrat într-un grav "derapaj instituţional şi cognitiv": "Când acuză Opoziţia că urmăreşte ca România să intre în derapaj economic, Traian Băsescu demonstrează că, de fapt, şi-a pierdut complet logica democratică. Opoziţia are dreptul de a folosi toate instrumentele legale pentru a combate măsurile antisociale ale acestui regim. Din păcate, Traian Băsescu se degradează constant. Ieri a acuzat Justiţia, astăzi atacă Opoziţia, mâine se va răzbuna din nou pe mame, copii şi pensionari".
•
"Cetăţeanul trebuie să fie responsabil pentru viaţa lui, pentru prezentul lui şi pentru viitorul lui".
•
"De ce să-i spun: < Vino la tata-stat să te ia la pieptul lui şi să-ţi dea 500 de lei pe lună venit minim garantat >, în loc să-i spun: < Du-te la munca pământului, că a rămas România cu trei milioane de hectare nelucrate >"".